Dünya

Dünya basınının gündeminde neden "tahtakuruları" var?

#TrumpBedbugs ve #BretBugs sosyal medyanın en çok konuşulan başlıkları arasına girmişti

30 Ağustos 2019 10:39

T24 Dış haberler

Tahtakuruları dünya basınında bu hafta belki de geçmişte hiç olmadığı kadar geniş yer buldu. 

Fransa'nın Biarritz kentinde yapılan G7 zirvesinin ardından ABD Başkanı Donald Trump, 2020'deki zirvenin kendisinin sahibi olduğu Miami'deki 'Trump National Doral Miami Resort'ta yapılmasını tekli etti. Trump, zirvenin burada yapılmasını istemesinin kâr etmek olmadığını ve zirveden hiç para kazanmayacağını iddia etti. 

Trump'ın bu teklifinin ardından Miami Herald'ın 2016 tarihinde yayımladığı bir haber gündeme geldi. Bu haberde Miami'deki bahsi geçen Trump otelinde kalan bir iş insanının vücudunda tahtakurusu ısırıkları bulmasının ardından otele açtığı davadan bahsediliyordu. Habere göre Trump'ın şirketi ve davacı iş insanı 2017 yılında anlaştı.

Bu haber sosyal medyada kısa süre içinde birçok kişi tarafından paylaşıldı, #TrumpBedbugs kısa süre içinde Twitter'da hakkında en çok paylaşım  yapılan konulardan biri hâline geldi. Bazı sosyal medya kullanıcıları haberi G7 liderleriyle de paylaştı. 

Trump, yapılan paylaşımlara tepki göstererek, "Doral'da yatak böcekleri yok. Radikal solcu Demokratlar bir sonraki G7'nin muhteşem bir lokasyonda bulunan 'Doral National Miami'de yapılabileceğini öğrenince bu yanlış ve iğrenç dedikoduyu yaydı. Güzel bir davranış değil" açıklamasında bulundu. 

#BretBugs

Tahtakurusunun gündemde olmasının bir başkan nedeni de New York Times köşe yazarı Bret Stephens. Pazartesi günü NYT çalışanlarına haber merkezinde tahta kurusu bulunduğuna dair bir bilgilendirme mesajı attı. Bu bilgi kısa sürede sosyal medyada yayıldı.

George Washington Üniversitesi'nde bir halkla ilişkiler profesörü olan David Karpf, muhafazakar görüşleriyle bilinen Stephens hakkında bir paylaşım yaptı. Twitter üzerinden yapılan paylaşımda, "Tahtakurusu mecazi anlamda kullanılıyor, aslında Bret Stephens'dan bahsediliyor" ifadeleri yer aldı. 

Stephens, bu paylaşımdan kısa süre sonra Karpf'a "internette kötü davranış konusunda yeni bir seviyeye çıktığını" söyleyen bir e-posta attı ve e-postaya profesörün çalıştığı üniversitenin yöneticilerinden birini ekledi. 

Karph'ın bu olayı sosyal medya üzerinden paylaşması kısa süre içinde birçok kişinin dikkatini çekti ve #BretBugs Twitter gündemine oturdu. Stephens, Twitter'daki tepkilerin ardından New York Times'taki işinden istifa etti.