Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Köşeye sıkışmış" bir başbakan

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

05 Eylül 2019 08:57

T24 Dış haberler

Britanya'daki 'siyasi kriz' büyüyor. Salı günü yapılan oylama ile "Brexit'in kontrolünü kaybeden" Johnson'a Avam Kamarası erken seçim konusunda da 'hayır' dedi. Hong Kon'un Baş Yöneticisi Carrie Lam, dev protestolara sebep olan yasa tasarısını geri çekeceğini açıkladı. Bahamlar'da Dorian Kasırgası en az 20 can aldı. Kasırga ABD'ye doğru ilerliyor.

5 Eylül 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Köşeye sıkışmış Johnson Avam Kamarası'nda üçlü yenilgi yaşadı

The Guardian gazetesi Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın "köşeye sıkıştığını" ifade etti. 31 Ekim'de Brexit'i "ne olursa olsun" gerçekleştirme sözü veren Johnson'ın planları Avam Kamarası'nın anlaşmasız Brexit'i önleme yönünde oy kullanması sonrası tehlikeye girdi. Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin de erken seçim için yapılan oylamada çekimser kalması sonucu Johnson Ekim'de bir erken genel seçim yapmak için gerekli çoğunluğa ulaşamadı. Salı günü Avam Kamarası, Brexit'in gündemini belirlemek için gerekli çoğunluğa ulaşmıştı. 


The Times | Milletvekilleri erken seçim çağrısını reddederken Johnson engellendi

The Times'ın ilk sayfasında, "Boris Johnson, rakipleri onu tuzağa düşürüp, güçleri elinden alınmış bir şekilde başbakanlık ofisinde tutmaya çalışırken, erken seçim için giderek çaresizleşen bir savaş veriyor" ifadeleri yer aldı. Erken seçim için yapılan oylamanın Avam Kamarası'nı geçememesini ilk sayfasına taşıyan The Times, Johnson ve stratejisti Dominic Cummings'in resminin altına "Bir başka zorlayıcı gün" ifadelerini yerleştirdi.


New York Times | Hong Kong'u karıştıran yasa tasarısı geri çekilecek

Dev protestolara sahne olan Hong Kong'un Baş Yöneticisi Carrie Lam, milyonlarca kişinin aylardır sokaklara çıkmasına sebep olan "Çin'e suçlu iadesi" yasa tasarısının geri çekileceğini açıkladı. NYT, Lam'in bu hamleyle "Eski Britanya kolonisinin 22 yıl önce Çin kontrolüne dönmesiyle yaşadığı en büyük siyasi krizi sonladırmaya çalıştığını" yazdı.


The Washington Post | Dorian'ın enkazının altında kalanları kurtarmak için bir yarış

Dorian Kasırgası Bahamalar'da 20 kişinin ölümüne ve milyonlarca dolarlık hasara sebep oldu. Great Abaco adasında yaşayan ve "Bu fırtınanın da diğerleri gibi olacağını düşünüp adayı terk etmeyen" bir Bahamalı olan Craig Curry, Washington Post'a konuştu. "Bu daha önce gördüğümüz hiçbir fırtına gibi değildi" diyen Curry, "İki gün boyunca fırtınayla boğuştuk. Şimdi evsisiz. Geriye hiçbir şey kalmadı" ifadelerini kullandı.


Moscow Times | Rahatsızlık artarken Rusya'da iktidar partisinin adayları kamufle oluyor

Pazar günü Rusya'da yapılacak olan yerel seçimlerde muhalif lider Aleksey Navalniy, seçmenlerin ideolojilerini bir kenara bırakıp iktidardaki Birleşik Rusya'nın adaylarını yenmek için birlik olması gerektiğini söyledi. Bu sebepten dolayı iktidar partisi tarafından desteklenen adaylar genellikle seçimlere "bağımsız" aday olarak katılıyor. 


Al Arabiya | FT: ABD, İranlı tanker kaptanlarına para ödülü teklif ediyor

Britanyalı Financial Times gazetesinin haberine göre ABD, İran'a uyguladığı "tam baskı politikası" kapsamında İranlı tanker kaptanlarına gemiyi teslim etmeleri karşılığında para ödülü vermeyi teklif etti.  Habere göre ABD, Adrian Darya tankerinin Hindistanlı kaptanına gemiyi Washington'a teslim edecek bir ülkeye yanaştırması durumunda para ödülü vermeyi teklif etti.