Eğitim

İstanbul Şehir Üniversitesi'nden basın açıklaması: Bize borçlu gibi muamele edin, suçlu gibi değil

Basın toplantısında Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer de söz aldı

12 Kasım 2019 15:20

İstanbul Şehir Üniversitesi yönetimi, son günlerde medyada yer alan Halkbank'ın üniversitenin malvarlıklarına el koyması ve hakkında açılan davayla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Bilim ve Sanat Vakfı'na ait, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da kurucuları arasında yer aldığı İstanbul Şehir Üniversitesi'nin malvarlıklarına Halkbank tarafından el konulmuştu. Konuyla ilgili basın açıklamasında Halkbank'la yaşanan süreç ve üniversite hakkında açılan davalara ilişkin bilgilendirme yapıldı.

Basın açıklamasında konuşan Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve İstanbul Şehir Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Ömer Dinçer, Mimarlar Odası'nın açtığı dava gerekçe gösterilerek edilerek Halkbank'ın konuya dahil olduğunu belirtirken, şu ifadeleri kullandı:

"Bu müdahaleyi iyi niyetle değerlendirmek zor. Bize borçlu gibi muamele edin, suçlu gibi muamele etmeyin. Ya bize hukuki haklarımızı kullanmak için izin verin, sorunlarımızı beraberce çözelim, çünkü borçlarımızı ödeyecek kapasiteye geldik. Yahut da öğrencilerimizi, öğretim üyelerimizi üniversitemizin manevi şahsiyetini mağdur etmeyin, itibarını zedelemeyin, gelip alın, son sözüm bu."

Olayın siyasi bir boyutunun olup olmadığını soran bir gazeteciye Dinçer, bu yönde herhangi bir bilgisi olmadığını, fakat hukuki hakların kullandırılmamasının farklı yorumlara neden olabileceğini belirterek yanıt verdi.

Halkbank'ın kampüs inşaatı için 300 milyon TL yatırım kredisi alındığını ve karşılığında 8 parselden oluşan kampüs arazisinin teminat olarak gösterildiğini kaydeden Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Ömer Dinçer, kararın hukuksuz olduğunu belirterek, "Sosyal bilimlere adamış, başarılı bir üniversiteye müdahale ediliyor. Söz konusu 8 parselden sadece bir parsel üzerine açılmış bir dava olması, onun da temyiz sürecinin halen devam ediyor olmasına, diğer 7 parsel ile ilgili herhangi bir dava olmamasına ve ek teminat gösterilmesine rağmen Halkbank kredi teminatının riske girdiği iddiasıyla krediyi geri çağırmıştır. İhtiyati haciz kararını alan İstanbul 18. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne de itirazda bulunulmuştur" diye konuştu. 

Basın açıklamasında konuşan İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Peyami Çelikcan da dava sürecinin halen devam ettiğini, henüz netleşen bir kararın olmadığını dile getirirken, "Muhataplar dava bitmiş gibi davranıyorlar, fakat biten bir dava yok" ifadesini kullandı.