Ekonomi

Ekonomist Kahveci: Yeni vergi paketi ekonomi açısından olmasa bile adalet açısından başarılı bir çalışma

25 Ekim 2019 09:10

AKP tarafından TBMM'ye sunulan ve içinde dijital hizmetten konaklamaya ve değerli konuta kadar yeni kalemlerinin yer aldığı vergi paketini değerlendiren Karar gazetesinin ekonomi yazarı İbrahim Kahveci, "Yeni vergi paketi ekonomi açısından olmasa bile adalet açısından başarılı bir çalışma" dedi.

Kahveci'nin "Önden yüklemeli faiz ve vergiler" başlığıyla yayımlanan yazısının ilgili bölümü şöyle:

(...)Geçen hafta cuma günü yazmıştım. Bir asgari ücretli 35 yıllık çalışma hayatın boyunca  ancak 850 bin TL kazanabiliyor. Oysa bir yılda bu paradan daha fazla kazanan futbolcular vergi dışında ama asgari ücretli vergi içinde.

Verginin koruduğu eli silahlı futbolcuları yargı da koruyabiliyor.

Yeni vergi yasasında yıllık kazancı 500 bin TL’nin üzerinde olan futbolcular olmak üzere sanat sahipleri de vergi ödemeye başlayacak.

Çok önemli ve başarılı bir çalışma. Umarım daha da geliştirilir.

Emlak vergisi konusu...

Emlak değeri 5 milyon liranın üzerinde ise yüzde 1 vergi geliyor.

Aslında emlak vergisi konusunda da daha geniş çalışmaya kapı aralaması dileği ile çok önemli bir adım daha atılmış oluyor.

Ülkede risk alarak iş yapan, istihdam yaratan sermaye vergi olarak desteklenebilir. Buna karşılık rant üzerine yatan sermayenin ise vergisel olarak ağır yükümlülüğe girmesi gerekirdi. Maalesef ülkemizde tam tersi politika izlendi. Yeni emlak vergisinin de bu konuda hayırlı bir giriş olmasını diliyorum.

Şirketlerin kullandığı ve vergiden düşülen lüks araçlar-yatlar-katlar var. Araçlara vergi indirimi sınırı geliyor. Kısaca sermayeyi lükse değil, işletmeye kullanın deniliyor. Çok önemli bir adım daha.. Ama umarım aynı hassasiyeti kamudaki lüks itibar tüketiminde de uygularız. Çünkü Ankara şişman ve lükse düşkün kaldıkça, toplumun verimliliğe odaklanması zor olacaktır.

Sonuç: Yeni vergi paketi ekonomi açısından olmasa bile adalet açısından başarılı bir çalışma.  Faiz konusunda aceleci tavır ne kadar bizi sıkıntıya sokacak bilmiyorum ama vergi konusu özlenen bazı adımlar olarak görülebilir.