Gündem

Elektrikli scooterı alkollü kullandı, ehliyetine el konuldu

A.E, avukatı aracılığıyla Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurup, cezanın iptalini istedi

09 Haziran 2022 08:23

İzmir’de elektrikli scooterı alkollü şekilde kullanan A.E.'yi (21) durduran polis, ehliyetine el koydu. Trafik polisleri, sürücü belgesini yanında bulundurmadığı için de ayrıca 2 bin 250 TL ceza yazdı. 

İzmir'de yaşayan A.E., 15 Mayıs'ta eve gitmek için yola çıktı. A.E., kiralama uygulamasından elektrikli scooter kiraladı. Kordonboyu'nda aracı sürerken, polis ekipleri kontrol amaçlı A.E.'yi durdurdu.

Sabah gazetesinin haberine göre, alkolmetreye üflemesi istenen A.E., raporlara göre 0,83 promil alkollü çıktı. Bunun üzerine ekipler, A.E.'ye 'alkollü araç kullanmak' ve 'ehliyeti yanında bulundurmamak' suçlarından, 2 bin 250 TL idari ceza kesti. Ayrıca A.E.'nin ehliyetine de 6 aylığına de el konuldu.

Cezanın iptali için dava açtı

Mevzuatı inceleyen A.E.'nin avukatı Seyit Ahmet Akyüz, müvekkilinin kullandığı aracın elektrikli bisiklet sınıfında olduğunu ve kullanımı için ehliyet gerektirmediğini fark etti. Akyüz, cezaların iptali için Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurarak, dava açtı.

Akyüz, "Söz konusu yazılımda, sürücü belgesi olsun olmasın, 15 yaşını doldurmuş herkesin bu uygulamadan faydalanabileceği açıkça belirtilmiştir. Bu şartlar altında, akıllara sürücü belgesine sahip olmayan ancak alkollü olan kişi ne türden bir ceza verileceği sorusu geliyor. Kullanıcıların, sürücü belgesiz kişiler gibi değerlendirilmesi gerekiyor. Kabul anlamına gelmemekle beraber, alkollü şekilde trafikte bulunmaktan bir idari para cezasına tabi tutulsa dahi, bulundurmak zorunda olmadığı sürücü belgesine el konulması mümkün değildir" dedi.