Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Trump günlerce yeşil ışık yakmasının ardından Türkiye’nin harekâtı için ‘kötü fikir’ dedi

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

10 Ekim 2019 09:48

T24 Dış haberler

Dünya basınının manşetlerinde Türkiye'nin dün Suriye'nin kuzeydoğusuna başlattığı harekât geniş yer tuttu. ABD Başkanı Donald Trump'ın bölgeden askerlerini çekme kararından Türkiye'nin bölgeye operasyonuna kadar bir haftadır gündemde olan harekât, dünya basınında farklı yönleriyle ele alındı. ABD'nin bir başka gündemi olan Trump'ın azil soruşturması sürecinde ise ABD Başkanı'nın ilk kez işbirliği yapabileceği mesajı vermesi manşetlerde yer aldı. Britanya basınından The Guardian ise iklim krizine sebep olduğu bilinen karbon emisyonunun kaynağı 20 şirketi içeren bir rapor yayımladı.  

10 Ekim 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Independent | Türkiye Trump’ın ‘terkettiği’ Kürtleri hedef aldı

Türkiye, dün Suriye’nin kuzeydoğusuna hava harekâtına başladı. İlk bombaların hedeflerini vurmasının hemen ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan operasyonun hedefinin ‘terör koridorunu’ vurmak olduğunu söyledi.  ABD Başkanı Donald Trump ‘ın bölgeden çekilme ve ‘beklenmedik bir şekilde’ harekâta yeşil ışık yakması bir SDG sözcüsü tarafından ‘sırttan bıçaklama’ olarak nitelendirildi.


The Guardian | Dünya karbon emisyonunun üçte birinden sorumlu 20 şirket ortaya çıktı

The Guardian, fosil yakıt şirketlerinin iklim krizine sebep olduğunu ortaya koyan bir rapor yayımladı. Raporda petrol, gaz ve kömür rezervlerini kullanarak dünya sera gazı emisyonunun üçte birinden sorumlu olan 20 fosil yakıt şirketi listelendi. Rapor devlet destekli ya da özel olan bu şirketlerin iklim krizine ilişkin tüm uyarılara rağmen çalışmaya devam ettiğini gösterdi. Listedeki 20 şirket dünyaya yayılan enerji bağlantılı karbondioksit ve metan gazının yüzde 35’inden sorumlu.


The Washington Post | Türkiye, Suriye’deki ABD müttefiklerine karşı harekâta başladı; ABD iki IŞİD militanını gözetim altına aldı

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna harekâta başlamasının ardından ABD bölgede tutulan birkaç IŞİD militanı bölgeden başka bir yere taşıyıp kontrol altına aldı. Bölgeden alınan militanlar arasında daha önce ABD askerlerinin ölümünden sorumlu olduğu bilinen iki İngiliz militan bulunuyor. IŞİD’de yüksek mevkide olduğu bilinen ve cezaevinden başka bir bölgeye götürülen militanların yaklaşık 40 tane olduğu belirtildi. Bölgedeki Kürtler daha önce korumakta oldukları cezaevi ve kamplardan gardiyanlarını çekmeye başladı.


 

The New York Times | Trump günlerce yeşil ışık yakmasının ardından Türkiye’nin harekâtı için ‘kötü fikir’ dedi

Türkiye, Suriye’ye havadan ve karadan operasyona başladı. Trump, Suriye’den askerlerini çekme kararından günler sonra Türkiye’nin bölgeye harekât başlatmasını ‘kötü fikir’ olarak nitelendirdi.


The Wall Street Journal | Trump işbirliği için kapıyı açtı, Biden ise azil çağrısında bulundu

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’ın azil soruşturmasına engel koyduğu birkaç günün ardından soruşturma Kongre oyları tarafından onaylanırsa ve Demokratlar ‘adil’ davranırsa, soruşturmada işbirliği yapacağını söyledi. Demokratlar, ABD Başkanı’nın Ukrayna’yı Joe Biden’ın oğluna soruşturma açmak için ikna etmeye çalıştığına dair kanıtlar arıyor. Biden ise ilk kez azil çağrısında bulundu. 


Le Monde | Macron radikal islama karşı duruşunu sertleştirdi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, geçen hafta Paris’te polis merkezinde 4 polisin hayatını kaybettiği saldırının ardından radikal islama karşı daha sert bir tutum takındı. Saldırganın radikal islama yakınlığının ortaya çıkmasıyla Macron “Bu belayla geri adım atmadan savaşacağız” sözü verdi. İçişleri Bakanı Christophe Castaner ise polis merkezinde çalıştığı öğrenilen saldırganla ilgili yeterli bilgiye sahip olmamakla suçlanıyor.


Al Arabiya | Trump, partisinin eleştirilerine rağmen Suriye kararının arkasında

ABD Başkanı Donald Trump, partisinden Suriye kararına yönelik yapılan eleştirileri reddetti. Trump, bölgede tutulan IŞİD militanlarının Türkiye’nin saldırısında ‘kaçma’ ihtimaline karşın endişelere ise katılmadığını söyledi. Normalde güçlü destekçisi olan Cumhuriyetçi Parti, Trump’ın bölgeden askerleri çekme kararını sert bir şekilde eleştirmeye devam ediyor.