Gündem

Eğitim Sen'den görevine son verilen Can Candan'a destek

11 Ağustos 2022 17:48

Boğaziçi Üniversitesi'nde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanan rektör Naci İnci'nin görevine son verdiği Can Candan'a Eğitim Sen'den destek geldi. Açıklamada, "Boğaziçi kayyımına karşı iş güvencesini savunuyoruz" denildi.

Boğaziçi Üniversitesi hocalarının direnişi 584 günü geride bıraktı. Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Film Çalışmaları Programı öğretim görevlisi ve belgesel sinemacı Can Candan’ın görevine, Rektör Prof. Dr. Naci İnci son vermişti. Eğitim Sen, Can Candan'a destek açıklaması yaptı. 

Gazete Duvar'da yer alan haberde Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler Şubesi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Mahkeme, Can Candan’ın görevine iade edilmesine hükmetmişti"

Boğaziçi Üniversitesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Film Çalışmaları Programı öğretim görevlisi ve belgesel sinemacı Can Candan 16 Temmuz 2021’de dönemin ‘kayyım rektör vekili’ Naci İnci tarafından görevden alınmış, 3 Ağustos 2021’de Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne yürütmenin durdurulması ve iptali için dava açmıştık.

Şubemizin müdahil olduğu davada İstanbul 2’nci İdare Mahkemesi 20 Ocak 2022’de yürütmenin durdurulması isteminin reddine ikinci kez karar vermişti. Karara itiraz başvurusunu değerlendiren 7’nci İdare Mahkemesi, 16 Şubat günü oy çokluğuyla yürütmenin tedbiren durdurulmasına karar vermiş Can Candan’ın görevine iade edilmesine hükmetmişti. Ve kararı hukuksuz bularak iptal etmişti. Ayrıca, Can Candan’a yoksun kaldığı özlük ve maddi haklarının faiziyle ödenmesine karar vermişti.

"Hocamızın vereceği dersler, dışarıdan atanan kayyım dekan tarafından onaylanmadı"

Gelinen süreçte kayyum rektör ve kayyum dekan yerleşik üniversite teamüllerine uygun davranmadığı gibi hukuk ve yasayı da tanımıyor. Can Candan’a ve Boğaziçi Üniversitesi direnişine karşı düşman hukuku uygulayarak öç almakta, görevini kötüye kullanmaktadır.

Can Candan’ın görev süresinin uzatılmama gerekçelerine baktığımızda; kendisine ihtiyacın olmadığı ve 12 saatlik ders yükünü tamamlamadığı “gerekçe” olarak sunulmaktadır. Can Candan hocamızın, 8 Ağustos’ta güz 2022 döneminde vereceği derslerin dışarıdan atanan Fen Edebiyat Fakültesi kayyım dekanı tarafından onaylanmadığını biz biliyoruz.

"Hukuksuzluğa ve keyfi tutuma karşı her türlü mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğiz"

Dersleri ‘kayyım dekan’ tarafından onaylanmayan Can Candan’ın 12 saatlik ders yükünü tamamlayamadığı gerekçesi bir safsatadan ibarettir. Gerçek olan Boğaziçi Üniversitesinin atanmış kayyımları Can Candan hocamızın derslerini açmasına onay vermeyerek kandillerince bir gerekçe uydurmuşlardır. İhtiyacın olmadığı gerekçesi ise yerine başka bir öğretim üyesi atanmış olduğu denilmektedir. Bu gerekçeni kendisi bile bir ihtiyacın olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.

Eğitim Sen İstanbul Üniversiteler şubesi olarak, Can Candan hocamıza uygulanan hukuksuzluğa ve keyfi tutuma karşı başta yasal haklarının takipçisi olmak üzere her türlü mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz! Bu hukuksuzluğu “Kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz!"