Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Trump'ın Suriye'den çekilme kararı ve 'karışık sinyalleri'

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

08 Ekim 2019 10:08

T24 Dış haberler

ABD'nin gündeminde Başkan Donald Trump'ın dün ani bir kararla Suriye'den çekilerek Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yapacağı harekâta yol açması yer aldı. Gazeteler manşetlerine Trump'ın kararına kendi partisi Cumhuriyetçiler olmak üzere ABD ve dünyadan gelen tepkileri taşıdı. New York Times, Trump'ın dün yaptığı 3 açıklamayı 'karışık sinyaller' olarak nitelerken Washington Post da Trump'ın çekilme kararıyla SDG'yi 'yarı yolda' bıraktığını vurguladı. Fransa basını ise başka bir ABD gündemini ele aldı. Le Monde gazetesi Trump'a azil soruşturmasının büyüdüğünü aktardı. Britanya basınında ise gündem yine Brexit oldu. 

8 Ekim 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

New York Times | Trump’ın karışık sinyalleri ve Cumhuriyetçi Parti’de yükselen öfke

ABD Başkanı Donald Trump’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinden sonra duyurduğu 'ABD güçlerini Suriye’nin kuzeyinden çekme ve Türkiye’nin olası bir askeri operasyonunu engellememe' kararı başta kendi partisinde büyük tepkilere neden oldu. Cumhuriyetçi Parti, Trump’ın bölgeden çekilme kararını daha önce hiç olmadığı kadar sert bir üslupla eleştirdi. Tepkilerin ardından Trump bir ‘karışık sinyal’ daha vererek, “Türkiye, benim muhteşem ve eşsiz bilgeliğim dahilinde limitler dışında kabul edilecek herhangi bir şey yaparsa Türkiye ekonomisini tamamen yok ederim ve mahvederim” açıklaması yaptı.


The Washington Post | Trump’ın Suriye kararı sert uyarıları beraberinde getirdi

ABD Başkanı Donald Trump’ın askerlerini çekerek Fırat’ın doğusunda Türkiye’ye yer açma kararı bölgede 5 yıldır ABD’nin müttefiği olan Kürtler tarafından ‘ihanet’ olarak görüldü. ABD birliklerinin çekilmesinin ne genişlikte olduğu ya da Türkiye’nin bölgeye ne derinlikte gireceği belli olmazken ABD’ye ait küçük bir birliğin Tel Abyad ve Resulayn’da bulunan iki gözlem noktasından çekildiği öğrenildi. The Washington Post, Trump’ın geçmişte SDG ile ABD ordusunun işbirliğiyle IŞİD’e karşı mücadelede zaferi duyurduğunu da hatırlattı.


The Guardian | Johnson’a uyarı: Anlaşmasız Brexit kamu borçlarını ’50 yılın en yükseği’ haline getirecek

Britanya’nın Avrupa Birliği’nden anlaşma olmadan ayrılmasıyla ekonomide yaşanacak acil vergi kesintileri, yüksek kamu harcamaları gibi sorunlar gündemdeyken ülkenin kamu finansı borçlandırma uzmanları Başbakan Boris Johnson’ı uyardı. Uzmanlara göre, anlaşmasız Brexit, kamu borçlarını son yarım yüzyılın en yüksek seviyesine çekecek. Mali Çalışmalar Enstitüsü’nün yaptığı çalışma hükümet borçlanmasının hali hazırda geçen yılın iki katına çıktığını duyurdu.


The Financial Times | Trump’ın Türkiye’nin Kürtlere harekâtı için yol açması üzerine tepkiler arttı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye Suriye’de harekât için yeşil ışık yakması, kendi partisi ve Demokrat Parti’de ağır tepkilere neden oldu. Trump’ın tepkilerin ardından değişen tonuna rağmen alınan karar hem ABD içinde hem de Avrupa ülkelerinde eleştirildi. Suriye’nin kuzeydoğusunda ABD’nin bine yakın askeri bulunduğu biliniyor.


The Wall Street Journal | ABD 28 Çinli şirket ve kuruluşu kara listeye aldı

Washington, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Müslüman azınlığa yapılan 'kötü muamelede' rol aldıkları gerekçesiyle aralarında hükümet kuruluşlarının da bulunduğu 28 işletmeyi kara listeye alarak, ABD ile ticaretlerine sınırlama getirdi.


The Independent | Yokoluş İsyancıları Londra’da

İklim aktivistleri İngiltere'nin başkenti Londra'da parlamento ve hükümet binalarının bulunduğu Westminster bölgesindeki yolları ve köprüleri trafiğe kapatarak hükümete karbon emisyonlarını azaltmak için daha fazla çaba göstermesi çağrısında bulundu. İki hafta sürmesi planlanan küresel eylemlerin ilk gününde göstericiler yapıştırıcılarla kendilerini hükümet binaları önünde yere yapıştırdı.


Le Monde | Azil: Trump’a karşı soruşturma büyüyor

ABD'de, Başkan Donald Trump hakkında azil sürecinin başlatılmasına yol açan Ukrayna'yla ilişkiler konusunda, ikinci bir muhbirin ortaya çıktığı açıklandı. Birinci muhbirin avukatı Mark Zaid, ikinci muhbirin de ilki gibi bir istihbarat yetkilisi olduğunu söyledi. Zaid, "İkinci muhbir, Trump'ın Ukrayna'yla ilişkileri konusunda detaylı bilgi sahibi ve istihbarat servislerinin başmüfettişinin sorularını yanıtladı" dedi.


Al Arabiya | Irak Cumhurbaşkanı, protestocu ve gazetecilere yapılan saldırıları kınadı

Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih, 8 gündür süren, 100’den fazla insanın hayatını kaybettiği ve binlerce yaralının olduğu protestolara ilişkin açıklama yaptı. Güvenlik güçlerinin aşırı müdahalesini kınayan Salih, müdahalelerde Irak vatandaşlarının haklarına saygı duyulması uyarısında bulundu.