Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "NATO gerilim altında"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

04 Aralık 2019 10:24

T24 Dış haberler

Britanya basınının gündeminde NATO Liderler Zirvesi vardı. Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın ABD’li teknoloji devlerini vergilendirme konusunda ısrarının Washington cephesinin tepkisini çekmesi bekleniyor. NATO geriliminin merkezinde olan Fransa’da ise Le Monde gazetesi zirveyi manşetine ‘NATO gerilim altında’ başlığıyla taşıdı. Türkiye ve ABD’nin de gerilimin parçası olduğu belirtilen haberde “NATO’nun sürekliliği tehdit altında” ifadeleri yer aldı. Al Arabiya ise Irak güvenlik güçlerinin IŞİD lideri Bağdadi’nin yardımcısının yakaladığı haberini manşete taşıdı. ABD'nin gündeminde Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'nin Donald Trump'a açılan azil soruşturması kapsamında hazırladığı rapor var. Rusya, NATO'nun genişleme politikalarına tepki gösterdi.

4 Aralık 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Corbyn, Ulusal Sağlık Sistemi’nin ABD’ye satılması iddiaları konusunda baskısını sürdürüyor

ABD Başkanı Donald Trump, NATO Liderler Zirvesi için Londra’dayken Britanya İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn, Ulusal Sağlık Sistemi’nin Brexit sonrası ABD’ye satılacağına yönelik ortaya çıkan belgeleri hatırlatmaya devam etti. Trump, ABD’nin sağlık sistemine erişimle ilgilenmediği vurgusunu yapsa da Corbyn Trump’ın iddiaları hakkında şüpheli olduğunu söyledi.


The Independent | Johnson teknoloji vergisi konusunda Trump’la ticaret savaşını riske atıyor

Britanya Başbakanı Boris Johnson, dün Londra’da ABD’li teknoloji devi şirketleri vergilendirmekte kararlı olduğunu söyleyerek ABD Başkanı Donald Trump ile zıtlaşma riskini aldı. Fransa’nın teknoloji devlerini vergilendirmesinin ardından Washington’ın karşı vergi tehditlerini yanlış bulduğunu söyleyen Johnson “Ticaret savaşlarının doğru bir şey olduğunu düşünmüyorum. Bence büyük dijital şirketlerin Britanya’da yaptıkları dev gelirlere bakmalı ve ödemeleri gereken vergiyi belirlemeliyiz” dedi.


New York Times | Trump ve Avrupa sürpriz bir şekilde rol değiştirdi

NYT, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçmişte Avrupa liderlerini "hazırlıksız yakalamakta" çok başarılı olduğunu, ancak Avrupa'nın yaşadığı büyük değişimlerle artık bu durumun tam tersine döndüğü değerlendirmesinde bulunduğu ve bu yüzden de ABD liderinin yaklaşımını değiştirmeye çalıştığını ifade etti. NYT'nin Londra Büro Şefi Mark Landler, bu duruma örnek olarak Trump'ın "Birkaç cici IŞİD savaşçısı ister misin? Onları sana verebilirim. İstediğin kadar alabilirsin" ifadelerine Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "Lütfen ciddi olalım" diye yanıt vermesini gösterdi.


The Washington Post | Rapor: Trump güçlerini kötüye kullandı

WaPo, ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu'nun ABD Başkanı Donald Trump hakkındaki azil soruşturması raporunu açıkladı. Raporda, "Başkan Ukrayna'ya yardımı, seçim kampanyasına yarar sağlayacak soruşturmaların açıklanması şartına bağladı. Tanıklara celpleri görmezden gelmeleri talimatı vererek azil soruşturmasını engelledi" ifadeleri kullanıldı. Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff, "Azil soruşturması, Trump'ın iktidarı kötüye kullandığına dair çok fazla kanıt ortaya koydu" açıklamasında bulundu.


Moscow Times | Londra'da NATO zirvesi düzenlenirken Putin ittifakın genişlemesini eleştirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova'nın 1991'de Sovyetler Birliği'nin çökmesinden bu yana bir tehdit oluşturmadığını belirterek NATO'nun genişlemesini eleştirdi. Askeri ittifakın bu hamlesinin "anlamsız" olduğunu ifade eden Putin, Moskova'nın NATO ile iş birliğine hâlâ açık olduğunu ifade etti.


Le Monde | NATO gerilim altında

NATO Liderler Zirvesi, ülkeler arasında fikir ayrılıkları ve gerilimlerin gündemiyle başladı. ABD Başkanı Donald Trump’ın geri çekilmesi, Avrupalılar arasında anlaşmazlıklar ve Türkiye’nin anlaşılmaz oyunu NATO’nun sürekliliğini tehdit ediyor.


Al Arabiya | Irak polisi Bağdadi’nin yardımcısını Kerkük’te yakaladı

Irak güvenlik güçleri öldürülen IŞİD lideri Bağdadi’nin yardımcısını Kerkük’te yakaladıklarını duyurdu. Irak’ın Güvenlik Medya Birimi yakaladıkları kişinin fotoğrafını Twitter’da paylaştı.