Ekonomi

Üç ayrı görüş T24'te tartıştı; ekonomik krizin sebebi yapısal mı politik mi?

16 Temmuz 2019 15:23

Akademisyen Ümit Akçay, gazeteci Cüneyt Akman ve T24 Ekonomi Yazarı Barış Soydan, ekonomik krizde yapısal ve politik sorunların etkilerini tartıştı. 

Barış Soydan, ekonomik krizde AKP'nin seçim politikalarının etkili olduğunu söyledi. 2017 yılındaki Başkanlık referandumu için 250 milyar liralık kredi paketinin açılmasını örnek olarak gösteren Soydan, "Ekonomi, seçimler yüzünden soğutulamadı" ifadesini kullandı.

AKP'nin 2007'ye kadar kurumların bağımsızlığına önem vererek ekonomiyi büyüttüğünü dile getiren Soydan, 2007 sonrası bu politikaların değiştiğini ve bu durumun ekonomiyi olumsuz etkilediğini ifade etti.

Cüneyt Akman ise bütün ekonomik krizlerin geçmişin izlerini taşıdığını belirterek "Türkiye'nin mevcut pozisyonu ve bağımlı kapitalizmdeki yeri problemli" dedi. İktidarın rejim değişikliği isteğinin ciddi sonuçları olacağını söyleyen Akman, "Siyasi kriz, ekonomik krize yol açar" diye konuştu. 

Ümit Akçay ise Türkiye'nin dış borç alarak büyümeye çalışmasının kalıcı etki yaratmadığı ve bunun sonucunda 'birikim modeli krizi' oluştuğunu söyledi. Akçay, "Borca dayalı büyüme modeli tıkandı" dedi.