Gündem

Erdoğan, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç'un cezalandırılmasını istedi: Ahlaksız, edepsiz...

AKP'li Zengin, "Bülent Ecevit değil miydi Clinton’un karşısında el pençe duran?" demiş, CHP'li Özkoç tepki göstermişti

20 Kasım 2019 11:15

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin'in eski Başbakan Bülent Ecevit’in ABD Başkanı Bill Clinton ile çekilmiş bir fotoğrafını hatırlatması üzerine çıkan tartışmada, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç'un TBMM Başkanvekili Celal Adan’a “Lütfen bu hanımefendiye haddini bildirin” sözlerine sert bir dille tepki gösterdi. Erdoğan, "Ahlaksız edepsiz bir şekilde davranan CHP'nin yetkilileri var. Kimse kusura bakmasın biz bu ahlaksızlara bu edepsizliklere pirim verecek durumda değiliz. Bayan grup başkanvekilimize bu şekilde saldıracak olan edepsizlere parlamentonun gereken cevabı vermesi lazım. Cezasa ceza vermesi lazım" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda, yeni vergi düzenlemelerini de içeren “Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi”nin görüşüldüğü sırada AKP'li Zengin ile CHP'li Özkoç arasında 'Bülent Ecevit' tartışması çıktı. Zengin, “17 yıldır da sizin kazanmanıza imkan vermeyen senaryoları burada sıraladınız. Dış politika diyorsunuz ya; Bülent Ecevit değil miydi Clinton’un karşısında el pençe duran? Geldiğimiz seviyeye baktığımızda bunları söylerken biraz haya etmek lazım” dedi. Bunun üzerine Özkoç, "Bu kadar yakışıksız, seviyesiz bir grup başkanvekilinin konuşması gerçekten utanç vericidir" diyerek tepki gösterdi.

İkili arasındaki tartışma uzarken CHP'li Özkoç'un, TBMM Grup Başkanvekili Celal Adan'a, "Lütfen bu hanımefendiye haddini bildirin Sayın Başkan" çağrısı AKP ile CHP milletvekilleri arasında da tartışma çıkmasına sebep oldu. Birleşime verilen aranın ardından CHP'li Özkoç "Kıracak, incitecek bir şey söylediysem özür dilerim" dedi, AKP'li Zengin de bu özürü kabul etti.

Erdoğan'ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"İstifa eden teşkilatlarının yeniden yapılanmasına katkıda bulunan kardeşlerime teşekkür ediyorum."

"Ak Parti'nin sahibi millettir. Bunun için teşkilatlarımızın milletimizle en güzel kucaklaşmayı sağlayacak isimlerden oluşması gerekiyor."

"Milletvekili sayımız ve oy oranımız düştüyse hiçbir şey yokmuş gibi hareket edemeyiz"

"2018 ve 2019 seçimlerini sonuçları adeta sandık sandık mahalle mahalle bakarak gereken dersleri çıkarmak şarttır. Bir yerde oyumuz ve milletvekili sayımız düştüyse hiçbir şey yokmuş gibi hareket edemeyiz. Bu tür yerlerde önce teşhisi doğru koyacağız. Sonra da en ideal çözümü hayata geçireceğiz. Genel merkezimizdeki, tüm birimlerin bu konudaki çalışmalarını titizlikle yürüttüklerine inanıyorum. Yeni teşkilat yapımız 2023-2024 seçimlerinde hayati rol oynayacaktır. En küçük bir eksikliğe mahal vermeden süreci tamamlamalıyız."

"Türkiye pek çok cephede beka mücadelesi verdiği bir zamandan geçiyor. İster sahada ister masada olsun geleceğimiz için tehdit teşkil eden her türlü hamleyi bertaraf ediyoruz. Teröristleri öne sürüyorlar ezip geçiyoruz. Ekonomimize saldırıyorlar kısa sürede toparlanıp yolumuza devam ediyorlar. Dışarıdan bizi köşeye sıkıştırmaya çalışıyorlar dostluklarımızı tazeleyerek bunu da boşa çıkarıyoruz."

(Kılıçdaroğlu'na) "Ağzını her açtığında ecdadımıza hakaret etmeyi maharet sanıyor. Bu zatın kendi geçmişinden utanması bizi ilgilendirmez ama hiç kimsenin milletimizin tarihine haksızlık etmesine rıza gösteremeyiz. Bu kişinin sadece ecdadına değil bugün yaşayan çocuklarımızın geleceğine de saygısı yok.Neymiş efendim can ve mal güvenliği olmayan ülkeye yabancı sermaye gelmezmiş. Yani yabancılara Türkiye'ye yatırım yapma diyor. Kendi ülkesini kötülemesinin adı ihanetin dik alasıdır. Neyse ki bu zatı sadece biz değil küresel sermaye de ciddiye almıyor."

