Kültür-Sanat

Ekoloji mücadelesine çağrı: "Siyasi Ekoloji" kitabı raflardaki yerini aldı

Siyasi Ekoloji kitabında yazıları yer alan 16 isim, kapitalizme radikal bir eleştiri yönelterek, iklim krizinin beraberinde getirdiği ekolojik yıkımı neden-sonuç ilişkileriyle ele alıyorlar

14 Haziran 2022 10:43

Özgür Üniversite'de ekoloji ve politika üzerine çalışan akademisyen Hakan Yurdanur'un derlediği "Siyasi Ekoloji" kitabı raflarda. Kitap, ekolojik yıkıma "dur" demek için herkese harekete geçme çağrısı yapıyor.

Ekolojik yıkımı, kapitalizmin buna hizmetini ve tüm bunlara karşı mücadeleyi irdeleyen yazılardan oluşan Siyasi Ekoloj kitabı okurla buluştu. Hakan Yurdanur'un derlediği kitapta; Fikret Başkaya, Nejla Kurul, Sibel Özbudun, Mustafa Durmuş, Gaye Yılmaz, Beyza Üstün, Temel Demirer, Serap Çakalır, Talat Ulusoy, Emet Değirmenci, Ender Öndeş, Aykut Çoban, Ali Çakıroğlu ve Cemil Aksu'nun kaleme aldığı yazılar yer alıyor. 

Siyasi Ekoloji kitabında yazıları yer alan 16 isim, kapitalizme radikal bir eleştiri yönelterek, iklim krizinin beraberinde getirdiği ekolojik yıkımı neden-sonuç ilişkileriyle ele alıyorlar. Ekolojik yıkım ve iklim krizine dair söz söylemenin önemi kadar bu mücadele için örgütlenmenin önemine de vurgu yapılan kitapta başka bir gezegen olmadığına dikkat çekiliyor.

Kitapta yer alan yazılar; dünyanın siyasi, ekonomik ve ekolojik yapısını değiştirmenin gerekliliğine vurgu yapıyor. 

Bir araya gelmenin aciliyetini vurgulayan yazarlar, ekolojik örgütlenmenin sadece karşı çıkmaktan, itiraz etmekten ibaret olmadığını, olamayacağını nedenleri ile anlatıyor. 

Tanıtım bülteninden:

"İklim krizleri ve onların toplamı anlamına gelen ekolojik yok oluşun eşiğindeyiz. Eşikten atlamaya az bir zaman kala duruşumuzu siyasal ekolojik yönleriyle dile getirmeye çalıştık.Sözü yükseltmenin örgütlenmenin en önemli adımı olduğunu bilerek sorduk: Başka bir gezegene gitmeden veya yok etmeden bu gezegenin siyasi, ekonomik ve ekolojik yapısını değiştirmek mümkün müdür?

Siyasi Ekoloji kitabı, sistemin en ince noktalarına kadar dokunan, onu sorgulayan ve çözüm üreten bir anlayışla ekoloji hareketleri içinde tamamlayıcı ve bu amaçla tartışma zeminleri yaratıcı olmayı hedefliyor.

Bir araya gelmenin, ortaklaşa eylemenin, harekete geçmenin aciliyetini bildiren yazılardan oluşan bu eser gerçeklerle ilgili gerçekten bir şeyler söylüyor. Bu kitap ekolojik örgütlenmenin sadece karşı çıkmaktan, itiraz etmekten ibaret olmadığını ve olamayacağını nedenleriyle anlatıyor. Sorunun çözümsüz değil irade ve eylem dahilinde olduğunu belirtiyor."