Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Macron ile Merkel arasında 'NATO çatlağı'

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

08 Kasım 2019 09:24

T24 Dış haberler

Britanya'nın gündeminde partilerin sahaya inmesi ve seçim vaatlerinin başlaması var. Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa lideri Emmanuel Macron arasındaki NATO atışması dikkati çekti. ABD'nin Suriye'deki en yetkili diplomatının "ABD, Türkiye'yi durdurmak için pek bir şey yapmadı" demesi New York Times'ın ilk sayfasında yer aldı. Irak'ta güvenlik güçlerinin müdahaleleri sonucunda protestocular hayatlarını kaybetmeye devam ediyor.

8 Kasım 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Muhafazakarlar ve İşçi Partililer harcama konusunda teklif savaşı başlattı

The Guardian, Britanya'da 12 Aralık'ta iktidar için yarışacak olan Muhafazakar ve İşçi Partisi'nin seçim vaatlerini manşetine taşıdı. İki parti de seçilirlerse milyarlarca dolar harcamalar yapmalarını gerekecek vaatlerde bulunuyor. Gazete, "iki parti arasında kimin daha çok para harcayacağı konusunda bir teklif yarışı başladığı" değerlendirmesinde bulundu.


Financial Times | Merkel, "beyin ölümü gerçekleşmiş" NATO'ya saldıran Macron ile tartıştı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine gerçekleştirdiği 'Barış Pınarı Operasyonu' "karşısında koordine olamadığı" için NATO'yu eleştirdi ve organizasyonun beyin ölümünün gerçekleştiğini söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Macron'un tepki gösterdi. FT, tartışmanın ikili arasında "açılmaya" sebep olduğunu yazdı.


New York Times | Diplomat: ABD, Türkiye'yi durdurmak için pek bir şey yapmadı

Suriye'deki en yetkili ABD diplomatı Trump yönetimini, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine gerçekleştirdiği 'Barış Pınarı Operasyonu'nu "durdurmak" için "daha fazlasını yapmadığı" gerekçesiyle eleştirdi. Diplomat William V. Roebuck'ın bir iç yazışmada "daha sert diplomasi veya daha güçlü ekonomik yaptırım tehditiyle Türkiye operasyondan caydırılabilir miydi?" diye sorduğu görüldü.


Frankfurter Allgemeine | Milyarder Bloomberg büyük ihtimalle Trump'a karşı yarışacak

Almanya gazetesi FAZ, ABD basınına dayandırdığı haberinde medya patronu ve eski New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg'in Demokrat Parti'den 2020 için başkan aday adaylığını açıklayabileceğini ifade etti. 12 sene belediye başkanlığı yapan Bloomberg Mart ayında seçimlere girmeyeceğini açıklamıştı, ancak bir kaynağa göre Demokrat aday adaylarının "fazla solcu" olması sonucunda fikrini değiştirdi ve gerekli evrakları önümüzdeki hafta dolduracak.


Moscow Times | Macron: Rusya ile diyaloğu kesmek büyük bir hata olur

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, The Economist'e yaptığı açıklamalarda Avrupa'nın Rusya ile diyalog kurmaktan kaçınmasının büyük bir hata olacağını söyledi.


Al Arabiya | Irak güçleri Bağdat ve Basra'da 10 protestocuyu öldürdü

Irak'taki protestolarda ölü sayısı tırmanmaya devam ediyor. Reuters'ın aktardığına göre Irak güvenlik güçleri 6 protestocuyu vurarak öldürdü ve Basra'daki oturma eylemlerinde de 4 gösterici öldürüldü.