Gündem

Dünya Engelliler Günü | Bakanlık, engelliler için Ulusal Erken Müdahale Eylem Planı hazırlanacağını duyurdu; otizmliler soruyor: Bizim plan ne oldu?

02 Aralık 2019 23:30

T24

Bugün, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü.

Türkiye’de engelli olmak kadar engellilerle ilgili verilere ulaşmak da zor. Türkiye’de engellilerin genel nüfusa oranına dair son veri 2011 yılından. ‘2011 Nüfus ve Konut Araştırması’na göre 82 milyon 3 bin 882 nüfuslu Türkiye’de en az bir engeli olan (3 ve daha yukarı yaş) vatandaşların oranı yüzde 6,9, yani yaklaşık 5 milyon kişi görme, duyma, konuşma, yürüme, bir şeyler taşıma/tutma ya da öğrenmede problem yaşıyor. Yaş grubu arttıkça en az bir engeli olan nüfusun oranı da artıyor; 75 yaşın üzerinde kadınlarda engelli oranı yüzde 50.3, erkeklerde yüzde 40.9’a ulaşıyor.

Türkiye, 2007'de Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşmeyi ilk imzalayan ülkeler arasında yer alsa da; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı verilerine göre ülke genelinde çalışan engelli memur sayısı 55 bin 196, kamuda ve özel sektörde işçi statüsünde çalışanları sayısı da 123 bin 261.

Bakanlık, engellilere yönelik Ulusal Erken Müdahale Eylem Planı hazırlanacağını duyursa da 3 yıl önce bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Otizm Eylem Planı’nın uygulanması konusunda aradan geçen 3 yılda herhangi bir adım atılmaması beklentileri düşürüyor. Bakanlığın engellilerle ilgili adım atmasını 'memnuniyet verici' olarak nitelendiren 18 yaşındaki otizmli Ahmet’in annesi Ayfer Özdemir, "Peki bizim planı ne zaman uygulayacaklarmış" diye soruyor. 

Eylül ayından bu yana T24’te yayımlanan otizm dosyasında konuşan otizmliler ile aileleri, kağıt üzerinde güzel gözükse de uygulamada bürokrasi ve yaptırımsızlığa takılan Otizm Eylem Planı'yla ilgili "O 72 maddelik plan uygulanmış olsaydı şu anda çok başka şeyler konuşuyor olurduk. Çocukların, ailelerin hayatında çok şey değişmiş olabilirdi" demişti. Birkaç hafta önce Aksaray'da yaşanan, Merkez Mehmetçik İlkokulu'nda bazı velilerin, okulda eğitim gören otizmli öğrencilerin sınıflarının kapatılmasını talep etmesi ve bunun için okulun çıkış saatinde otizmli çocukları yuhalamaya varan bir ‘eylem’ düzenlemeleri de aslında hiçbir şeyin değişmediğini gösterdi. 

Dünya Engelliler Günü'nde sizleri otizmliler ile ailelerinin Türkiye'de engelli/engelli yakını olmakla ilgili anlattıklarıyla baş başa bırakıyoruz. 

T24'ün otizm dosyası

TIKLAYIN - Eylül: "Öyle çocukları okula almıyoruz" ayı

TIKLAYIN - Annesi ne yaparsa yapsın, 'deve tabanı' olması beklenen çocuk, Nâzım: Uyum sağladım, başa çıktım; iyileşmedim, çünkü otizm hastalık değil!

TIKLAYIN - "Oğlum salonun ortasında oturdu, elinde bir çay kaşığı, 4 saat çevirdi, ben de izledim; o çeviriyor, ben ağlıyorum"

TIKLAYIN - “Herkesin beni sevmesine gerek yok; bir tane arkadaşım olsun yeter, yalnız kalmayayım”