Gündem

Dünyanın dört bir yanında genç aktivistler yine greve çıkıyor: İşte İstanbul'un 4. Küresel İklim Grevi programı

28 Kasım 2019 11:46

Dünyanın dört bir yanında iklim krizinin boyutlarına ses getirmek için düzenlenen Küresel İklim Grevleri'nin 4.sü yarın gerçekleşecek. Türkiye'deki aktivistler, Kasım ayının son cuma gününe denk gelen grev gününde markaların tüketimi arttırmak için indirim günü olarak belirlediği 'Black Friday'e tepki olarak takas etkinlikleri de düzenleyecek. 

4. Küresel İklim Grevi'nde 3 Aralık'ta Madrid'de başlayacak 25. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP25) öncesi devletlere baskı yapmak hedefleniyor.

Küresel çağrıya İstanbul’dan cevap veren aktivistler 29 Kasım günü üç ayrı etkinlik gerçekleştirecek. Yokoluş İsyanı’nın (Extinction Rebellion) Şişli Cevahir Alışveriş Merkezi önünde hızlı modayı protesto etmek amacıyla yapacağı defile ve Antikapitalist Öğrenciler’in Kadıköy’de yapacağı basın açıklaması sonrasında hep birlikte Gelecek için Cumalar (Fridays for Future) hareketinin Kadıköy Tasarım Atölyesi’nde düzenleyeceği kıyafet takas şenliğine geçilecek.

Yokoluş İsyanı Kreasyonu

Cuma günü 12:30’da bir araya gelecek Yokoluş İsyanı, markaların hızlı moda başlığı altında insanları teşvik ettikleri hızlı tüketimin gerçek yüzünü göstermek amacıyla “Yokoluş Kreasyonu” ismini verdikleri moda defilesi gerçekleştirecek. Şişli Cevahir AVM önünde gerçekleşecek eylemin çağrısını sosyal medya üzerinden yapan Yokoluş İsyancıları şu çağrıda bulunuyor:

"Şirketler bizi her seferinde daha fazlasını, daha yenisini istemeye ve ihtiyaç duymaya itiyor. Bunun sonucunda da ihtiyaç dışı tüketim sadece bugün zirve yapmış olmakla kalmıyor, normalleşiyor, kabul görüyor ve bizi hızla yokoluşa sürüklüyor. Biz bir çift yeni ayakkabı değil, yaşanabilir bir dünya istiyoruz. Çünkü: “Ölü bir gezegende moda da olmayacak!”

Antikapitalist Öğrenciler’den basın açıklamasına çağrı

Saat 17:30’da Kadıköy Süreyya Operası önünde yapacakları basın açıklamasına çağrıda bulunan Antikapitalist Öğrenciler ise sosyal medyadan duyurdukları paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“29 Kasım'da tüm dünyada bir kez daha iklim adaleti için greve gidiliyor. Öğrenciler okullarını kıracak, sendikalar iş bırakacak. Antikapitalist Öğrenciler olarak biz de uluslararası eylem gününde sokakta olacağız. 29 Kasım Cuma günü saat 17:30'da Kadıköy Bahariye'deki Süreyya Operası önünde buluşuyoruz.”

Öğrenciler takas şenliğinde buluşacak 

İklim için okul grevine çıkan öğrencilerin oluşturduğu Fridays for Future (Gelecek için Cumalar) ise Kadıköy Tasarım Atölyesi’nde kıyafet ve takas şenliği düzenleyecek. Kıyafet, kitap ve düzgün kullanılmış eşyaların getirilebildiği etkinlikte herkes getirdiği eşya kadar eşyayı standlardan alacak. Katılım göstermek isteyen kişiler okul temsilcilerine eşyalarını teslim edecek. Daha sonra okul temsilcisinden getirdiği eşya sayısı kadar kupon alacak. Bu kuponlarla 29 Kasım’da standlardan istediği eşyayı alabilecek.  Şenlikte aynı zamanda Teneke Trampet, Birileri, Eskitilmiş Yaz grupları da yer alacak.

"Tüketim çılgınlığının doğal kaynaklarımıza verdiği zarara ortak olmak istemiyorsanız " 

İklim aktivisti Atlas Sarrafoğlu Friday's for Future'ın (Gelecek için Cuma'lar) gerçekleştireceği 4. Küresel İklim Grevi'ne çağrısını şu şekilde yaptı: 

"Black Friday’e denk gelen 29 Kasım Cuma günü küresel iklim grevimizin dördüncüsünü yapıyor olacağız. Bu kez günün öneminden dolayı alternatif bir hayatın mümkün olduğunu göstermek için Fridays For Future İstanbul olarak Tasarım Atölyesi Kadıköy’de Takas Şenliği yapıyoruz. Siz de önüne geçilemeyen üretim-tüketim çılgınlığının doğal kaynaklarımıza verdiği zarara ve iklim krizine etkilerine ortak olmak istemiyorsanız kıyafet ve kitaplarınızı getirip takasımıza dahil olabilirsiniz. Saat 5’te başlayacak olan Takas Şenliğine kitap, kıyafet ve kullanılabilecek durumdaki eşyalarınızı getirebilirsiniz. Her getirdiğiniz eşya için bir kupon vereceğiz ve bu kuponlarla stantlardan beğendiğiniz eşyayı alabileceksiniz.
Takas Şenliği boyunca da "Birileri" ve "Teneke Trampet" canlı olarak alanda minik konserler verecekler. Sonrasında ise grevcilere ait müziklerin çalınacağı bir dj set yer alacak.

İstanbul haricinde İzmir’de ve Ayvalık’ta da takas şenliği yapılıyor olacak. Bodrum, Konya, Eskişehir ve Lüleburgaz’da da farklı şekilde etkinlikler olacak."

Genç aktivistler 4. kez sokaklarda

Daha önce 15 Mart, 24 Mayıs ve 20 Eylül’de gerçekleşen küresel iklim grevlerinde dünyanın dört bir yanındaki çocuklar ve gençler iklim ve ekolojik krize karşı sokaklara çıkmış, hep birlikte “geleceğimizi istiyoruz” diyerek fosil yakıt tüketimlerinin sonlandırılmasını talep etmişlerdi.

20 Eylül’de gerçekleşen grevde ise yetişkinler de öğrencilerle birlikte greve çıkmıştı. Türkiye’de 20 farklı şehirde 10 bin kişi sokaklara çıktığı günde, 40 bin kişi ise okullarda grev yapmıştı. Dünyada 7.6 milyon kişinin katıldığı grev hem Türkiye’de hem de dünyada bugüne kadar gerçekleşmiş en büyük iklim krizi eylemi olmuştu.