Ekonomi

Işın Çelebi: Gana'da bile 600 bin km olan fiber optik altyapı, Türkiye'de sadece 300 bin km; çağ dışı kalabiliriz

Eski ekonomiden sorumlu bakan Işın Çelebi, Barış Soydan'a yorumladı

08 Kasım 2019 10:51

Türkiye internette ve fiber optik altyapıda neden geri kaldı? Ekonomide yeniden büyüme ne zaman başlar? Ekonomideki gelişmeleri Barış Soydan sordu, eski ekonomiden sorumlu devlet bakanı Işın Çelebi yanıtladı.

Dijitalleşmede fiber optik altyapının önemli olduğunun altını çizen Çelebi, Türkiye'nin bu konuda yetersiz olduğunu ve 'çağ dışı' kalabileceğini belirtti. Çelebi, "Gana'da bile 600 bin km olan fiber optik altyapı Türkiye’de 300 bin km. Bunun 5 yıl içinde 5 milyon kilometreye çıkması gerekiyor ve 50 milyar dolara ihtiyaç var. Ekonomiyi yönetenler buna öncelik vermeli ve kaynak tahsisi sağlamalı" dedi. 

Türkiye ekonomisindeki gelişmelere ilişkin de konuşan Çelebi, yeniden büyüme için yalnızca Gayri Safi Millî Hasıla'nın artmasının sorunu çözmeyeceğini ifade etti. Çelebi, "Ekonomik büyümeye, kalkınma ve gelişmeyi de gözeterek bütün olarak bakmalıyız. Yoksulluk azalmalı, kentsel yaşam kalitesi artmalı, cinsiyet ayrımcılığı azalmalı ve sorgulamalı bir eğitim sistemine geçilmeli" yorumunu yaptı.