Ekonomi

EPDK, temmuzda yüzde 30'un üzerinde zam yapılacağı iddiasını yalanladı

EPDK, "1 Temmuz itibarıyla geçerli olacak tarifelere ilişkin herhangi bir karar alınmadı" dedi

10 Haziran 2019 13:33

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, temmuzda yüzde 30'un üzerinde zam yapılacağı bilgisini yalanladı. Kurum yaptığı açıklamada, "Perakende elektrik satış tarifeleri ilgili mevzuat kapsamında belirlenmekte olup 1 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla geçerli olacak tarifelere ilişkin herhangi bir karar alınmadığı gibi herhangi bir karara esas hesaplama da henüz yapılmamıştır" ifadelerini kullandı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun yaptığı açıklama şu şekilde:

"Kurumumuzun 16/5/2019 tarihli ve 8592 sayılı Kurul Kararı ile 2019 yılı Haziran-Aralık dönemi için aylık bazda, tedarik edilen birim enerji miktarı başına öngörülen YEKDEM maliyetlerinin güncellenmesi de gerekçe gösterilerek 1 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla geçerli olacak perakende elektrik satış tarifelerinde %34 oranında artış olacağı yönünde asılsız bir bilgi yer almaktadır.

Perakende elektrik satış tarifeleri ilgili mevzuat kapsamında belirlenmekte olup 1 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla geçerli olacak tarifelere ilişkin herhangi bir karar alınmadığı gibi herhangi bir karara esas hesaplama da henüz yapılmamıştır."

CK Enerji Boğaziçi Elektrik'ten de yalanlama

CK Enerji Boğaziçi Elektrik'ten yapılan açıklamada da, Ulusal tarifeden elektrik alan ve serbest tüketici kapsamında olmayan müşterilerin EPDK tarafından açıklanan ulusal birim fiyatlardan elektrik tedarik etmeye devam edecekleri belirtildi. CK Enerji Boğaziçi Elektirik açıklamasında herhangi bir zam yapılmayacağını da belirtti.

CK Enerji Boğaziçi Elektirik'in açıklaması şöyle:

CK Enerji Boğaziçi Elektrik, ülke genelinde lisanslı 21 Görevli Tedarik Şirketi’nden biri olup lisansı kapsamında bölgesinde serbest tüketici hakkını haiz olmayan veya bu hakkı haiz olup da kullanmayan müşterilere EPDK tarafından belirlenen ulusal fiyatlar ile elektrik satmakla yükümlü olan, bu hakkı haiz olup aynı zamanda kullanmak isteyen müşterilere de serbest piyasa koşullarında farklı ürünler sunan 150 üzerinde lisanslı tedarik şirketinden biridir.  CK Enerji Boğaziçi Elektrik, yüksek müşteri memnuniyeti prensibi ile faaliyet gösterirken Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun mevcut yasa ve düzenlemeleri çerçevesinde hareket etmektedir.

Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde her tacir, basiretli bir işadamı gibi hareket etmek zorundadır. Basiretli tüccar, piyasa durumunu inceleyerek maliyetlerini analiz eder ve ona göre faaliyet gösterir. Bu çerçevede serbest tüketici kapsamındaki müşterilere elektrik satışı yapılırken her dönem maliyet bazlı işlem tesis edilmekte ve farklı ürünler sunulmaktadır.

Haberde yer aldığı gibi bir zammın uygulanması veya zam beklentisi söz konusu değildir. Ulusal tarifeden elektrik alan ve serbest tüketici kapsamında olmayan müşteriler halihazırda EPDK tarafından açıklanan ulusal birim fiyatlardan elektrik tedarik etmeye devam etmektedir. Serbest tüketici kapsamında yer alan müşterilerimizin küçük bir kısmı ise geçtiğimiz dönemde sağlanan ticari koşullardan yararlanamayacak olup bu konuda bilgilendirilmiş, ilgili dönemde farklı ürünler tercih eden diğer serbest tüketicilerimiz ise yapmış oldukları sözleşme şartlarında elektrik tedarik etmeye devam edeceklerdir. Bu noktada iki serbest tüketici grubu arasındaki fark ilgili dönemde seçtikleri ürünle ilgilidir. Bu kapsamda söz konusu haberde geçen enerji fiyatlarına yüzde 34 zam ifadesi gerçeği yansıtmamakta ve müşterilerimiz ile paylaştığımız bilgilendirme mektubu, ulusal tarifeye yönelik zam beklentimize dair bir açıklama içermemektedir.  İlgili açıklama serbest piyasa maliyetleri içerisindeki bir kalemdeki artış beklentisini içermekte olup, bu maliyet beklentisindeki artışın da tüketiciye yansıtılması asla söz konusu değildir.

İlgili müşteri grubunun şirketimiz CK Enerji Boğaziçi Elektrik veya serbest piyasada elektrik tedariki yapan herhangi bir firma ile yeni bir serbest tüketici sözleşmesi yapmaması durumunda, EPDK tarafından daha önce açıklanan ve halen devam eden mevcut tarife üzerinden alım yapabilme garantileri olup, EPDK dışında herhangi bir kurumun Türkiye geneli Ulusal Elektrik Tarifesini belirleme yetkisi bulunmamaktadır. Özet olarak konu, portföyümüzde yer alan müşterilerimizin yüz binde beşlik bir kısmının sözleşme kurulma zamanındaki piyasa şartlarında elektrik tedarik etmeye devam edemeyecekleri olup, haberde yer alan tüm diğer kısımlar izahtan varestedir.