Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Türkiye’de askeri danışmandan Libya için ‘paralı asker’ önerisi

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

30 Aralık 2019 09:37

T24 Dış haberler

The Guardian, Britanya'nın "Ulusal Sağlık Sistemi"nin yaşadığı aksaklıkları manşetine taşımaya devam ediyor. Dünyanın farklı ülkelerinden gazeteleri ABD'nin New York eyaletindeki yahudi karşıtı saldırıyı manşetine taşıdı. Rusya "sesin 27 katı hızındaki' ilk Avangard hipersonik füzesini konuşlandırdı. Al Arabiya'nın aktardığına göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı ve SADAT'ın kurucusu Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, Türkiye’nin tıpkı Rus Wagner, ABD’li Blackwater gibi paralı asker çalıştıran özel askeri şirketlere ihtiyacı olduğunu belirterek, “Libya’ya bunların gönderilmesi daha faydalı olur” dedi. 

30 Aralık 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Ulusal Sağlık Sistemi’nde ‘yatak krizi’: Hasta çocuklar evlerinden çok uzak hastanelere gönderildi

Britanya’da Ulusal Sağlık Sistemi’nin yarattığı kriz sürüyor. The Guardian’ın ulaştığı verilere göre hastanelerde yetersiz yatak sayısı nedeniyle ciddi durumda olan hasta çocukların bir çoğu evlerinden uzak hastanelere taşınmak zorunda kaldı. Kış mevsiminde artan ağır grip vakaları nedeniyle hastanelerde oluşan yoğunluk sağlık sisteminin yetersizlik sorununu bir kez daha gözler önüne serdi.


The Independent | “Bu bir kanser”: ABD’de Yahudi karşıtı saldırılar

ABD'nin New York eyaletinde Yahudi bayramı Hanuka kutlamaları sırasında bir hahamın evine düzenlenen saldırıda en az 5 kişi yaralandı. Evdeki misafirlerin saldırganı durdurmak için masalar ve sandalyeler attığı bildirildi. Saldırgan arabasına doğru kaçmadan önce evin yanındaki sinagoga da girmeye çalıştı. New York ve çevresinde son dönemde Yahudi karşıtı tehditler ve saldırılar artmıştı. New York şehri Belediye Başkanı Bill de Blasio Cuma günü Brooklyn civarında takviye devriye polis ekipleri görevlendirildiğini söyledi.


New York Times | Texas'taki kiliseye yapılan saldırı iki cemaat üyesini öldürdü

Pazar sabahı bir silahlı saldırgan içinde yaklaşık 250 kişinin bulunduğu West Freeway Kilisesi'nde ateş açtı. Saldırıda iki kişi vurularak hayatını kaybetti. Gönüllü bir güvenlik görevlisi saldırganı vurarak öldürdü.


The Washington Post | Yahudilere yapılan saldırılar korkuyu arttırdı

The Washington Post da New York eyaletinde bir hahamın evine yapılan saldırıyı manşetine taşıdı. 


Moscow Times | Rusya ilk Avangard hipersonik füzesini konuşlandırdı

Rusya ürettiği hipersonik füze sistemlerinden birini ilk kez konuşlandırdı. Ülkenin lideri Vladimir Putin, bu gelişmenin Rusya'yı sadece kendilerinin bulunduğu bir sınıfa çıkardığını ifade etti. Putin, ses hızının "27 katı hızında olduğu" belirtilen füze sisteminin Sovyetler Birliği'nin 1957'de ilk uydusunu uzaya göndermesiyle kıyaslanabilir bir teknolojik gelişme olduğunu ifade etti. "Rusya'nın yeni jenerasyon nükleer silahlarının dünyanın neredeyse her noktasını vurabileceğini" ifade eden Rusya Devlet Başkanı, Avangard'ların ABD yapımı füze kalkanını aşabileceğini ifade etti.


Le Monde | Çin’de Xi Jinping için ‘sıkıntılı’ bir yıl sonu

2019 yılında Hong Kong’da hız kesmeden süren protestolar, kötüye giden ekonomik durum ve 1 milyona yakın Uygur Türk’ünün kötü şartlarda gözaltında tutulması Çin’in yılını özetleyen olaylar oldu. İpek yolunda milyarlarca dolarlık harcamalara rağmen Çin’in imajı dünya çapında kötüye gidiyor.


Al Arabiya | Türkiye’de askeri danışmandan Libya için ‘paralı asker’ önerisi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı ve SADAT'ın kurucusu Emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi, Türkiye’nin tıpkı Rus Wagner, ABD’li Blackwater gibi paralı asker çalıştıran özel askeri şirketlere ihtiyacı olduğunu belirterek, “Libya’ya bunların gönderilmesi daha faydalı olur” dedi. Al Arabiya’nın Independent Türkçe’den aldığı habere göre Tanrıverdi, Türkiye’nin de kurmasını önerdiği paralı asker şirketine örnek olarak ABD’nin Blackwater, Rusya’nın Wagner ordularını gösterdi.