Gündem

Sırbistan Cumhurbaşkanı "Misafirimizi kırmayalım" dedi, Erdoğan'a sorulan Kosova sorusunu kendi cevapladı

07 Ekim 2019 16:35

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Sırp mevkidaşı Alexander Vuçiç'le ortak açıklama yaptı. Erdoğan, Vuçiç ile görüşme sonrasında Yenipazara başkonsolosluk açma talebine olumlu yanıt alındığını duyurdu. Ortak açıklamanın ardından yapılan soru-cevap bölümünde Erdoğan'a yöneltilen Kosova tutumu sorusunu cevaplayan Vuçiç, "Her ülke kendi menfaatleri doğrultusunda hareket edebilir. İyi ev sahipliği yapamazsak misafirimizi kırmış oluruz" dedi. Erdoğan'ın yanıtı ise "Vucic, güzel bir cevap verdi" oldu. 

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

"Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi içinde Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi açıklaması yapacağız. Kütüphanemiz 5 milyon cilt kitap alacak durumda. İnanıyorum ki 7'den 70'e herkesi hayran bırakacak bir kütüphane. Son halini gördüm, iftihar ettim. 24 saat kütüphanemiz açık olacak. İkramlarımız olacak. Gençlerimiz kekini, nescafesini almak suretiyle hem ders çalışacak hem kitap okuyacak. 29 Ekim'e yetiştirmenin gayreti içindeyiz.

Bütün bunlar Sırbistan'la aramızdaki ilişkileri geliştirmenin de inşallah gayreti içinde olacağız. Anı pulları ise tarihe yeni bir not daha düşmemize vesile olur. Orada hem tarih dile gelecek hem de bugün. Az önce güvenlikten askeri ilişkilere, eğitimden bilime pek çok alanda belgelerin imzalanmasına şahitlik ettik. Bu metinler ilişkimizin ahdi temelini belli etmiştir. 

Birazdan iş dünyamızın temsilcileriyle bir araya geleceğiz. İş adamlarımızın Sırbistan'ın pek çok yerinde iş imkanları oluşturan yatırımları mevcut. İş adamlarımızın Sırbistan'daki faaliyet ve yatırımlarına her geçen gün yenileri ekleniyor. Ziyaretim vesilesiyle otomotiv, kauçuk , boru imalatı, tekstil alanlarında faaliyet gösterecek 6 fabrikamızın da açılışını yapacağız. Sırbistan'daki yatırımlarımız bugün 200 milyon doları aştı. Demek ki gelişmeler iyi. Ticaret hacmimiz ise 1,2 milyar dolara yükseldi. Yenilediğimiz serbest ticaret anlaşması kısa süre önce yürürlüğe girdi. Sayın Cumhurbaşkanı ile bugün belirlediğimiz, kısa vadede 2 milyar dolar uzun vadede 5 milyar dolar hedeflerine de ulaşmamıza yardımcı olacaktır. 

TİKA, insani yardım faaliyetlerinin yanı sıra Sırbistan genelinde 30 milyon doları aşan 257 proje gerçekleştirmiştir.  Türkiye Maarif Vakfı, Sırbistan'da okul açma çalışmalarına başladı. Her yıl onlarca Sırbistan'dan öğrenciye burs ve ülkemizde eğitim imkanı sunuyoruz. 

Bugün ikili ilişkiler bağlamında bir adım daha atıyoruz. Sırbistan tarafı ülkemizin Yenipazara Başkonsolosluk açma talebine olumlu yanıt verdi. Ayrıca 251 vatandaşımızı şehit eden FETÖ'yle mücadele kapsamında Sayın Cumhurbaşkanı'nın verdiği desteği unutmamız mümkün değil.

Ülkemiz Balkanlar'ın refahında yapıcı rol oynamaya devam edecektir. Bu bağlamda 6 yıldır yapılamayan Türkiye, Sırbistan, Bosna Hersek üçlü zirvesini yarın gerçekleştiriyoruz. Belgrad Saraybosna otoyol projesini başlatıyoruz. Bölgemizde yeni bir dostluk köprüsü inşa edeceğiz. İki ülkeyi birbirine bağlayacak köprünün temelini atacak olmamız da çok anlamlı bir mesaj teşkil edecektir. 

Tüm projelerin ülkelerimiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum."

Erdoğan'ın konuşmasının ardından soru-cevap bölümüne geçildi.

(Yarın gerçekleşecek üçlü zirve) Erdoğan: Her şeyden önce bunlar adeta Balkanların temel taşları. Bu taşların birbirleriyle dayanışma içinde olması, barış köprüsü olması inanıyorum ki tüm Balkanlarda yaşayanları olumlu etkileyecektir. Bundan sonra insanlık için barış lazım. Hepimiz için bu gönül köprülerinden sadece artık tebessüm artık barış temel taşları oluşturulmalı. Bu üç ana unsur, bunu sağlayacak güçtedir. 

Vucic: Dörtlü toplantıya Rusya'yı da dahil ederek gerçekleştireceğiz. Özellikle Bosna Hersek ile birlikte yapmak çok önemli. Bu sürece Türkiye gibi bir ülkeyi dahil etmek çok iyi olacak. Sayın Erdoğan, öyle sıcaklıkla karşılandı, halk onu öylesine kucaklamıştı ki sadece Boşnaklar değil Sırplar da kendisini kucaklamışlardı. Yapacaklarımızı anlattık, yapmaya başladık. Tüm halkın desteğini aldık. İnsanlar çatışma istemiyor. Huzur istiyorlar. Bu temelde özellikle size teşekkür borçluyum. İki üç gün benimle yapacak görüşmelerden çok daha önemli işleri olacaktır Sayın Cumhurbaşkanı'nın. Her şeyin zaman zaman karışabildiği günümüzde bazı küçük kıvılcımların bölgesel yangınlara dönüştüğü dönemde bu ziyaret çok daha önemli oldu. 

(Sırbistan-Türkiye ilişkileri, Kosova)  Vucic: Türkiye kendi menfaatleri doğrusunda hareket etmiştir. Biz burada Türkiye'ye ders verecek değiliz. Öyle bir niyetimiz yok. Bunun bize faydası olmayacaktır. Menfaatlerimizin elbette farklılıaştığı noktalar olabilir. Bir ev sahibi olarak söylüyorum, iyi ev sahipliği yapamazsak misafirimizi kırmış oluruz. 

Erdoğan: Vucic, güzel bir cevap verdi teşekkür ediyorum. 

(Erdoğan'ın Kosova'daki seçimlerden memnun olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?) Vucic: Farklı düşünemez miyiz? Düşünürüz ama birbirimize saygıda kusur etmemizi gerektirmez.