Ekonomi

Dünya yazarı Aktaş: Ekonomimizin sendelemesine yol açan tüm krizlerin altında bizim imzamız var

"Bu ay faizi tutup 2 puan birden indirmenin mantığını izah edebilen var mı?"

28 Ekim 2021 08:24

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, "Küresel krizler çerçevesinde yaşadığımız etkilenme hariç, paramızın değer yitirmesine, ekonomimizin sendelemesine yol açan tüm krizlerin altında bizim imzamız var." dedi. Aktaş köşesinde bu ay yaşanan kur artışının da yine "kendim ettim kendim buldum" krizi olduğunu ifade ederek yazısında şöyle dedi:

"Bu ay faizi tutup 2 puan birden indirmenin mantığını izah edebilen var mı? Gerçekte daha az, belki bir puan faiz indirimi düşünüyorduk da biraz da CHP heyetinin Merkez Bankası ziyaretine adeta nispet olsun diye mi oranı yüksek tuttuk? Ne yani böyle yapmışsak bundan CHP mi zarar gördü?

Faizi indirmekle kalsak iyi; Sıradan iki kişi arasındaki bir görüş ayrılığında bile son söylenecek en başta söylendi mi yumruk yumruğa kavga kaçınılmaz olur. Ama biz bunu diplomaside yapmaktan bile geri durmadık. Sonra bunun adı dik durmak oldu. Neyse ki başımıza ne işler gelmekte olduğunu idrak eden diplomatlarımız var da bu olumsuzluğu şimdilik de olsa geride bıraktık.

Hani “deve dişi gibi” diye bir benzetme var ya... Dünyanın deve dişi gibi ülkeleri; bizim dış ticaretimizde, turizmimizde çok çok önemli olan ülkeler... Düşünebiliyor musunuz bunlarla ilişkilerimizin neredeyse kopma noktasına geldiğini. Neyse ki diplomatlarımız var!"