Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Kızamık salgını: 10 milyona yakın vaka"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

06 Aralık 2019 09:36

T24 Dış haberler

The Guardian manşetine dünya genelinde meydana gelen kızamık salgınını taşıdı. Geçen yılın verilerine göre dünyada 10 milyona yakın kızamık vakası yaşandı. ABD'nin gündeminde bir kez daha Başkan Donald Trump'a açılan azil soruşturması var. Demokratlara, süreci hızlandırmak için harekete geçti. Al Arabiya'nın aktardığına göre ABD, ‘ele geçirilen İran füzelerinin’ fotoğrafını paylaştı.

6 Aralık 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The Guardian | Kızamık salgını artıyor: 10 milyona yakın vaka ve 142 bin ölüm

Kızamık salgını dünya genelinde tehlike yaymaya devam ediyor. Geçen yılın verilerine bakıldığında dünyada 10 milyona yakın kızamık vakası yaşandı ve 142 bin kişi hayatını kaybetti. Kızamık sebepli ölenlerin çoğunun çocuk olduğu ortaya çıkarken kızamıktan iyileşenlerin ise hastalık sırasında çöken bağışıklık sistemleri sebebiyle başka bir sebepten kısa zaman içinde öldüğü belirlendi. Kızamık vakalarının yayılmasında aşı karşıtı kampanyanın büyük bir rol oynadığı düşünülüyor.


The Independent | Sağlık sisteminde kış krizi erken başladı

Britanya’da bir virüs salgınının ortaya çıkmasının ardından hastanelerde bine yakın yatak kapatıldı. Hastanelerde yatak sayısının azalmasıyla kış mevsimine bağlı artacak hastalıklarda hastanelerde yer bulunamaması endişesi arttı. Ulusal Sağlık Sistemi tarafından ülke genelinde hastanelerde ortaya çıkan virüs salgınına ilişkin uyarı yapıldı.


New York Times | Temsilciler Meclisi Noel'den önce Trump'ı azil oylaması yapabilir

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Nancy Pelosi, Temsilciler Meclisi'nin önümüzdeki hafta Donald Trump'ın azledilmesi için maddelerin taslağını hazırlamaya başlayacaklarını ifade etti. Temsilciler Meclisi Yargı Komitesi de önümüzdeki hafta kamuoyuna açık tartışmalara başlayacaklarını ve haftanın sonunda oylama yapabileceklerini bildirdi.


The Washington Post | NATO seyahati Trump'ın yurt dışı ziyaretlerinin bir örneklemi

Washington Post, Trump'ın her ziyaretinin sonunda yaptığı ve "ateşli diplomatı" oynadığı basın konferansını iptal etmesinin Londra'daki NATO zirvesinin kendisi için ne kadar rahatsız edici olduğunu gösterdiği değerlendirmesinde bulundu. Gazete, Trump'ın bu davranışının "dünyanın dikkatini sadece kendi üzerinde tutmak isteyen bir lider" için tipik olduğu değerlendirmesinde bulundu.


Moscow Times | Öğrenci protestocunun son savunması: Geleceğim ne kadar karanlıksa gülüşüm de o kadar büyük

Ünlü Rus YouTube bloggerı ve siyasal bilimler öğrencisi Yegor Zukov, "internetten radikallik çağrısı" yapma suçlaması nedeniyle 5 yıl hapis cezası alabilir. Zukov ilk olarak Rusya'da yaz boyunca süren hükümet karşıtı protestolarla bağlantılı olarak gözaltına alınan Zukov, son duruşmasındaki savunmasında, "Geleceğim ne kadar karanlıksa o kadar büyük bir şekilde gülümsüyorum" dedi.


Le Monde | Hükümet sosyal çatışmayı nasıl önleyecek?

Fransa’da hükümetin emeklilik reformuna haftalardır tepki gösterilmesinin ardından 5 Aralık günü ülke genelinde genel grev başladı. Eğitimciler, şöförler gibi pek çok meslek grubunun katıldığı greve çözüm bulmak isteyen hükümet genel tepkiyi azaltmak için reformda düzenlemeler yapabilir.


Al Arabiya | ABD, ‘ele geçirilen İran füzelerinin’ fotoğrafını paylaştı

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Donanması’nın ele geçirdiği İran silahları ve füze parçalarına ait bir fotoğraf paylaştı. Bakanlık’tan yapılan açıklamada ele geçirilen füze parçalarının Yemen’de Husilere gönderilmek üzereyken durdurulduğu belirtildi.