Kültür-Sanat

Türkiye Yayıncılar Birliği'nin Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri sahiplerini buldu

Yayınevi Ödülü Avesta Yayınları'na, Yazar Ödülü iki isme ve Kitap Emek Ödülü Ozan Sanatevi'ne verildi

08 Kasım 2019 17:30

Türkiye Yayıncılar Birliği 2019 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri, 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen törenle 7 Kasım günü sahiplerine takdim edildi. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki İnterexpo Salonu'nda gerçekleşen törende Avesta Yayınları, Barış Pehlivan, Barış Terkoğlu ve Ozan Sanatevi'ne ödülleri verildi. 

Yayıncılık ve kültür-sanat dünyasından önemli isimlerin katıldığı törenin açılışında konuşan Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk, konuşmasında yayıncılığın iki önemli temele dayandığını belirtti. Bu temellerden ilkinin, 70 yıl önce Birleşmiş Milletlerin kabul ettiği İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nde garanti altına alınmış olan fikirlerini ifade etme hakkı olduğunu; ikincisinin ise yayıncılığın bu ifadeleri çoğaltma temeline ve telif haklarına dayanması olduğunu belirten Kocatürk, ikisinden de vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.

Başkan Kocatürk, Basın Kanunu'na göre kitap toplatma için belirlenen 6 aylık sürenin aşıldığını ve okurun kitaba erişiminin engellendiğini söyledikten sonra kamuoyunun hassasiyetindeki artışa da dikkat çekti. 

Yayınevi Ödülü Avesta Yayınları'na 

Yayınevi Ödülü'nün verildiği Avesta Yayınları adına ödülü, yayınevinin sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Keskin, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto'dan aldı. 

Yazar Ödülü Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu'na

Gazeteci ve yazar Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu, Yazar Ödülü’nü, 38. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı ve Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner ve PEN Yazarlar Derneği İkinci Başkanı Halil İbrahim Özcan’dan aldı.

Kitap Emek Ödülü Ozan Sanatevi'ne

Kitabevi Emek Ödülü ise Ozan Sanatevi’ne verildi. Ozan Sanatevi’nin kurucusu ve sahibi Rahmi Akdaş, ödülünü Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ten aldı.


Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri Hakkında:

1995 yılından bu yana Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından, Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri her yıl bir yayıncı, bir yazar ve bir kitabevine veriliyor. Bunun yanı sıra, ödül töreninde yıllık Yayınlama Özgürlüğü Raporu da kamuoyuna sunuluyor.