Gündem

Erdoğan’ın ziyaret ettiği cemevinin dedesi Hüseyin Öz: Film platosu gibi kullanıldık

O gece  iftar yemeğinde ne konuşuldu?

10 Ağustos 2022 07:25

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısının ardından önceki gün Hüseyin Gazi Cemevi’ni ziyaret etti. Erdoğan’ın ziyareti öncesi AKP’li Mamak Belediyesi tarafından cemevinde tadilat yapıldığı ve ibadet alanının düzeninin değiştirildiği iddia edildi. Cemevindeki Mustafa Kemal Atatürk, Hacı Bektaşı Veli ve Hz. Ali’nin olduğu duvardaki resimlerin yerleri değiştirildi. Tartışmalara neden olan ziyaret ve cemevindeki düzenlemeyle ilgili Hüseyin Gazi Cemevi dedesi Hüseyin Öz konuştu.

Cumhuriyet'ten Gökhan Kam'ın haberine göre, Erdoğan’ın geleceğini üç gün önceden bildiklerini ancak gizli tutulmasının istendiğini söyleyen Öz, “Bize ‘Cumhurbaşkanı gelecek ancak bakan da gelebilir’ dediler. Vakıf başkanı, vakıf içerisindeki arkadaşlara haber verdiğini söyledi. Fakat dernek üyelerinin haberi olmamış” ifadelerini kullandı.

"Tablolar tadilat nedeniyle kaldırılarak diğer duvara kondu"

Cemevi içerisindeki, Mustafa Kemal Atatürk, Hacı Bektaşı Veli ve Hz. Ali’nin olduğu duvardaki resimlerin yerinin değiştirildiğini söyleyen Öz, “Resimlerin eski yeri girişte dede postunun arasındaydı. 10 gün önce yerleri değişti. Türbede tadilat vardı, duvarda çatlak olmuştu. Tadilat nedeniyle kaldırılarak diğer duvara kondu. Ziyaretle ilgili olduğunu düşünmüyorum. Tadilat işlerinde bazı şeyleri İçişleri Bakanı’nın danışmanı Ali Arif Özzeybek planlıyordu. Cemevine daha önce geldiğinde, ‘Resim olmasa daha iyi olur’ dedi. Cumhurbaşkanının oturduğu yerdeki on iki imamları tasvir eden yazılar var, onları Özzeybek getirdi. Resimler şimdi eski yerine asıldı” diye konuştu.

“Film platosu gibi kullandılar bizi”

Öz, son olarak şunları söyledi:

“Sağdan soldan dede davet etmişler bilgimiz dışında. Adeta evimizde bizi misafir ettiler. Herhangi bir sohbet olmadı ve taleplerimiz alınmadı. Gelen yurttaşları tanımıyorum. Kendileri getirdiler herhalde. Film platosu gibi kullandılar bizi.”

Erdoğan’ın posta oturması: Alevi ritüellerine aykırı, oraya dede dışında kimse oturmaz

Hüseyin Gazi Derneği Başkan Yardımcısı Mahmut Aslan, tadilat sırasında fotoğrafların eski yerlerine asılmamasını “ziyaret dizaynı” olarak nitelendirdi. “Bizim cemevlerimizde Hacı Bektaş’sız, Hazreti Ali’siz ve Atatürk’süz bir görüntü olamaz. Bunu da hiçbir Alevi kabul etmez” diyen Aslan, Erdoğan’ın posta oturmasına ise “Alevi ritüellerine aykırı. Postun olduğu yere dede dışında kimse oturmaz. Dedenin yanına da zakirler ya da âşıklar oturur” tepkisini gösterdi.

Cemevinde o gece  iftar yemeğinde ne konuşuldu?

Alevi Dedesi Hüseyin Öz, Hürriyet'ten Mert Gökhan Koç'a iftar yemeğinde konuşulanları şöyle anlattı:

“Erdoğan cemevlerine yönelik saldırıları değerlendirdi. Bunların 2 meczup diye üstünün örtülmeyeceğini ve arkasında hangi güçler varsa sonuna kadar takip edileceğini ve mutlak suretle en ağır cezanın verileceğinin sözünü verdi. Bu konuda kendisinin kararlı olduğunu gördüm. Erdoğan buraya gelerek bir meşruiyet kazandırdı.

Devletin en üst kademesindeki yöneticilerle birlikte Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın gibi devleti yöneten bütün katmanlar buradaydı.

"Bu ziyaret belki cemevlerinin ibadethane tanınması için belki bir vesile olur”

Alevi toplumu açısından son derece önemli. Cemevlerinin ibadethane olduğu devletin yasalarında tanımlanmıyor. AİHM ya da Türk yargısından ‘Cemevleri Alevilerin ibadethanesidir’ kararı çıkmasına rağmen, devleti yönetenler uygulamıyordu. Bu Ziyaret belki bir vesile olur.

“Erdoğan rapor hazırlanması talimatı verdi”

Ziyaret sırasında cemevleri ile taleplerimizi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ilettik. Cemevlerinin statüsünün tanımlanması, elektrik, su gibi giderlerinin devlet tarafından karşılanması ve diğer ibadethanelere tanınan hakların buraya da tanınmasını talep ettik. Kendileri de olumlu şeyler söyledi. Zaten buraya gelerek bir adım atmış oldu, ardından da ibadethane olarak tanınma geleceğini düşünüyorum. Danışmanları vasıtasıyla raporlar hazırlanması talimatını verdi.”


TIKLAYIN - Hüseyin Gazi Cemevi’nde Atatürk ve Hazreti Ali resimlerinin yeri Erdoğan’ın ziyareti nedeniyle mi değiştirildi, taraflar ne diyor?