Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Trump yeminine ve ABD'nin güvenliğine ihanet etti"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

25 Eylül 2019 09:33

T24 Dış haberler

ABD'nin gündeminde Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat Partililerin Başkan Donald Trump'a azledilme soruşturması başlatması var. Britanya gazetelerinin ilk sayfalarında ise Yargıtay'ın Başbakan Boris Johnson'ın parlamentoyu tatil etme kararını "hukuksuz" bulması var. Rusya'da Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov'un basına sızdırılan bir konuşması tartışma yarattı. Al Arabiya da İran Cumhurbaşkanı Hasan  Ruhani'nin nükleer anlaşmada değişikliğe yeşil ışık yakmasını öne çıkardı.

25 Eylül 2019  tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Johnson Kraliçe’yi, halkı ve parlamentoyu yanlış yönlendirdi

Britanya Başbakanı Boris Johnson, parlamentoyu askıya alma kararının Yüksek Mahkeme tarafından ‘hukuka aykırı’ bulundu. Birleşmiş Milletler Genel Kurul görüşmeleri için New York’ta olan Johnson, kararın ardından Britanya’ya geri döndü. Başbakanlık’tan bir kaynak Yüksek Mahkeme’ye tepki göstererek siyasete karışmamaları gerektiğini söylerken muhalefet Johnson’ın parlamento önünde sorgulanması gerektiğinde ısrarcı.


The Independent | Hukuksuz

Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın parlamentoyu askıya alma kararının ‘hukuka aykırı’ bulundu. Yüksek Mahkeme Başkanı tarafından yapılan açıklamada “Başbakan’ın Kraliçe’ye önerisi hukuk dışı, geçersiz ve etkisizdi. Yani Kraliyet Görevlileri, Lordlar Kamarası’na girdiğinde boş bir kağıtla içeri girmiş gibi oldu. Parlamentonun askıya alınması da aynı şekilde geçersiz ve etkisizdi” ifadeleri yer aldı.


New York Times | Pelosi, Başkanı halka ihanet etmekle suçladı, resmi azledilme soruşturması başlatacak

Demokrat Partili Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ABD Başkanı Donald Trump'a "yeminine ve ülkenin güvenliğine ihanet etme" suçlamaları yönelterek Beyaz Saray'dan azledilmesi için resmi bir soruşturma başlatacağını açıkladı. Demokratlar aylardır bu ihtimali konuşmalarına rağmen olası sonuçlarından sebep bir girişimde bulunmuyordu. NYT, Pelosi'nin kararını "Tarihi bir Başkan - Temsilciler Meclisi çatışması için sahneyi hazırlayan baş döndürücü bir hamle" olarak nitelendirdi. Trump ise Pelosi'nin açıklamasının ardından Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodomir Zelenskiy ile yaptığı görüşmenin tam metnini yayımlayacağına dair söz verdi. 

Ne Olmuştu?*

Trump'ın Zelenskiy ile yaptığı bir telefon görüşmesinde Demokrat Parti başkan aday adayı ve eski başkan yardımcısı Joe Biden'ın oğlu Hunter'a yozlaşma soruşturması açması için baskı yaptığı iddia edilmişti. Hunter Biden, babasının başkan yardımcılığı yaptığı dönemde Ukraynalı bir doğal gaz şirketinin yönetim kurulundaydı. ABD basını, konuya yakın kaynaklara dayandırdıkları haberlerinde bahsi geçen telefon konuşmasından kısa bir süre önce Trump'ın emriyle ABD'nin Ukrayna'ya yapılacak olan 391 milyon dolarlık yardımı dondurduğunu aktarmıştı. 

Trump, Zelenskiy ile yaptığı telefon konuşmasında Biden'dan bahsedildiğini kabul etmiş, ancak konuşmanın içeriği ile ilgili detay vermemişti.


Washington Post | Temsilciler Meclisi azledilme soruşturması başlattı

The Washington Post da Pelosi'nin Trump'ın azledilme sürecini başlatmasını manşetine taşıdı. Gazete, Pelosi'nin hamlesini "olağanüstü bir adım" olarak nitelendirdi. WP editörleri, "Demokrat Parti'nin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi ile Trump arasındaki çekişme 2020 seçimleri öncesinde zaten bölünmüş olan bir ülkeyi daha da bölecek. Sürecin iki hafta için de sonuçları olacak" yorumunda bulundu.


Moscow Times | Putin'in sözcüsü: Rus protestocular ABD'de olacağı gibi vurulmuyorlar

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov'un sızdırılan bir videosu tartışma yarattı. Moscow Times'ın aktardığına göre videoda Peskov'un Moskova Ekonomi Yüksek Okulu'ndaki (HSE) öğrencilere Rusya'da bu yaz meydana gelen protestoların ABD'de meydana gelmesi durumunda "eylemcilerin gözaltına alınmak yerine vurulacağını" iddia ettiği duyuluyor. Kaydın bir bölümünde Peskov'un, "Moskova'daki protestolarda bardak atan bir genç adam vardı. Amerika'da olsa onu kafasından vururlardı. Soruşturma yok, duruşma yok, onu vururlardı. Üstüne bir de onu öldüren polisi ödüllendirirlerdi" dediği duyuluyor. Kremlin sözcüsü konuşmasının devamında ise, "Rusya'da sizi polis çok da nazik olmayan bir şekilde otobüse koyabilir, kolunuzu kırabilir ve götürebilir" ifadelerini kullanıyor. Open Media'nın aktardığına göre Peskov'un HSE gazetecilik öğrencileriyle yaptığı görüşmeler "off-the-record"du ve sözcü kamuya açık bir konuşma olmadığı için konu ile ilgili yorum yapmayı reddetti.


Frankfurter Allgemeine | Trump'ın "azledilmesi" Demokratlar için de bir tehdit

Alman gazetesi FAZ, ABD Başkanı Trump'a karşı başlatılacak olan soruşturmanın "azledilme" kararıyla sonuçlanması ihtimalinin çok düşük olduğunu yazdı ve bu girişim ile Demokrat Parti'nin de bir risk aldığı değerlendirmesinde bulundu. FAZ'ın ABD temsilcisi Frauke Steffens, Trump'ın azledilmesi sürecinin Demokrat Parti içinde tartışmalara sebep olabileceğini ve 2020 için aday belirleme sürecinde partililerin dikkatini dağıtabileceğini belirtti


Liberation | Kim korkuyor Greta Thunberg’den?

Greta Thunberg ve genç iklim aktivistleri aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkeleri iklim değişikliğine karşı yeterince önlem almayarak Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni ihlal etmekle suçladı. Fransız gazetesi Liberation'ın iddiasına göre Çocuk aktivistlerin yaptığı resmi şikayetin ardından Thunberg’i eleştirenler onun hakkında fikirlerini değiştirirken ‘yüzeysel’ destekleyenler ise ondan bir adım uzaklaştı.


Al Arabiya | Ruhani’den nükleer anlaşmada değişikliğe yeşil ışık

İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani, 2015 nükleer anlaşmasında ‘küçük değişikliklerin’ konuşulmasına yeşil ışık yaptı. Nükleer anlaşmadan ilk ayrılan ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik yaptırımları kaldırma niyeti olmadığını söylerken Ruhani anlaşmanın tarafı ülkelerle maddeleri konuşmak üzere masaya oturabileceğini söyledi.