Medya

Emekli Büyükelçi Naci Koru: Dışişleri Bakanlığı'nın profesyonel kadroları karar alma sürecinin dışına çekildiğinde önemli riskler ortaya çıkabilir

10 Mayıs 2021 10:10

Emekli Büyükelçi Naci Koru, Karar gazetesi yazarı Taha Akyol'un gerçekleştirdiği söyleşide, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminden bu yana Türkiye'nin dış politikada dengeleri ve barışı profesyonel diplomasiyle kurduğunu belirterek, "Dışişleri Bakanlığı’nın profesyonel kadroları karar alma sürecinin dışına çekildiğinde önemli riskler ortaya çıkabilir, ağır ve öngörülmeyen sonuçlarla karşılaşabiliriz. Burada mesele, bireysellikten uzak, danışmaya ve ortak akıl yürütmeye dayanan, etkileşime açık, sürekliliği olan bir kurumsal çabanın ortaya konmasıdır. Bunu yapabilecek birikim, donanım ve gelenek Türkiye’nin de arasında olduğu çok az ülkede varken, bu imkandan yararlanmamak akılcı görünmüyor. Kişisel ilişkilere dayanan bir dış politika, ani dönüşlere, sarsıntılara, duygusallığa açık kalır.

Dış politikamıza yönelik eleştirilerin yapıcı bir anlayışla ele alınmasında ve bu hususların göz önünde bulundurulmasında büyük yarar olacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin güçlü bir füze savunma sistemine ihtiyacı olduğuna işaret eden Naci Koru, "S-400 alımının müttefiklerimiz tarafından hoş karşılanmayacağı belliydi. Nitekim öyle de oldu. Şimdi o kadar para verip aldığımız sistemi kullanamıyoruz. S-400’lerin bizi kime karşı koruyacağı da başından beri cevaplanmamış bir soru olarak duruyor. Ulusal güvenlik stratejimiz gereği millî dost-düşman tanıma kodları yüklenmediği müddetçe, cevap, bu sistemin bizi kimseye karşı koruyamayacağıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Söyleşinin tamamı için tıklayın...