Dünya

El Salvador Devlet Başkanı: ABD-Meksika sınırında baba ve kızının boğulması bizim hatamız

El Salvadorlu bir babanın 23 aylık kızıyla ABD-Meksika sınırında boğularak hayatını kaybetmesi tüm dünyada ses getirmişti

02 Temmuz 2019 16:52

El Salvador'un Devlet Başkanı Nayip Bukele, ABD'ye yasa dışı yollardan geçmeye çalışırken Meksika sınırındaki Rio Bravo Nehri'nde hayatını kaybeden El Salvadorlu Oscar Alberto Martinez Ramirez ve 23 aylık kızı Valeria'nın ölümü için "Bu bizim hatamız" dedi ve asıl sorumlunun ülkesi olduğunu söyledi.

26 yaşındaki El Salvadorlu Ramirez ve 23 aylık kızı Valeria, geçen hafta, Rio Bravo nehri üzerinden ABD'ye geçerken hayatını kaybetmiş, baba-kızın fotoğrafı tüm dünyada yankı uyandırmıştı.

TIKLAYIN: El Salvadorlu baba ve kızının üzücü fotoğrafı yankı yarattı

Sputnik Türkiye'nin haberine göre Devlet Başkanı Bukele, konuyla ilgili BBC'ye yaptığı açıklamada El Salvador'daki vatandaşların işsizlik ve ekonomi gibi sorunlar nedeniyle kendilerini göç etmek zorunda hissettiklerini söyledi ve göç etmek zorunda kalan baba kızın ölümünden ülkesinin sorumlu olduğunu belirtti. 

"İnsanlar göç etmeye mecbur kalıyorlar," diyen Bukele, "Neden? Çünkü bir işleri yok, çünkü çeteler tarafından tehdit ediliyorlar, çünkü su, eğitim, sağlık gibi temel şeyler yok" dedi. 

"Zorunluluk değil, seçenek olmalı"

Bukele, ABD'nin Meksika sınırında sığınma başvurusu yapmak için bekleyen ancak daha sonra ülkeye yasa dışı yollardan geçmeye karar veren baba-kızın yaşamını yitirmesinin vatandaşlara sağlanan olanakların eksikliğinden kaynaklandığını belirterek şu ifadeleri kullandı: 

"Başka bir ülkeyi suçlayabiliriz, ama bizim suçumuz ne olacak? Hangi ülkeden kaçtılar? Amerika Birleşik Devletleri'nden mi kaçtılar? Hayır, El Salvador'dan, yani ülkemizden kaçtılar. Bu bizim hatamız.”

ABD ve Meksika'nın göçmen politikasını kınadığını da belirten Bukele, kendi hatalarının farkına varılması gerektiğini vurgulayarak,  “Ülkemizi göç etmek zorunda olmayan bir yer haline getirmeye odaklanmalıyız” şeklinde konuştu. 

Bukele ayrıca, göç etmenin her vatandaş için bir 'hak' olduğunu ancak bunun bir zorunluluktan ziyade bir 'seçenek' olması gerektiğini belirtti ve "Şu an çoğu insan için göç bir zorunluluk" dedi. 

Baba kızın ölümü üzerine Twitter hesabından açıklama yapan Bukele, kurbanların cansız bedenlerini ülkelerine getirmek için devlet olarak üzerilerine düşeni yapacaklarını belirterek, "Aile yakınlarına ekonomik anlamda her türlü maddi desteği vereceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

TIKLAYIN: ABD-Meksika sınırında kızıyla birlikte boğulan göçmen babanın annesi: Para biriktirip döneceklerdi