Gündem

Erişim Çağrı Merkezi işçileri, sendikalaşma haklarının engellenmesi İş Kuleleri önünde protesto etti

“İşçiler sendikadan istifaya zorlanıyor”

13 Eylül 2019 03:42

Erişim Çağrı Merkezi'nde çalışan işçiler ve örgütlü oldukları Tez-Koop-İş Sendikası, şirket yönetiminin sendikalaşma sürecini engellenmeye yönelik girişimlerini Levent’teki İş Kuleleri önünde protesto etti.

İşçilerin örgütlü olduğu Tez-Koop İş Sendikası, bugün (12 Eylül) İş Bankası yönetim binası önünde bir basın açıklaması yaparak şirketin sendika karşıtı eylemlerini protesto etti. Açıklamaya TÜMTİS’li işçiler ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş da katıldı.

Sendika.Org'un haberine göre, Türkiye İş Bankası’na ait İş Kuleleri önünde toplanan işçiler, İş Bankası Genel Müdürlüğü önüne yürüdü. Yürüyüşte “Erişim sendikaya erişecek”, “Erişim’de sendikalaşma hakkına saygı duy”, “Erişim’de işlenen suça ortak olma” dövizleri taşınırken, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “İşçilerin biriliği sermayeyi yenecek” sloganları atıldı.

“Sendika hakkını kullanan emekçilere yapılanlar kabul edilebilir değildir”

Açıklamada konuşan Türk-İş Bölge Temsilcisi Adnan Uyar, “Cumhuriyet tarihinin ilk bankası olan İş Bankası’nın demokrasinin ama temel kaynaklarından birisi olması gerekirken yine Türkiye’de ana muhalefet partimizin emeğe ve emekçiye saygısı, onun sorunlarını anlatma biçimi ortadayken bu bankanın yönetim kurulunda olan bir siyasi iradenin buna rağmen çalışanlarına bu muamele çok kabul edilebilir bir durum değil” dedi.

Uyar konuşmasının devamında şu cümlelere yer verdi:

“Biz küçümsenecek bir toplum değiliz. Yıllarca bu ülkede siyasi yapıyı değiştirme, indirme, değiştirme yok etme kabiliyetine sahibiz. Bizi görmeyenler, bizi fark etmeyenler, bizi yok sayanları siyasi arenadan yok etmişizdir.

Herkes söylediği gibi davransın. 17 yıldır ülkede bir mücadele var. Emek adına mücadele veriliyor. Bu mücadelede en son 23 Haziran’da emekçileri yok kabul edenlere bir ders verilmiştir. Emekçileri yok saydığınızda başınıza gelebilecekler ortadayken, siz bu ülkede alternatif bir siyaset oluştururken, emekçiden ve emekten yana olduğunuzu söylerken, size bağlı bir iş yerinde sadece emek mücadelesi veren ve anayasal hakkını kullanan emekçilere görmüş olduğunuz reva ne bizler adına kabul edilebilir ne sizin adınıza kabul edilebilir.”

“İşçiler sendikadan istifaya zorlanıyor”

Uyar’ın konuşmasının ardından Erişim Çağrı Merkezi çalışanları adına hazırlanan basın açıklamasını Tez-Koop İş Genel Örgütlenme Sekreteri Çağdaş Duyar yaptı.

Konuşmasının başında Tez-Koop İş’in ülke genelinde çağrı merkezlerinde başlattığı örgütlenme çalışmalarından bahseden Duyar, “Comdata, Atos ile Pluscom Çağrı Merkezlerinde örgütlenme çalışmalarını sonuçlandırarak toplu iş sözleşmesi yetki çoğunluğuna ulaşmıştır” dedi.

Duyar açıklamanın devamında şunları söyledi:

“Sendikal örgütlenmenin yoğun biçimde yürütüldüğü ve artık son aşamaya girdiği çağrı merkezlerinden biri olan Erişim Çağrı Merkezi’nin Ankara, İstanbul ve Eskişehir birimlerinde sürdürülen örgütlenme çalışmaları, işveren temsilcilerinin baskı ve tehditleriyle engellenmeye başlamıştır. Ülkemizin en önemli finans kurumlarından Türkiye İş Bankası’nın iştiraklerinden biri olan Erişim Çağrı Merkezi’nin birim yöneticileri, ikna odaları mantığı ile işçileri köşeye çekmekte, sendikal çalışma ile ilgili tehditler savurmakta, sendikamızdan istifaya zorlamakta; geçmişe dönük asılsız, kanıtsız ve dayanaksız tutanaklar ile birçok çalışanı işten çıkartmak istenmektedirler.”

Sendika tarafından çağrı merkezi çalışanlarına dağıtılan “Çağrı merkezinde çalışmak” isimli kitapçığın da şirket yöneticileri tarafından toplatıldığını aktaran Duyar, Türkiye İş Bankası ve Erişim Çağrı Merkezi yöneticilerine şöyle seslendi:

Erişim Çağrı Merkezi çalışanları sendikalı, güvenceli, toplu iş sözleşmeli çalışma düzenine geçene kadar örgütlenme çalışmalarımızı sürdüreceğiz.  Tüm engellemelere, açık ve kapalı baskılara rağmen bunu Erişim Çağrı Merkezi çalışanlarıyla birlikte aşacağız.

Biz, çalışanların yasal haklarını her yerde, her zaman, her koşulda koruyacağız. Onların güvenceli bir çalışma ortamında, ileri kazanımlarla çalışmaları için  her türlü özveride bulunmaya kararlıyız.”

İşçiler içeri alınmadı

Açıklamanın ardından İş Bankası Şubesi’ne girerek hesap açtırmak isteyen işçiler şube yönetimi tarafından içeri alınmadı. Şube mesai saatlerinde giriş çıkışlara kapatıldı. İşçiler bu durumu alkışlarla protesto etti.