Dünya

Dünya basınında bugün | "Rusya, hipersonik nükleer füzeleriyle ABD'li araştırmacılara gösteriş yaptı"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

27 Kasım 2019 10:30

T24 Dış haberler

Britanya'nın gündeminde bir kez daha ana muhalefet lideri Jeremy Corbyn'e yöneltilen 'yahudi karşıtlığı' söylemleri var. ABD'nin gündeminde Beyaz Saray'ın İşletme ve Bütçe Departmanı'nda çalışan bir yetekili olan Mark Sandy, ABD Başkanı Donald Trump'a açılan azil soruşturması kapsamında Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'ne verdiği ifade var. The Washington Post, Çin'deki kuryelerin zorlu hayatı hakkında bir haber hazırladı. Rusya, ABD'li yetkililere hipersonik füzelerini gösterdiğini açıkladı. Al Arabiya'nın aktardığına göre ABD Genelkurmay Başkanı protestoların devam ettiği Irak'a gitti.

27 Kasım 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Corbyn ‘Yahudi karşıtlığı’ suçlamalarının bertaraf etmeye çalışıyor

İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn, partisinde Yahudi düşmanlığına yer olmadığını söyledi. Corbyn bu konuda suçlu bulunan parti üyelerinin hızlı ve etkili bir şekilde cezalandırılarak ihraç edildiklerini belirtti. Corbyn, "Hiçbir toplum inancı, etnik kimliği ya da dili yüzünden risk altında olmayacak" dedi. İngiltere ve Kuzey İrlanda Birleşik Sinagogu lideri Hahambaşı Ephraim Mirvis, İşçi Partisi'ni "Yahudi düşmanlığıyla yeterince mücadele etmemekle" suçlamıştı.


The Independent | Referandum için 25 kritik nokta: ‘Son Söz’ değişebilir

Britanya’da ‘Son Söz’ referandumu kampanyası tarafından yapılan bir araştırma genel seçim için 25 kritik seçim bölgesine dikkati çekti. Bu bölgelerde verilecek stratejik oyların Muhafazakâr Parti’li çoğunluğu engelleyebileceği ve Brexit için yeniden referanduma gidilmesinin önünün açılabileceği vurgulandı.


New York Times | Beyaz Saray bütçe yetkilisi Ukrayna'ya yardımın dondurulduğu sırada iki danışmanın istifa ettiğini söyledi

Beyaz Saray'ın İşletme ve Bütçe Departmanı'nda çalışan bir yetekili olan Mark Sandy, ABD Başkanı Donald Trump'a açılan azil soruşturması kapsamında Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'ne ifade verdi. Sandy verdiği ifadede Beyaz Saray'ın Ukrayna'ya verilecek para yardımının durdurulması kararının ardından departmanında çalışan iki danışmanın istifa ettiğini söyledi. Sandy, danışmanların istifa etmeden önce yardımın dondurulmasının sebebini anlamadıklarını ifade ettiklerini aktardı.


The Washington Post | Büyük şehirde çok hızlı bir hayat

ABD'nin önde gelen gazetelerinden The Washington Post, Çin'deki kuryelerin çalıştığı zor şartları anlatan bir haber hazırladı. Gazetenin muhabirleri, Pekin'de çalışan Zhang isimli 27 yaşındaki bir moto-kuryenin çalışma şeklini inceledi. Çin'deki kuryelerin yemek teslimatını çok hızlı yapmak için trafik kurallarına bazen uymadığı, çok yoğun bir şekilde çalışması gerektiği, kötü hava şartlarında trafiğe çıkmaya devam ettiği ve sıklıkla kaza yaptıkları belirtildi. Zhang, yaz aylarında günde 70 teslimata kadar çıkabildiğini ifade etti.


Moscow Times | Rusya, hipersonik nükleer füzeleriyle ABD'li araştırmacılara gösteriş yaptı

Rusya, iki tarafın arasındaki anlaşmalar nedeniyle yapılan kontrol ziyaretinde ABD'li incelemecilere hipersonik nükleer füzelerini gösterdiğini açıkladı.


Le Monde | Sera gazının kontrol edilemeyen yükselişi

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), sera gazı yoğunluğunun 2018'de rekor seviyelere ulaşmasının ardından küresel sıcaklıkların bu yüzyılda keskin bir şekilde artabileceği ve bunun sonucunda ortaya çıkacak iklim değişikliğinin "yıkıcı" etkiler doğurabileceği uyarısında bulundu. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), sera gazı yoğunluğunun 2018'de rekor seviyelere ulaşmasının ardından küresel sıcaklıkların bu yüzyılda keskin bir şekilde artabileceği ve bunun sonucunda ortaya çıkacak iklim değişikliğinin "yıkıcı" etkiler doğurabileceği uyarısında bulundu.


Al Arabiya | ABD Genelkurmay Başkanı, protestoların sürdüğü Irak’a gitti

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, protestoların aylardır şiddetli bir şekilde sürdüğü Irak’a gitti. Irak’ta 5 binden fazla ABD askeri bölgedeki yerel güçlere destek için bulunurken Irak, ABD’nin Suriye’den çekilen askerlerinin sınırlarına girip uzun süre kalmasını reddetmişti. İran’ın bölgede Irak ve Lübnan içinde yaşanan karışıklıklardan yararlanarak askeri müdahalede bulunacağı şüphelerine değinen Milley gazetecilere yaptığı açıklamada “İran bölgede hem açık hem kapalı olarak agresif bir tutum sergiliyor” dedi.