Çevre

Ekoloji Birliği, 26 Ekim’de Ankara'da büyük ekoloji mitingi yapacak

Ekoloji Birliği, Kaz Dağları'ndaki altın madeni karşıtı mücadeleye destek olmak için olağan yürütme kurulu toplantısını Çanakkale'de gerçekleştirdi

18 Eylül 2019 13:06

Ekoloji Birliği hafta sonu Çanakkale'de yaptığı yürütme kurulu toplantısında 26 Ekim 2019 tarihinde, emek ve demokrasi güçleri ile birlikte Ankara'da büyük ekoloji mitingi yapma kararı aldı.

Ekoloji Birliği, Kaz Dağları'ndaki altın madeni karşıtı mücadeleye destek olmak için olağan yürütme kurulu toplantısını Çanakkale'de gerçekleştirdi. Çanakkale Belediyesi Sosyal Tesislerinde gerçekleştirilen toplantı sonrasında yapılan basın açıklamasında, Kaz Dağları'ndaki Su ve Vicdan Nöbetleri ve mücadelenin geleceğine dair görüşler basınla paylaşıldı. Ekoloji Birliği açıklamasında “Bölgedeki tüm yaşam savunucularının bir araya gelmesi gerektiği, özellikle yerel halkın ve köylülerin mücadelenin önünde olmasının mücadeleyi başarılı kılacağı” vurgusu yapıldı.

Ankara'da, ekoloji mitingi kararı

Evrensel'den Özer Akdemir'in haberine göre ekolojik sorunların kamuoyunun gündemine oturduğu tespitinin yapıldığı toplantıda, bu gündemi canlı tutmak ve ekolojik yıkıma yönelik politikalara karşı kararlı bir direnç noktası oluşturabilmek için büyük bir ekoloji mitingi yapma kararı alındı. Mitingin, emek ve demokrasi güçleri ile birlikte ekoloji örgütleri olarak “Ekoloji” odaklı bir mitingde ekolojik yıkıma karşı ortak ses çıkarma ve birlikte mücadelenin örülmesi amacıyla 26 Ekim 2019 Cumartesi günü Ankara'da miting yapılmasına karar verildi. 

Su ve Vicdan nöbetine destek

Diğer yandan Ekoloji Birliği Yürütme Kurulu Üyeleri, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ile görüşerek Kaz Dağları mücadelesine dair bilgi ve görüş alışverişinde bulundu. Geceyi Kirazlı Su ve Vicdan Nöbeti alanında geçiren kurul üyeleri, çadır direnişçileri ile gerçekleştirilen forumda mücadele deneyimlerini paylaştı. Pazar sabahı çadır direnişçileriyle maden alanına yürüyüş gerçekleştiren kurul üyeleri, maden alanının giriş kapısının önünde bir basın açıklaması yaptı. Ekoloji Birliği eş sözcüsü tarafından okunan açıklamada, Su ve Vicdan Nöbeti’nin büyütülmesi gerektiği, bunun için 26 Ekim’de Ankara’da gerçekleştirilecek mitingin önemli bir olanak olabileceği dile getirildi.

Kurul üyeleri aynı gün çadır direnişçilerinden bir grup ile, Çan Etili Köyünde Çan Çevre Derneği'nin düzenlediği basın açıklamasına destek verdi. Çan Çevre Derneği Başkanı Hamza Yıldız tarafından okunan açıklamada Kirazlı altın madeni projesinin sahibi olan Doğu Biga Madencilik AŞ’nin Ağı Dağı Altın Madeni Projesi’ne de dikkat çekildi. Açıklamada köyün giriş ve çıkışında yapılan jandarma kontrolünün basın açıklamasına yönelik bir baskı olduğunu dile getiren Yıldız, AKP iktidarının yarattığı bu baskı ortamı ile birlikte bir kez daha halktan, doğadan değil şirketlerden yana olduğunun görüldüğünü ifade etti.

Altın madenine karşı halk toplantısı

Öğleden sonra Balya'nın Orhanlar Köyü'ne giden Ekoloji Birliği, Teck Madencilik tarafından yapılan altın madeni arama faaliyetleri ve Bahar Madencilik Altın madeni projesine karşı bir araya gelen köylülere destek verdi. Burada yapılan konuşmalarda yaşam alanlarına yönelik her türden saldırıya karşı köylünün fiili direnişinin önemine dikkat çekilerek, bunun Anayasal hak olduğu ifade edildi. Köydeki erkekler ve kadınlar ile yapılan ayrı ayrı görüşmelerde altın madenciliğinin zararları ve yeni, yaratıcı mücadele yöntemleri konuşulurken, Ekoloji Birliği'nin mücadelenin her aşamasında köylülere destek vermeye devam edeceği dile getirildi.

Orhanlar köyünden sonra Balya’daki eski maden alanına da giderek yüz yıldır süren ekolojik felaket tablosunu yerinde gören Ekoloji Birliği, Balya’da yol üstündeki Eczacıbaşı’na ait kurşun madeni atık havuzu ve baraj inşaatının yol açtığı kıyımı da görüntüledi.