Gündem

Erdoğan, Tahran'da Putin ve Reisi ile Suriye'yi görüşecek; Rus lider ile ikili görüşme de yapacak

19 Temmuz 2022 11:16

T24 Dış Haberler

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İran'ın başkenti Tahran'da bugün 'Astana Formatı'nda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran lideri İbrahim Reisi ile bir araya gelip Suriye'deki iç savaşı görüşecek. Erdoğan, Tahran'da Putin'le ayrıca bir ikili görüşme gerçekleştirecek. 

Erdoğan, bu sabah saatlerinde de Sadabad Sarayı'nda resmi törenle karşılandıktan sonra İran Cumhurbaşkanı Reisi ile baş başa görüştü. 

Üçlü zirve, Erdoğan'ın Suriye'nin kuzeyine yeni bir askeri harekat yapılabileceğinin işaretlerini verdikten sonra gerçekleşecek. Rus analist Vladimir Sotnikov, AFP'ye yaptığı açıklamada; "Bu görüşmenin zamanlaması tesadüf değil. Türkiye, Rusya'nın Ukranya'ya yaptığı 'özel operasyon' gibi Suriye'ye bir 'özel operasyon' yapmak istiyor" dedi. 

Türkiye, Suriye'deki iç savaşta muhalifleri desteklerken İran ve Rusya, Şam'ı destekliyor. İran Cumhurbaşkanı Reisi, Türkiye'nin Suriye'de yeni bir harekat yapmasının bölgede "istikrarı bozabileceğini" ifade etmişti. 

19 Temmuz'daki zirvede Suriye'deki son durum, yeni anayasa çalışmaları, siyasi çözüm süreci, terörle mücadele ve sığınmacıların geri dönüşü gibi başlıklar ele alınacak.

Erdoğan, bu vesileyle Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmeye başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana ilk kez Putin'le yüz yüze görüşecek. 

İkili görüşmede tahıl açmazının ele alınması bekleniyor 

Erdoğan ve Putin'in görüşmesinde Ukrayna'nın limanlarında mahsur kalan tonlarca tahılın dünyaya taşınmasına izin verilmesi konusunun ele alınması bekleniyor.

Rusya Savunma Bakanlığı bugün bir açıklama yaparak Ukrayna'daki tahılın ülkeden çıkarılmasını engellemediklerini belirtti.

Rusya, geçen hafta Ukrayna'da mahsur kalan tahılların dünyanın geriye kalanına taşınmasının önünü açacak belgenin "neredeyse" hazır olduğunu belirtti. 

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan geçen cuma günü yapılan açıklamada, Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler temsilcileri tarafından İstanbul'da yapılan toplantıda Ukrayna’daki tahılın ülkeden çıkarılması konusunda Moskova'nın tekliflerinin "büyük oranda desteklendiği" belirtildi.