Dünya

Dünya basınında bugün | "Topal Fransa"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

05 Aralık 2019 09:22

T24 Dış haberler

Dünyanın gündeminde Londra'da yapılan NATO zirvesi ve Fransa'da emeklilik reformuna karşı başlayacak genel grev var. The Guardian, ABD Başkanı Donald Trump'ın müttefiklerinin kendisiyle ‘dalga geçmesinin’ ardından NATO görüşmelerinden erken ayrıldığını ifade etti. ABD gazeteleri Trump'a açılan azil soruşturmasına odaklanmaya devam ediyor. NYT'ye konuşanABD'li yetkililer "İran'ın gizlice Irak'a füze taşıdığını" iddia etti.

5 Aralık 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Trump müttefiklerinin kendisiyle ‘dalga geçmesinin’ ardından NATO görüşmelerinden erken ayrıldı

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ABD Başkanı Donald Trump hakkında konuştuğu ve şakalaştığı videonun yayılması gergin başlayan NATO Zirvesi’ni Trump için daha gergin bir hale getirdi. Trump’ın videonun ardından gerçekleşen toplantılarda öfkeli olduğu gözlemlendi. Londra’dan erken ayrılan Trump planlanan bir basın toplantısını da iptal etti.


The Independent | Avrupa Birliği’nin Britanya’da seçim sonrası hazırladığı ultimatom ortaya çıktı

The Independent’ın ulaştığı sızan belgelere göre Avrupalı liderler Britanya’da 12 Aralık’ta gerçekleşecek genel seçim sonucunda kazanacak lidere bir ultimatom hazırladı. Seçilecek başbakana Avrupalı liderler tarafından anlaşmasız Brexit’i önlemek için kısıtlı vaktinin kaldığı hatırlatılacak. Boris Johnson, Aralık 2020’ye kadar Avrupa Birliği’nden bir ticaret anlaşması yapmadan ayrılma riskini ortadan kaldırmayı reddetmişti.


New York Times | ABD'li yetkili: İran gizlice Irak'a füze taşıyor

New York Times'a konuşan ABD istihbarat ve ordu kaynakları İran'ın Irak'ta gizlice kısa menzilli füzelerden oluşan bir cephanelik kurarak Orta Doğu üzerinde gücünü artırmaya çalıştığını ifade etti. NYT, bu gelişmenin Trump hükümetinin İran'ı "caydırmakta" başarısız olmasının son örneği olduğunu ifade etti.


The Washington Post | Akademisyenler görüş belirtirken, Trump için canlı yayın duruşmaları başlıyor

Çarşamba günü Beyaz Saray, gerçekleşmesine kesin gözüyle bakılan Senato azil duruşmalarında ne olursa olsun ABD Başkanı Donald Trump'ı savunacağının sinyallerini verdi. Beyaz Saray'ın hukuk işleri Eric Ueland, "Trump açıklamalarını Senato'da yapmak istiyor" dedi. Bu sırada Temsilciler Meclisi Hukuk Komitesi üç hukuk akademisyenini görüşlerini dinledi. Üç akademisyen de Trump'ın rüşvet verdiğini ve diğer azile sebep olabilecek suçlar işlediğini ifade etti.


Moscow Times | Almanya, Berlin'de öldürülen Gürcistanlı konusunda yaşanan anlaşmazlık sebebiyle iki Rus vatandaşını kovdu

Almanya, Rusya'nın Berlin'de öldürülen Gürcistan vatandaşı hakkında yürütülen soruşturmada "iş birliği yapmaması" sebebiyle iki Rusya büyükelçilik çalışanını sınır dışı ettiğini açıkladı.


Frankfurter Allgemeine | Topal Fransa

Fransa'da emeklilik reformuna karşı büyük bir genel grev başlıyor. Devlet demiryolları trenlerinin sadece yüzde 10'u, şehirlerarası trenlerin neredeyse hiçbiri, bölgesel ekspreslerin ise sadece yüzde 3'ü bugün faaliyet gösterecek. 


Le Monde | NATO Zirvesi’nde Macron ve Trump fikir ayrılıklarını ortaya döktü

NATO liderleri arasında fikir ayrılıklarının öne çıktığı zirve, ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron için bir yüzleşme özelliği taşıdı. Trump, Macron’u ve ekonomik zayıflığını suçlarken ikili arasında NATO bütçesinin finansmanı, Türkiye’ye yönelik tutum ve IŞİD’le mücadele konuları tartışıldı.


Liberation | Tam gaz grev

Bugün Fransa’da milyonlarca işçi hükümetin emeklilik reformuna tepki olarak süresiz genel greve gidiyor. Eğitimden ulaşıma pek çok alanda hayatın duracağı bu eylemin hükümet emeklilik şartlarını bütün sektörler için eşit yapan düzenlemesini geri çekene kadar devam edeceği belirtildi.


Al Arabiya | ABD, Orta Doğu’ya 14 bin asker daha yerleştiriyor

The Wall Street Journal’dan aktarılan habere göre ABD, İran tehditini öne sürerek Orta Doğu’ya 14 bin asker daha göndermeye hazırlanıyor. İsimsiz kaynakların belirttiğine göre bölgeye ek asker ve onlarca ek gemi gönderecek. AFP’nin konuya ilişkin yorum istediği Pentagon sözcüsünün ise bilgi vermeyi reddettiği belirtildi.