Bilim / Teknoloji

En çok uydusu olan gezegen değişti

Satürn'ün etrafında 20 yeni uydu keşfedildi

09 Ekim 2019 11:44

Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nde yapılan araştırma kapsamında, Hawai’de bulunan Subaru teleskobu kullanılarak 5 kilometre çapındaki 20 yeni uydu keşfedildi. Bu şekilde Satürn’ün uydu sayısı 82’ye yükseldi ve 79 uyduya sahip Jüpiter’i geride bıraktı.

Yeni keşfedilen 20 uydunun 17’sinin, Satürn’ün yörüngesinden ters istikamette hareket ettiği belirlendi. Satürn ile aynı istikamette hareket eden uydulardan ikisinin gezegenin çevresindeki turlarını iki yılda tamamladıkları, en uzun yörüngeye sahip olan uydunun ise Satürn’ün çevresindeki bir turunun 3 yıldan fazla sürdüğü tespit edildi.

Washington’daki Carnegie Bilim Enstitüsünden Scott Sheppard, yapılan keşiflerin Satürn’ün oluşum aşamasını daha fazla aydınlatabileceğini ifade etti.

Scott Sheppard, genellikle bu tip uzay parçalarının gezegenin çekim gücüne kapılarak bir parçası olduklarını fakat yeni keşfedilen uyduların büyük ihtimalle Satürn’ün ilk oluşumu sırasında etrafındaki gaz ve toz bulutu tam yok olurken çekim alanına girdiğini, bu sebeple uydu olarak kaldıklarını kaydetti. Yapılan keşiflerin Satürn’ün başka uydularının olduğunu da gösterdiğini ifade eden Scott Sheppard, bu uyduların keşfi için daha gelişmiş düzeyde teleskoplara ihtiyaçları olduğunu vurguladı. Jüpiter’in, 1990’lı senelerden beri en çok uyduya sahip gezegen olduğu sanılıyordu.