Politika

Erdoğan'dan İsveç ve Finlandiya açıklaması: Oyalama ya da riyakarlık emaresi görürsek en baştaki tavrımıza döneriz

"Şartları yerine getirirlerse biz de üzerimize düşen görevi yaparız"

01 Temmuz 2022 15:42

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, "terör örgütlerine karşı tutumları" gerekçesiyle Türkiye'nin NATO'ya üyeliklerini veto ettiği İsveç ve Finlandiya ile imzalanan üçlü muhtıra sonrası vetonun kaldırılmasına yönelik, "Oyalama ya da riyakarlık emaresi görürsek en baştaki tavrımıza döneriz" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Üniversitesi'ndeki mezuniyet töreninde konuştu. 

Erdoğan, "NATO'da Türkiye teröre karşı vermiş olduğu mücadelede hakkı teslim edilmesi gereken bir ülkedir. Biz terörle mücadelemizi sıfırı tüketene kadar yürüteceğiz" dedi. 

Erdoğan, "Hükûmete geldiğimizde gerçek fotoğrafı görebilmek için epeyce uğraşmak zorunda kaldı. Bürokratik vesayetin önümüze çektiği perdeleri aralamak öyle kolay değildi. Bu safaya geldiğimizde dehşete kapıldık. Kolları sıvadık, demokrasi ve kalkınma hamlemizde savunma sanayimize önemli yer verdik" diye konuştu. 

NATO Zirvesi'ne de değinen Erdoğan, "Daha 6-7 yıl önce DEAŞ, PKK YPG, FETÖ gibi terör örgütleri sınırlarımıza dayandıklarında bize sırtlarını döndüklerini unutmadık" dedi. 

Erdoğan, "Üyelik için başvuran ülkelerin şartlarımızı kabul etmeleri ilk adımdı, son iki ülke üye olmamıştır. Üyelik davetine tabi olmuştur. Şartları yerine getirirlerse biz de üzerimize düşen görevi yaparız. Bu taahhütlerin hayata geçirildiğini görme vaktidir. Bu konuda bir oyalama ya da riyakarlık emaresi görürsek en baştaki tavrımıza döneriz. Biz herkese karşı açık yürekliyiz, sözlerimizin arkasındayız, aynı tavrı muhataplarımızdan beklemek hakkımız" ifadesini kullandı. 

Erdoğan, "Yunanistan kullanılarak dikkatimizi dağıtma gayretlerinin farkındayız. Hava alanlarımızı sürekli olarak tahrip, tahrik ederek üzerimize gelenlere biz de gerekli dersi gereken yerde verdik, vereceğiz. Ege'deki haklarımızdan taviz vermeden, anlaşmalardaki haklarımızı sonuna kadar koruyacağız. Diyalog ve müzakere yerine birilerinin eteğinin altına saklanan Yunanistan yönetiminde de hem bölgedeki gelişmelerden hem de bir asır önce yaşananlardan ibret almasını tavsiye ediyoruz. Ege'deki komşumuzun siyasi, ekonomik ve askeri bakımdan bizimle mütenasip konumda yer almadığı gerçektir" diye konuştu.