Ekonomi

Dünya yazarı Aktaş: Bir süre sonra satacak dövizi bulmakta bile zorlanacağız

"Dövizi tetikleyecek etkenler giderek çoğalıyor"

27 Şubat 2020 10:48

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, dövizi tetikleyecek etkenlerin giderek çoğaldığını belirtti. Aktaş, "Bir yandan başta turizm olmak üzere döviz gelirini azaltacak olumsuzluklar... Diğer yandan döviz girişini sekteye uğratacak faiz indirimi gibi adımlar... Döviz kurunda yükselmeye yol açacak etkenler sanki giderek çoğalıyor. Bunlar ekonomik etkenler. Adı konmamış bir savaşın içinde olduğumuz gerçeğini de unutmamak gerek." düşüncesini dile getirdi. 

Aktaş, "Kurun sakin seyretmesini sağlayan başlıca etken hiç kuşku yok ki dövize olan talebin azlığıydı. Döviz talebi zaman zaman arttığında ise kamu bankaları devreye sokuldu ve bu talep anında karşılandı. Bu operasyonların ne pahasına olduğu apayrı bir konu. Sonuç önemliyse ve amaç kurun çok fazla artmamasıysa, ki öyle, bu sağlandı. Ama deniz bitiyor! Öyle bir sürece girdik ki, bir süre sonra satacak dövizi bulmakta bile zorlanacağız. Hem bir yandan döviz arzı azalacak, hem bir yandan talep artış gösterebilecek." görüşünü savundu. 

Aktaş, "Her ne kadar havaların ısınmasıyla birlikte etkisini yitireceği umulsa da korona virüsü tüm dünyada iktisadi faaliyetlerde bir yavaşlamaya yol açacakmış gibi görünüyor. Belki bugüne kadar yaşadıklarımız buzdağının görünen kısmı, kimse boyuttan emin değil. İktisadi faaliyetlerdeki yavaşlama ticaret yönüyle sınırlı kalsa çok kaybımız olmaz gibi görünüyor. Öyle ya, ticaret açısından hem aldığımız, hem sattığımız azalacak ve bu yönden çok büyük bir kayıp oluşmayacaktır." ifadesini kullandı. 

Yazının devamı için tıklayın