Ekonomi

Ekonomist Fatih Özatay'dan BDDK kararı değerlendirmesi: Peşi sıra gelen önemli ekonomi politikası hatalarının sonuçlarından biri

"Hem ‘sadece’ biri hem de ‘sonuç’"

28 Haziran 2022 11:16

Eski Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ve Ekonomist Fatih Özatay, BDDK'nın 15 milyon liranın üzerinde döviz mevduatı bulunduran şirketlere TL kredi kullandırılmaması kararını değerlendirdi. Özatay, kararın gerekçesi olarak, şirketlerin ucuz TL kredi kullanarak döviz almasını göstermesine ilişkin olarak "Bu davranışının önemli bir nedeni döviz kurunun sürekli artması, buna karşılık lira cinsinden borçlanmanın çok ucuz olmasıdır. O dövize ileride ihtiyacı olabilir. Ama ihtiyacı olduğu zaman döviz kurunun oldukça yüksek bir değer almasını bekliyorsa ve bu eylemi yapması için ucuza kaynak bulabiliyorsa, o dövizi neden satın almasın ki?" diye sordu.

Faizin yanlış yerde olduğunu belirten Özatay "Altı ay vadeli Gelire Endeksli Senet (GES) ihracına 6,6 milyar liralık talep geldiği açıklandı. Bu tahvili satın alacaklara vaat edilen faiz –ki yüzde 23’ten biraz yüksek, yüzde 18 civarında olan alternatif altı aylık mevduat faizinin oldukça üzerinde.
Normal koşullar altında, yüzde 18 alternatifine karşılık yüzde 23 kaçırılmayacak bir fırsat olmalı. Ama enflasyon yüzde 74 olunca ne yüzde 18 ne de yüzde 23 bir anlam taşıyor. Bırakın bu oranları, altı ay sonrası için beklenen enflasyon yüzde 65 düzeyindeyken, yüzde 50 getiri de teklif etseniz işe yaramıyor.
Sadece mevduat faizi mi? Son haftalarda ardı sıra alınan kararlarla dolaylı yoldan maliyeti artırılsa da hala lira cinsinden krediler çok ucuz." dedi.

Özatay, kararın soruna çare olmadığını belirterek " Sadece, peşi sıra gelen önemli ekonomi politikası hatalarının sonuçlarından biri ile ilgili. Hem ‘sadece’ biri hem de ‘sonuç’. Bu sonuca yol açan temel neden ise orada öylece duruyor. Üstelik bu kararın bir de sevimsiz çağrışımı var: “Ardından ya şunlar da gelirse” sorusu zihinlere takılıyor. Kararı yenileri izleyebilir. ‘Şunlar’ın neler olabileceğini değil yazmak düşünmek bile istemem. Ne gereği var tedirginliği artırmaya?" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın