Gündem

Enkaz altından 33 saat sonra çıkarılan vatandaşı altında kaldığı kapı korumuş

01 Kasım 2020 12:20

İzmir’de deprem sonrası yıkılan Rızabey Apartmanı’ndan 33 saat sonra kurtarılan 70 yaşındaki Ahmet Çitim’in, altında kaldığı kapıya tutunarak yaşam mücadelesi verdiği ortaya çıktı.

İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında yaşanan 6.6 büyüklüğündeki depremde, Bayraklı ilçesindeki sekiz katlı Rızabey Apartmanı tamamen yıkılmıştı. Enkazdan son olarak Ahmet Çitim kurtarıldı.

İHA'nın haberine göre, cep telefonu kameralarına yansıyan görüntülerde ekiplerin kapı altında fark ettikleri Çitim’i bir yandan yüzünü koruyarak bir yandan da elleri ile kapının üzerindeki molozları kaldırdıkları görülüyor. Görüntülerde, Ahmet Çitim kapının altında yatarken ayakları dışarıya çıkarılmış bir şekilde gözüküyor. Görevliler ise birbirlerine dikkatli olmaları ve kapının üzerine ağırlık vermemeleri konusunda uyarılarda bulunuyor.

'Bana ilk olarak ismini söyledi'

Rızabey Apartmanı’nda 33 saat sonra enkaz altından Ahmet Çitim’i kurtaran İHH Arama Kurtarma ekibi görevlisi Serkan Oral, “10 kişilik ekiple kurtarma çalışmalarımıza devam ediyorduk. Saat gece bir buçuk civarı enkaz altında kapı olduğunu fark ettik. Ortadan kaldıralım dediğimizce altında canlı birisinin olduğunu fark ettik. Hemen kendisine seslenerek nasıl olduğunu sorduk. İyi olduğunu söyledi. Bana ilk olarak ismini söyledi. Fazla konuşamadık çünkü yüz üstü yatıyordu. Orada AFAD ve UMKE ekiplerini çağırdık orada kendisine hemen serum bağladık. İlk müdahalesini enkaz altında yaptık. Kapıyı kaldırdığımızda kolayca çıktı. Enkazda arama kurtarma çalışmaları yürütürken en çok molozların kaldırılmasında zorlandık” diye konuştu.

 'Ertesi gün havladığı yerlerden sonuç alabildik'

İHH arama kurtarma köpeği ‘Altar’ın eğitmeni İbrahim Güler ise, “Cuma akşamı ilk olarak Emre Apartmanı’na intikal ettik. Gece 2 gibi enkazın içinde çalışırken Altar bizi 4 farklı noktada uyardı ancak enkaz kum gibi yayıldığı için ulaşımı sağlayamadık. Ertesi gün havladığı yerlerden sonuç alabildik. Altar’la beraber çalışıyoruz ve arama kurtarma çalışmalarında her zaman yüzümüzü güldürüyor. Elazığ depreminde bize çok yardımı dokundu. O biraz özel bir köpek. 2 yıl sürecek eğitimi 4 ayda bitirdi” dedi.