Kılıçdaroğlu'na tepki: Her milli meselemizde karşımızdakilerin ağzıyla bize saldırdı

"Uluslararası firmaların çoğu özellikle batı medyasının baskılarına rağmen yatırım için Türkiye'yi tercih ediyorlar. Ülkemiz hala cazibesini sürdürüyor. Borsamız rekor kırıyor. Geldiğimizde 10 bindeyken şu anda borsamız 107 bini yakalamış vaziyette. Ülkemize yatırım kararı alan yatırımcıları caydırmak için belli kişilerin içeride ve dışarıda nasıl çırpındığını izliyoruz. Mesela 15 Temmuz'da millet canı pahasına darbeye direnirken bu zatın darbeciler eşliğinde tankların arasından gittiğini iz gayet iyi biliyoruz. Bunlar kayıtlarda mevcut. Ekonomimize karşı saldırılar yapılırken kendisini ortada hiç görmedik. Teröristlere arkadaşlar diyerek onları pohpohladı. Yürüttüğümüz harekatlar karşısında şöyle bir içten gelen hayırlı olsun lafını duymadık. Teröristlere de bunlar teröristtir dediğini ağzından duymadık. Her milli meselemizde karşımızdakilerin ağzıyla bize saldırdı."

"Bunlar öyle kuru özürle geçiştirecek meseleler değil"

"Bu zatı sadece biz değil dünyadan kimse kale almıyor da zararı sadece kendi partisiyle sınırlı kalıyor. Bizim milletvekilimiz olan bir hanımefendiye bunlar parlamentoda saldırdılar. Tarihte de Ecevit bir bayan milletvekilimize de 'susturun bu kadını' diye hakaret etmişti. Dün de oradan ilhamla Grup başkanvekimiz Özlem Hanım'a 'susturun bu kadını' diyecek ahlaksız edepsiz bir şekilde davranan  CHP'nin yetkilileri var. Kimse kusura bakmasın biz bu ahlaksızlara bu edepsizliklere pirim verecek durumda değiliz. Tüm grubumuz hele hele bir bayan milletvekilimize bir bayan grup başkanvekilimize bu şekilde saldıracak olan edepsizlere parlamentonun gereken cevabı vermesi lazım. Cezaysa ceza vermesi lazım. Bunlar öyle kuru özürle geçiştirecek meseleler değil. Neyse iç tüzükteki cezalar bunların verilmesi lazım. Bu zatların ilk kez yaptıkları bir şey değil. Zaten başkanları şahsıma, bir diğer yine bir konuşmasında şahsıma yine bu parlamentonun çatısı altında her türlü hakareti edepsizce yaptılar. Bunların edepsizlikleri karşısında artık susmak diye bir şey yok. 

Müslüman bir sokulduğu yerden bir daha sokulmaz. O yüzden grup başkanvekilimizin hukukunu tüm grup olarak onu koruma altına almak hepimizin görevidir. Tüm oradaki milletvekili arkadaşlarımın görevidir. Burası yol geçen hanı değil, burası bir parlamentodur. Özellikle grup başkanvekili bir hanım kardeşimizin hukukunu sonuna kadar korumak bizim görevimizdir. Bu hastalıklı zihniyete rağmen biz güçlüyüz."

CHP'ye IMF tepkisi

"Bunlar geçenlerde bize nasihat ediyorlardı, ne diyorlardı IMF'den borç almanız lazım. Geçen buraya gelenlerle özel toplantılar yaptılar sonra kıvırmaya başladılar. E yaparız, da size mi kaldı ya. Siz zamanında yaptınız, sizin açtığınız borcu biz kapadık. Bizim şu anda IMF ile bir ilişkimiz yok, biz bize yeteriz. Devlet milletine borçlu kalamaz diyerek biz bunu çözdük. 2003-2018 yılları arasında ülkemizi ortalama yüzde 5,6 büyüttük. Satın alma paritesine göre dünyanın en büyük 13. ülkesi haline geldik. "

"Genel ticaret sistemimizdeki ihracatımız hamdolsun 180 milyar doları geçerek her ay rekor tazeliyor."

Erdoğan girişimcilere seslendi: Gel, yatırım yap

"Cari açığımız artık fazla veriyor. Döviz kurundaki ve faizlerdeki yükselme sebebiyle kamu borçlanma oranımızda bir parça artış yaşanmışsa da hâlâ AB kriterlerine göre iyi durumdayız. Faizleri hızla düşürerek ülkemiz üzerindeki kara bulutları dağıtıyoruz. Ben buradan girişimcilerimize sesleniyorum gelin yatırım yapın. Her sektöre sesleniyorum. Hangi sektörde çalışıyorsa, gel yatırım yap. Bankalarımızın kapısı artık size açık. Faizdeki oranlar açık net ortada. Gel yatırım yap. İkinci olarak diyorum ki kendi parana dön. Kendi paranı kullanmaktan çekinme. Artık milli parayla adım atma dönemine döndük, bunu başarıyla yürütmek durumundayız. Şu anda geçen yıl yaşanan sıkıntılar sebebiyle gerileyen konut, otomobil, beyaz eşya satışları ile yeni kurulan şirket sayısının yeniden yükselmeye başlaması ekonomideki toparlanmanın işaretidir. Endişe etmeyin, lütfen kendi alanlarınızda yatırım yapmaya devam edin. "



 

Meclis'teki Bülent Ecevit tartışmasında neler yaşandı?

