Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın CBS söyleşisinin yayımlanmamış bölümleri çıktı"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

01 Ekim 2019 09:31

T24 Dış haberler

Britanya basınının gündeminde Başbakan Boris Johnson'ın AB liderleriyle bir anlaşma yapmak için "son bir umut" olarak Brüksel'i ziyaret edecek olması var. ABD basınına göre Başkan Donald Trump soruşturma süreleri hakkında sadece Ukrayna değil, başka ülkelerle de görüştü. Kremlin, ABD'deki telefon krizinden sonra "Putin'in telefon konuşmaları sadece Rusya'nın izniyle kamuya açılabilir" açıklamasında bulundu.

1 Ekim 2019  tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Bakanlar taciz suçlamaları karşısında başbakanı savundu

Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın 1999 yılında bir gazeteciyi taciz ettiği iddiaları sürüyor. Kültür Bakanı Nicky Morgan, dün suçlamalara karşı başbakanı desteklediğini açıkladı ve “Bu suçlamaların doğruluk payı yok” dedi. Başka bir kadın bakan Esther McVey de ”Gazeteciler bu olayı araştırsın” dedi.


The Independent | Johnson yeni anlaşma için Brüksel’i atlatmayı planlıyor

Boris Johnson, Brexit için yeni bir anlaşma sağlamak için son bir kez Avrupa liderleriyle görüşmek istiyor. Johnson’ın gelecek hafta zorlu görüşme olarak nitelenen Brüksel öncesi Avrupalı liderleri ikna etmeyi planladığı konuşuluyor. Avrupa Birliği Brexit Başmüzakerecisi Michel Barnier ile Johnson’ın görüşmelerinde daha önce gelişme kaydedilememişti.


New York Times | Başkanın Avustralya'dan soruşturmaya yardım etmesini istediği iddia ediliyor

NYT'ye konuşan iki ABD'li yetkilinin aktardığına göre bir telefon konuşmasında ABD Başkanı Donald Trump, Avustralya başbakanından Adalet Bakanı William Barr'a Mueller soruşturmasını kötüleyecek bilgi bulmasına yardım etmesini istedi.Telefon görüşmesinin Barr'ın talebiyle yapıldığı ifade edildi. Trump'ın Ukrayna lideri Volodomir Zelenskiy ile yaptığı konuşmada olduğu gibi bu konuşmanın da kayıtlarının Beyaz Saray tarafından gizlenmeye çalıştığı iddia edildi.


The Washington Post | Trump'ın kendisini suçlayan kişiyi geri püskürtme çabaları yoğunlaşıyor

Trump'ın kendisini Ukranya liderinden siyasi rakiplerini kötülemesini istemesinin ardından şikayet eden kişi karşı sert söylemleri devam ediyor. Trump, daha önce vatan hainliği ile suçladığı "muhbirin" kim olduğunu "çözmeye çalıştığını" ifade etti.


Moscow Times | Kremlin: Putin'in telefon konuşmaları sadece Rusya'nın izniyle kamuya açılabilir

Ukrayna lideri ile Trump arasındaki telefon konuşmasının kayıtlarının yayımlanmasının ardından Kremlin, Rusya lideri Vladimir Putin ile yapılan telefon konuşmalarının kayırlarının sadece izin alınarak kamuya açılabileceğini söyledi. ABD Temsilciler Meclisi İstihbara Komitesi Başkanı Schiff, dün yaptığı açıklamada Trump'ın Putin ve diğer dünya liderleriyle yaptığı görüşmelerin de kayıtlarını görmek istediklerini söylemişti.


Le Monde | Chirac’a son veda

Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac dün son yolculuğuna uğurlandı. Paris’te düzenlenen törene Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, ABD eski Başkanı Bill Clinton, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gibi liderler katıldı.


Al Arabiya | Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın CBS söyleşisinin yayımlanmamış bölümleri çıktı

Al Arabiya, Veliaht Prens Muhammed Bin Selman’ın CBS kanalında verdiği söyleşinin tam metnini paylaştı. Paylaşılan metinde yayında verilmeyen bölümler de yer aldı. Söyleşide Selman, Kaşıkçı cinayetindeki sorumluluğu hakkında "Eğer beni suçlu gösteren herhangi bir kanıtları varsa, umarım bunu halka sunarlar" demişti.