Gündem

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı: 85 milyon meslek yok olacak, 97 milyon yeni meslek ortaya çıkacak

Tuncay Şahin, Yapay zeka ve artırılmış gerçeklikle yeni mesleklerin ortaya çıkacağını dile getirdi

18 Haziran 2022 11:22

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin, Öğrenci Buluşmalarında yaptığı konuşmada 85 milyon mesleğin devredilmiş olacağını 97 milyon yeni mesleğin ortaya çıkacağını söyledi. Şahin, öğrencilere "Girişimcimi olacaksınız maaşlımı çalışacaksınız önce buna karar verin" dedi.

Düzce Ticaret ve Sanayi Odası’nın (DTSO) proje okulu olan Mevlana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, öğretmenleri KOSGEB öğrenci buluşması etkinliğinde bir araya geldi.

Şahin yakın bir zamandan birçok mesleğin yok olacağını işaret ederek, "2030 yılına kadar yapay zeka artırılmış gerçeklik gibi derin teknolojilerin etkisi ve robotik çözümlerin devreye girmesi ile birlikte 85 milyon meslek devredilmiş olacak ve 97 milyon yeni meslek ortaya çıkacak" diye konuştu.

Tuncay Şahin konuşmasına şöyle devam etti: "Hepinizin bir yerde çalışması gerekmiyor. Pekala girişimci olup çok başarılı işler yapabilirsiniz. İçinizde gerçekten girişimci ruhlu kişiler olabilir. Bu arkadaşların girişimci olmak yerine bir yerde çalışması da hiç uygun değil. O yüzden girişimci mi olacaksınız, ya da bir yerde maaşlı olarak mı çalışacaksınız bir karar vermeniz lazım.

Şu anda Türkiye’de 1 milyon 500 bin civarında girişimci var, bu girişimcilerin çalıştırdığı kişi sayısı 15 milyon. Yani her yeni girişim 10 kişilik bir istihdam demek. Ülkemizde işsizliğin ortadan kalkması için her yıl 100 bin girişimci çıkarmamız gerekiyor. KOSGEB Müdürümüz Necdet Şahin size anlatacak. Şu anda girişimcilik ile ilgili ciddi teşvikler veriliyor. Şunu da ifade edeyim, KOSGEB desteklerinde kadın girişimcilere daha fazla teşvik var. Bu pozitif ayrımcılığı biz de destekliyoruz.
" (İHA)