Söz alan AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, AKP'nin iktidara geldiği 2002 öncesinde yazar kasaların atıldığını, susuzluğun, yoklukların, yasakların olduğunu söyledi. Zengin, “17 yıldır da sizin kazanmanıza imkan vermeyen senaryoları burada sıraladınız. Dış politika diyorsunuz ya; Bülent Ecevit değil miydi Clinton’un karşısında el pençe duran? Geldiğimiz seviyeye baktığımızda bunları söylerken biraz haya etmek lazım” dedi.

Özkoç: Seviyesiz bir grup başkanvekili

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ise Zengin’in eski Başbakanlardan Bülent Ecevit’e yönelik sözlerini kınadığını dile getirdi. Özkoç, şu ifadeleri kullandı:

"Bu kadar yakışıksız, seviyesiz bir grup başkanvekilinin konuşması gerçekten utanç vericidir. Sayın Ecevit’in nezaketini bilenler biliyor. Bu ithamlarda bulunanların haddini bilerek konuşması gerekiyor. Bu ülkede şehitler için toplanan paranın üzerine oturan bir anlayışın hâlâ kendisini övüyor olmasından hicap duyuyoruz."

Özlem Zengin: Hiç kimseden nasıl konuşacağım konusunda nasihat alacak değilim, bu üslubu reddediyorum

Özkoç’un konuşması üzerine yeniden söz isteyen Özlem Zengin, Özkoç’a sözlerini iade ettiğini belirterek, şunları söyledi:

“Ciddiyim, ne yaptığımı biliyorum. Burada konuşulanlar tarihe not düşülmektedir. Eğer siyasetin içerisinde milletvekili olarak, grup başkanvekili olarak, başbakan olarak, cumhurbaşkanı olarak varsanız, hayatta hesap verdiğiniz kadar öldükten sonra da onun içerisindesinizdir. Rahmetli İnönü’den de bahsediyoruz ve iyi yaptığı işlere ‘iyi yaptı’ diyebiliyoruz. İnsanlar vefatından sonra tabu haline gelmiyor. Bu nedenle de hiç kimseden nasıl konuşacağım konusunda nasihat alacak değilim. Bu üslubu da reddediyorum.”

Engin Özkoç’un tekrar söz alarak, “Bülent Ecevit’le ilgili konuşmak sizin haddiniz değildir” sözleri üzerine Zengin, ayağa kalkarak tepki gösterdi.

"Lütfen bu hanımefendiye haddini bildirin Sayın Başkan"

Bunun üzerine Özkoç, TBMM Başkanvekili Celal Adan’a "Lütfen bu hanımefendiye haddini bildirin Sayın Başkan" çağrısında bulununca, CHP ve AKP milletvekilleri arasında gerginlik yaşandı. Tartışmanın büyümesi üzerine TBMM Başkanvekili Celal Adan birleşime ara verdi.

CHP'li Özkoç özür diledi

Aranın ardından CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, grup başkanvekillerinin TBMM’nin ruhuna yakışır şekilde davranmak zorunda olduklarını söyledi. Herkesin bu sorumluluk içinde hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Özkoç, "Az önce kendi içimizde bir tartışma yaşadık. Birbirimize kullandığımız sözler açısından ben onu kıracak, incitecek bir şey söylediysem özür dilerim" dedi.

AKP'li Zenin, CHP'li Özkoç'un özrünü kabul etti

Özkoç’un özrünü kabul ettiğini söyleyen Özlem Zengin ise şu ifadeleri kullandı:

"Ben hayatın kelimeler üzerine inşa olduğuna inanıyorum. Kelimelerin bugün anlamı olduğu gibi geçmişte işittiğimiz kelimelerin de bizim üzerimizde çok büyük tesiri var. ‘Bu kadına haddini bildirin’ ifadesi… Eski bir başbakan da kürsüye gelerek yemin etmek isteyen Merve Kavakçı’ya, ‘Bu kadına haddini bildirin’ diyerek bağırmıştır. Kavakçı’ya başörtülü olduğu için bu yapıldı. Bizim yaralarımız var. Bu kelimelerin bizde geriye dönük nasıl bir yaraya değdiğini, nasıl kanattığını anlatamam. Başörtüsü bizim hayatımızın mücadelesi olmuştur. Bu konuyu küçümseyen herkes karşısında bizi bulur."