Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | WSJ: Trump Suriye’den çekilme kararını savunurken Türkler harekete geçiyor

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

09 Ekim 2019 11:25

ABD basının gündeminde Başkan Donald Trump'ın Suriye'den çekilme kararı ve kendisine yönelik azil soruşturması süreci yer alırken The New York Times manşetine Beyaz Saray'ın azil soruşturmasını engellemeye yönelik adımlarını taşıdı. The Wall Street Journal ise Suriye gündemini manşetine taşıyarak Suriye sınırından bir Türk askerinin fotoğrafını paylaşarak "Türkler harekete geçiyor" dedi. Suriye gündemini ele alan Fransa gazetesi Le Monde ise "Trump Suriye'de kaosu arttırıyor" başlığını manşete taşıdı. Britanya basınında gündem Brüksel ile gerginleşen Brexit görüşmeleri. İki taraf için de anlaşma ile ayrılma ihtimalinin uzaklaştığı konuşuluyor. 

9 Ekim 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Anlaşmanın kaderine terk edildiği gün

Hükümetin dün gece anlaşma olasılığının azaldığını açıklaması ve karşılıklı suçlamaların ardından Boris Johnson’ın Brexit planı tamamiyle ‘ölü’ göründü. Johnson dün gece İrlanda Başbakanı Leo Varadkar ile görüşürken Brüksel Brexit’in gelecek yaza kadar ertelenme ihtimali olduğunu öne sürdü. Dün gündeme oturan tartışma ise Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk’ın Twitter üzerinden Johnson’a “Bir anlaşma istemiyorsun, süreyi uzatmak istemiyorsun, AB'de kalmak istemiyorsun, ne istiyorsun?” Sorusu oldu.


The Washington Post | Beyaz Saray, azil soruşturmasını engelleyecek

Yapılan son anketlere göre Amerikan halkında artan bir çoğunluk Başkan Donald Trump’a azil soruşturmasını desteklerken Beyaz Saray soruşturmanın yürütülmesine engel olmaya hazırlanıyor. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Kongre’nin soruşturmasıyla koordinasyon kurulmayacağı, soruşturmanın ‘Anayasaya aykırı olduğu’ belirtildi.


The Independent | Anlaşma sallantıda: Şimdi sıra ‘suçlama oyununda’

Brüksel, Britanya Başbakanı Boris Johnson’ı Brexit konusunda ‘aptal bir suçlama oyunu’ oynamakla suçladı. Görüşmelerin ardından Britanya hükümetinin AB’yi anlaşma ihtimalini yok etmekle suçlaması Brüksel’de öfke yarattı.


The Wall Street Journal | Trump Suriye’den çekilme kararını savunurken Türkler harekete geçiyor

The Wall Street Journal gazetesi, bir Türk askerinin sınırdaki bir tanktan indiği bir fotoğraf paylaştı. Gazete, Türkiye’nin Fırat’In doğusuna harekâtının bir ya da iki gün içinde başlayacağını yazdı.


The New York Times | Trump’ın Ukrayna lideriyle konuşmasını dinleyen Beyaz Saray yetkilisi ‘şok olmuş’

ABD Başkanı Donald Trump’a azil soruşturmasını başlamasına sebep olan Ukrayna lideri Zelensky ile gerçekleşen telefon konuşmasında muhbirin kayıtlarında yeni gelişmeler ortaya çıktı. Muhbirin olayla ilgili notları arasında konuşmayı dinleyen bir Beyaz Saray yetkilisinin ikili arasında geçen diyalog yüzünden ‘şok olduğu’ ve konuşmanın kesinlikle ulusal güvenlik prensibinden uzak olduğunu düşündüğü ortaya çıktı. Trump’ı şikayet eden CIA yetkilisi telefon skandalının ardından Beyaz Saray içinde de Trump’a karşı bir şüphe oluşmaya başladığını belirtti.


Le Monde | Trump, Suriye’de kaosu yükseltiyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’den asker çekme kararı kendi partisi dahil pek çok kesimden tepki çekti. Bölgedeki müttefiği olan Kürtleri ‘yarı yolda’ bıraktığı konuşulan Trump, Türkiye’nin bölgeye harekât başlatmasının önünü açtı. Fransa ise bölgedeki cihatçıların kaderi konusunda endişeli.


Al Arabiya | Irak’ta protestolar 2. Haftasında devam ediyor

Irak’ta 2 haftadır süren, 110 kişinin hayatını kaybettiği ve 6 bin kişinin de yaralandığı protestolar sürerken hükümet ikinci bir sosyal reform paketi yayınladı. Başbakan Abdül Mehdi, protestolara neden olan sebeplere çözüm amaçlı 13 maddelik bir plan sundu. Protestolarda güvenlik güçlerinin aşırı güç kullanması ise hükümet tarafından ayrıca eleştirildi. Dün gece Bağdat’ın Sadr bölgesinde gerçekleşen eylemde ise en az bir güvenlik görevlisi öldürüldü.