Ekonomi

Dünya yazarı Aktaş: Haziran enflasyonunda 1,40-1,50 puan cepte

"Elektrik, doğalgaz ve motorin... Özellikle bu üç kalem ürüne yapılan zamların fiyatlar üstündeki doğrudan etkisi kadar dolaylı etkisinin çok yüksek olacağı da tartışılmaz"

03 Haziran 2022 08:21

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş 1 Haziran'da elektrik, doğalgaz ve akaryakıta gelen zamların, haziran enflasyonu üzerinde 1,40-1,50 puan etki edeceğini ifade etti.

1,40 ve 1,50 oranının söz konusu zamların doğrudan etkisi olduğunu, bu kalemlerin ayrıca enflasyona dolaylı etkilerinin de olduğunu belirten Aktaş şöyle dedi:

"Elektrik, doğalgaz, motorin ve benzinde mevcut fiyatlar ay sonuna kadar hiç değişmez ise bu dört kalemden haziran enflasyonuna gelecek etki en az 1.40 puan. Bu etki, motorin ve benzinin yıl içinde yüksek zam görmüş olmasından dolayı biraz daha yüksek oluşabilir ve 1.50 puanı da bulabilir.            

Dolayısıyla bu dört kalemde fiyatlar ay içinde artış ya da düşüş yönünde değişmediği takdirde (zaten elektrik ve doğalgazda düşüş olmaz) haziran enflasyonunun 1.40- 1.50 puanının şimdiden 'cepte' olduğunu kesinlikle söyleyebiliriz.

Elektrik, doğalgaz ve motorin... Özellikle bu üç kalem ürüne yapılan zamların fiyatlar üstündeki doğrudan etkisi kadar dolaylı etkisinin çok yüksek olacağı da tartışılmaz.               

Dolayısıyla yüzde 1.40-1.50 olarak hesapladığım etkinin doğrudan etki olduğunu, bu zamların suya atılan taş gibi halka halka diğer tüm mal ve hizmet fiyatlarını yukarı çekeceğini göz ardı etmemek gerek."

Yazının tamamı için tıklayın