Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Rusya, güneydoğu Ukrayna'nın bazı bölümlerini ilhak etmeye hazırlanıyor"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

20 Mayıs 2022 09:42

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat'ta askerlerini Ukrayna'ya sokarken Moskova'nın hedefinin Ukrayna topraklarını işgal etmemek olduğunu iddia etmişti. Fransız haber ajansı AFP aracılığıyla Moscow Times ve New York Times bazı Rus ve Moskova yanlısı yetkililerin açıklamalarının Putin'in ilk günkü söylemlerinin gerçek niyetlerini yansıtmadığını düşündürdüğünü belirttiğini yazdı. ABD Başkanı Joe Biden; Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve İsveç lideri Magdalena Ardersson'u Beyaz Saray'da ağırladı. İsrail’de Batı Şeria’da yapılan baskınları haberleştirirken başından vurularak öldürülen Al Jazeera muhabiri Şirin Ebu Akile’nin ölümünün ardından birçok ABD’li Kongre üyesi, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) soruşturma yapmasını talep etti.

20 Mayıs 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Johnson’ın Partygate’ten tek cezayla çıkmasına tepki
The Independent | Ona tek ceza mı?

Britanya’nın gündeminde Londra Polis Teşkilatı’nın Covid salgınının ilk döneminde ülkede tam kapanma uygulanırken Downing Sokağı’nın düzenlediği partilere ilişkin tamamladığı inceleme yer aldı. Toplam 126 cezanın kesildiği belirtilirken, kapanma döneminde birden fazla etkinlikte görüldüğü gündem olan Başbakan Boris Johnson’ın tek bir ceza alması tepki çekti. Johnson’ın eşi Carrie Symonds da yalnızca bir ceza aldı. Hukuki uzmanlar, Johnson’ın evi ve iş yerinin Downing Sokağı’nda sayılmasından ötürü daha fazla ceza almamış olabileceğini söylüyor.


New York Times | Rusya, güneydoğu Ukrayna'nın bazı bölümlerini ilhak etmeye hazırlanıyor
Moscow Times | Rusya'nın Ukrayna'nın güneyini istediğine dair işaretler artıyor

Kremlin, Ukrayna'nın Rus saldırıları sırasında büyük zarar gören bölgelerinde temel yaşam ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini belirtti. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 24 Şubat'ta askerlerini Ukrayna'ya sokarken Moskova'nın hedefinin Ukrayna topraklarını işgal etmemek olduğunu iddia etmişti. Fransız haber ajansı AFP aracılığıyla Moscow Times ve New York Times bazı Rus ve Moskova yanlısı yetkililerin açıklamalarının Putin'in ilk günkü söylemlerinin gerçek niyetlerini yansıtmadığını düşündürdüğünü belirttiğini yazdı.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, bu bölgelerin geleceğine sadece orada yaşayanların karar verebileceğini söyledi. Peskov, Ukrayna'nın güneyinin geleceğinin ne olacağı konusundaki soruya cevap verirken, "Bu bölgelerde yaşayanların isteği sorulmadan hiçbir şey yapılamaz" dedi. Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın işgal altındaki bölgeleri kendisine bağlamayı meşru göstermek için sahte referandumlar yapabileceğini iddia ediyordu. Rusya, 2014'te Kırım'ı Batı'nın 'yasa dışı' ilan ettiği bir referandumla kendisine bağlamıştı.

Rusya'nın Ukrayna'nın güneyinde kalıcı olmayı planladığı iddialarını reddeden Putin, bu bölgelerde birçok kişinin elektrik ve kanalizasyon sistemi olmadan yaşadığını; bunların çözülmesi ve sosyal güvenlik garantileri verilmesi gerektiğini belirtti.

Rusya Babakan Yardımcısı Marat Husnulin da salı günü, "Herson'un parlak bir potansiyeli ve Rus ailemizde iyi bir yeri olduğunu düşünüyoruz" dedi ve "Korkacak bir şey yok. Birlikte yaşamaya devam edeceğiz" diye konuştu. Herson, Rusya ve Kırım'ı birbirine karadan bağladığı için stratejik bir noktada bulunuyor. 

Ukrayna'nın Rus kontrolüne düşen Berdyansk, Mariupol ve Herson gibi şehirlerinde Moskova, yerel yönetimler kurdu. Bu şehirlerde maaşların Ukrayna para birimi ile değil de Rus rublesi ile ödenmesi için hazırlıklar yapılıyor.

Husnulin çarşamba günü gittiği Zaporijya'da da, "Buraya entegrasyon konusunda yardımcı olmak için geldim" dedi.

Husnulun, Zaporijya'da bulunan Avrupa'nın en büyük nükleer santrali ile ilgili olarak da, "Eğer Ukrayna ödemeleri yaparsa Ukrayna'ya çalışır. Yapamazsa santral Rusya'ya çalışır" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Rusya'nın Herson ve Zaporijya kentlerinin ele geçirdiği bölgelerinde 'sahte' bir bağımsızlık referandumu yapmayı planladığını iddia etmişti. Mayıs ayında Rus iktidar partisinden bir yetkili, Rusya'nın Herson'da "uzun süre kalacağını" söylemişti.


Wall Street Journal | Biden; Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğini destekledi

ABD Başkanı Joe Biden; Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö ve İsveç lideri Magdalena Ardersson'u Beyaz Saray'da ağırladı. Biden, iki ülkenin de NATO'ya üyeliğini desteklediklerini vurguladığı konuşmasında Türkiye'nin muhalefetine değinmedi; ancak "Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılmak için tüm gereklilikleri fazlasıyla karşıladığını" belirtti.


 eKathimerini | Misic'in son saniye sayısı Olympiakos'un hayalini sonlandırdı

Yunanistan gazetesi eKathimerini, Anadolu Efes'in Vasilije Misic'in son üçlüğüyle Yunan temsilcisi Olympiakos'u Euroleague Final Four'da elemesini bu başlıkla gördü. 


Le Monde | Macron-Putin diyaloğunun çıkmazı

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı savaş sürerken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya lideri Vladimir Putin ile iletişim kanallarını açık tutmak istiyor. Öte yandan Rusya, İspanyol, İtalyan diplomatlar gibi 34 Fransız diplomatı sınır dışı edeceğini açıkladı. Macron’un savaşta diplomatik çözüm arayışı nedeniyle Putin’le iletişim kanalını açık tutma isteğinin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile düzenli temasa rağmen Kiev ile sorun yarattığı belirtildi.


Al Jazeera | ABD’li Kongre üyeleri, Şirin Ebu Akile’nin ölümünü FBI’ın soruşturmasın talep ediyor

İsrail’de Batı Şeria’da yapılan baskınları haberleştirirken başından vurularak öldürülen Al Jazeera muhabiri Şirin Ebu Akile’nin ölümünün ardından birçok ABD’li Kongre üyesi, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) soruşturma yapmasını talep etti. ABD vatandaşlığı da bulunan Akile’nin ölümüyle ilgili İsrail ordusu cezai soruşturma başlatılmayacağını açıklamıştı.