Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Rusya, Britanya siyasetine ne derecede karıştı?

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

05 Kasım 2019 09:29

T24 Dış haberler

Britanya'nın gündeminde Rusya'nın Britanya siyasetine müdahale ettiği iddiaları var. ABD, Paris İklim Anlaşması'ndan çekileceğine dair resmi niyet bildiriminde bulundu. ABD, yaptırım listesine İran'dan isimler eklemeye devam ediyor. Rusya'da ise LGBT bir YouTube kanalına açılan soruşturma konuşuluyor.

5 Kasım 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Johnson, Rusya’nın Britanya siyasetine müdahalesine ilişkin raporların üzerini örtmekle suçlanıyor

Britanya Başbakanı Boris Johnson, Başbakanlık’ın Rusya’nın Muhafazakâr Parti dahil olmak üzere Britanya siyasetine karıştığına dair olası raporların üzerini örtmesi sebebiyle suçlanıyor. Hükümet dün, İstihbarat ve Güvenlik Komitesi’nin hazırladığı 50 sayfalık raporun seçimden önce paylaşılmasına izin vermeyeceğini açıklamıştı. Komitenin yöneticisi Dominic Grieve hazırladıkları raporun paylaşımına izin verilmemesini şok edici bulduğunu söylerken İşçi Partisi ve İskoç Ulusal Parti’den siyasetçiler Rusya müdahelesinin boyutunu kabul etmediği gerekçesiyle hükümeti suçladı.,


The Independent | Güvenlik yetkilileri: Başbakanlık Rusya raporunu yayımlamalı

Britanya’da hükümet Rusya’nın Britanya siyasetine müdahalesini konu alan bir raporu yayımlamayı reddettiği için parlamentodan tepki görüyor. İddialara göre raporda Rusya’nın Brexit kampanyasına etkisi ve Rus sermayesinin Britanya kurumlarına aktarıldığı gibi bilgiler yer alıyor.

New York Times | ABD, Paris Anlaşması'ndan ayrılmak için niyet bildirimi yaptı

ABD hükümeti, pazartesi günü Birleşmiş Milletler'e resmi olarak Paris İklim Anlaşması'ndan çekileceğini bildirdi. Paris İklim Anlaşması'nın imzacıları küresel ısınma ile mücadele için sera gazı salınımını azaltacaklarının ve yoksul ülkelere iklim değişikliğinin kötü etkileri konusunda yardım edeceklerinin taahhütünü veriyorlardı.


The Washington Post | Eski büyükelçi Trump'ın yorumlarının kendisinde yarattığı endişeyi anlattı

ABD'nin eski Ukrayna Büyükelçisi Marie Yovanovitch, kendisinin görevden alınması için Donald Trump'ın kişisel avukatının da dahil olduğu bir kampanya yürütüldüğünü ifade etti.Trump'a açılan azil soruşturması kapsamında Temsilciler Meclisi'ne ifade veren Yovanovitch,  ABD Başkanı'nın kendisini Ukrayna lideri Volodomir Zelenskiy ile yaptığı telefon görüşmesinde "kötü haber" olarak nitelendirmesinin kendisini endişelendirdiğini söyledi.


Moscow Times | Rus savcılar LGBT'leri çocuklarla yaptığı görüntülü konuşmaları inceliyor

LGBT haklarına büyük kısıtlamar getiren yasalara sahip olan Rusya'da, çocukların homoseksüel bireylerle konuştuğu videolar yayımlayan bir YouTube kanalına "cinsel şiddet" soruşturması açıldı. Moscow Times'ın aktardığına göre "Real Talk" adlı kanalda çocuklar LGBT'lerle röportaj yapıyordu. Rusya'da 18 yaşından küçüklere "eşcinsel propaganda" yapılmasını yasaklayan geniş bir yasa bulunuyor. Soruşturmanın başlatılmasının ardından devlete ait kanallarda bir kızın röportaj yaptığı eşcinsel bireye, "Nasıl olur da bir erkek büyür ve bir kadını sevmez?" diye sorduğu görülüyor. Eylül ayında Duma Başkan Yardımcısı Pyotr Tolstoy, güvenlik güçlerine bahsi geçen kanalda yayınlanan ve eski bir porno yıldızıyla röportaj yapılan videonun incelenmesi için çağrı yapmıştı. Tolstoy videonun "ahlak dışı" ve "etik olarak kabul edilemez" olduğunu söylemişti. İnsan Hakları Aktivisti Valentina Dekyarenko'ya göre videolarda yer alan bazı çocukların anne ve babaları da sorgulanmak üzere polis tarafından çağrıldı. Aktivist, en az iki çocuğun ailesinin çocuklarının vekaletinin ellerinden alınmasıyla tehdit edildiğini aktardı. Rus savcılar videoları üretenleri sorguladıklarını belirttikten sonra, "kurbanların sayısını belirlemeye çalışıyoruz" dedi. Rusya'da, cinsel şiddetten suçlu bulunanlar 12 ila 20 yıl arasında hapis cezasına çarptırılıyor.


Le Monde | Sahel: Askeri operasyonlar gözden geçiriliyor

Mali’de bir Fransız askeri ve 49 Mali askerinin öldürüldüğü IŞİD saldırısının ardından Fransa Sahel bölgesindeki askeri varlığını gözden geçiriyor. Mali’nin Fransa’nın ve Birleşmiş Milletler’in çabalarına rağmen bölgede cihatçılar ve halk arasında gerilim durulmuyor. Bölgede Fransız karşıtlığının arttığı bilgilerinin ışığında General Clement Bollee, Fransa’nın Sahel bölgesindeki stratejisini yeniden gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.


Al Arabiya | ABD’den Hamaney bağlantılı 9 kişiye yaptırım

ABD, İran’ın ruhani lideri Hamaney ile bağlantılı 9 kişiye yaptırım uygulama kararı aldı. İran’ın ABD Büyükelçiliği’nden 50 kişiyi rehin almasının yıl dönümünde ABD Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Humeyni’nin kurmay başkanından İran Ordusu Genel Kurmay Başkanı’na 9 kişi hakkında yaptırım kararı alındı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’a tüm ‘kayıp ve yanlış yere gözaltına alınan’ Amerikalıları serbest bırakma çağrısında bulundu.