Gündem

Erdoğan-Pence görüşmesi: "Temel mesele operasyonun duracağı sürenin belirlenmesiydi, kalan konularda hızlıca ilerlendi"

19 Ekim 2019 09:03

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Barış Pınarı Harekâtı'nın 120 saat süreyle durması, bölgeden YPG'nin çekilmesi ve Türkiye'nin güvenli bölge planlarını gerçekleştirmesi konusunda anlaştığı görüşmenin detayları ortaya çıktı. Görüşme sırasında konuşulanları anlatan bir yetkili 4 saatin temel konusunun operasyonun duracağı zaman aralığının belirlenmesi olduğunu anlattı.

TIKLAYIN- ABD Başkan Yardımcısı Pence Ankara'da açıkladı: Türkiye Barış Pınarı Harekatını durduracak, YPG 5 gün içinde güvenli bölgeden çekilecek

Reuters'a konuşan bir Türk yetkili, Türkiye'nin operasyonu durdurmasının başta Erdoğan'ın Washington'dan belli bir zaman limiti belirlemesini talep etmesine bağlı olduğunu söyledi. 

" Pence'in Türkiye'de gerçekleştireceği görüşmelerin kolay olmayacağı belliydi" diyen yetkili, görüşmeler boyunca pek çok konuda fikir ayrılığı yaşandığını söyledi. Yetkili, temel meselenin Türkiye'nin 'ucu açık' ateşkesi kabul etmemek konusundaki ısrarlılığı olduğunu söyledi. 

“Görüşmedeki ‘tamam ya da devam noktası’, Erdoğan’ın operasyonların durmasını istiyorlarsa bir zaman sınırı belirlenmesini talep etmesiydi" diyen Türk yetkili, Erdoğan'ın önerisinin 24 ya da 48 saat olduğunu söyledi. Pence'in Erdoğan'a bu sürenin çok kısa olduğunu ve bu kararı tek başına veremeyeceğini söylediği aktarıldı. 

Türk yetkiliye göre; Erdoğan geri adım atmayınca konu ikinci, uzun görüşmeye bırakıldı. Yetkili 120 saatlik sürenin belirlenmesi sonrası geri kalan konularda daha hızlı ilerleme kaydedildiğini söyledi. 

Üst düzey bir ABD'li yetkili de Reuters'a konuşarak "Bir noktada Erdoğan YPG'nin çekilmesinin ne kadar süreceğini sordu ve biz (ABD heyeti) bunu Türklerin anlaşmaya açık olduğuna dair bir umut olarak gördük" dedi. 

"Gergin hava yumuşadı"

Türk yetkili, Erdoğan ve Pence görüşmesinin gergin başladığını fakat konuşmaya başladıktan sonra Pence'in Erdoğan'a Trump'ın kendisini 'beğendiğini, saygı duyduğunu ve değer verdiğini' söylemesiyle havanın yumuşadığını söyledi. 

Görüşmenin bir noktasında Türk yetkililerin operasyonun bir haftasında verilen şehitlerden bahsetmesiyle Pence'in onlara ABD heyetinde de gaziler olduğunu ve kendi oğlunun da asker olduğunu anlattığı belirtildi. Bir başka ABD'li yetkili de operasyonda hayatını kaybedenler ve aileleri için başsağlığı diledi. ABD’li yetkiliye göre ise bu jest karşısında toplantıda bulunan bir Türk generali  duygulandı.

Reuters'a bilgi veren bir başka Türk yetkili de “İş Trump'a kalsa, Erdoğan ve Trump daha önce anlaşma sağlayabilirdi. Ama Pence'in de büyük katkısı oldu” değerlendirmesinde bulundu.

"Anlaşma ortada" 

AA'ya konuşan bir ABD'li yetkili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Barış Pınarı Harekâtı'na ara vereceğiz, bu bir ateşkes değil” açıklamasını değerlendirdi. Yetkili, bu sözleri Türkçe ve İngilizcedeki “anlamsal farklılıklara” bağladı. Ara vermenin ateşkes anlamına geldiğini söyleyen ABD’li yetkili, “Anlaşma ortada” dedi.