Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Johnson’ın Brexit için yasayı çiğnemesini engelleyeceğim"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

13 Eylül 2019 09:18

T24 Dış haberler

ABD'de Demokrat Parti 2020 başkan adayları karşı karşıya gelirken, Başkan Donald Trump bir çevre koruma yasasını daha fesih etti. Britanya’da Avam Kamarası Başkanı John Bercow, Başbakan Boris Johnson’ın Avrupa Birliği’nden anlaşmasız ayrılmak için atabileceği herhangi bir ‘yasadışı’ adımda gerekirse parlamentonun kurallarını yok sayacağını ifade etti. Trump, İran liderinin ‘görüşmek istediğini’ söyledi.

13 Eylül 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Bercow : Johnson’ın Brexit için yasayı çiğnemesini engelleyeceğim

Britanya’da Avam Kamarası Başkanı John Bercow, Başbakan Boris Johnson’ın Avrupa Birliği’nden anlaşmasız ayrılmak için atabileceği herhangi bir ‘yasadışı’ adımda gerekirse parlamentonun kurallarını yok sayacağını söyledi. Bercow, gerekirse yeni önlemler alacağını belirttiği konuşmada “Elimizdeki tek Brexit, Avam Kamarası’nın onayladığı şekil olacaktır” dedi. Bercow aynı zamanda bir yazılı anayasanın gerekliliğini hatırlattı. Johnson, dün İskoçya mahkemesine yanıt vererek parlamentonun beş hafta boyunca tatil edilmesi için Kraliçe II.Elizabeth'e yalan söylediği iddialarını yalanladı.


The Independent | Britanya’da AB vatandaşlarına karşı düşmanca ortam oluşuyor

Avrupa Parlamentosu, Britanya İçişleri Bakanlığı’nı AB vatandaşlarına karşı tutumla ilgili uyarmaya hazırlanıyor. Avrupa Parlamentosu, Britanya’nın AB’den ayrılması için beklenen tarih yaklaşırken bir rapor hazırlayarak, Britanya’da bulunan AB vatandaşlarına yönelik düşmanca ortamın artmaya başladığına dair endişelerini belirtecek. Britanya’ya yaşamak için gelen AB vatandaşlarının sayısında anlaşmasız Brexit gündemiyle birlikte bir dalgalanma olmaya başladı.


New York Times | Trump, Obama döneminde çıkarılan temiz su yasasını kaldırdı

ABD, Barack Obama başkanlığında temiz su kaynaklarının yakınlarında kullanılabilecek zehirli kimyasallara sınırlama getirmişti. Trump hükümeti dün bu yasanın yürürlükten kaldırıldığını açıkladı. NYT, bu yasanın da Trump hükümetinin geçen yıllarda zayıflattığı veya fesih ettiği birçok çevre koruma yasasının arasına katılacağını ifade etti.


The Washington Post | Demokratlar sağlık sistemi ve daha fazlası konusunda tartıştı

ABD'de Demokrat Parti'nin 2020 başkan aday adayları dün akşam ABC canlı yayın tartışmasında bir araya geldi. Aday adayları çoğunlukla Monmouth Üniversitesi'nin anketi dışında bütün anketlerde birinci sırada bulunan eski başkan yardımcısı Joe Biden'a yüklendi. WP, gecenin birlik çağrılarıyla başladığını ancak daha sonra karşılıklı atışmaların baladığını aktardı. Elizabeth Warren, Kamala Harris ve South Bend Belediye Başkanı Pete Buttigieg ilk kez canlı yayında karşı karşıya geldi. Geçen aylarda yapılan canlı yayınlar iki ayrı program olarak yapılıyor ve katılımcıların hangi gece tartışacağı kurayla belirleniyordu. Bu sefer programa sadece anketlerde önde bulunan on aday katıldı. Başkan adaylığı yarışında Biden'ın en büyük rakipleri Warren ve Sanders, eski başkan yardımcısının politikalarını eleştirdiler. Biden geçen canlı yayınlara kıyasla adaylara daha agresif cevaplar verdi. Eski başkan yardımcısı, Sanders'a "sosyalist" derken Warren'ın da "varlık vergisi" teklifini sert bir dille eleştirdi. Washington Post, tartışmanın parti içindeki büyük görüş ayrılıklarını gözler önüne serdiği değerlendirmesinde bulundu.


Moscow Times | Moskova ABD'den casus olduğundan şüphelenilen eski yetkilinin lokasyonunu doğrulamasını istedi

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova, Moskova'nın İnterpol aracılığıyla ABD'den eski bir Kremlin yetkilisinin lokasyonunu doğrulamasını istediğini belirtti. Rus basını bahsi geçen yetkilinin bir ABD casusu olduğunu ifade etmişti. Bahsi geçen yetkilinin 2017'de ABD'ye sığındığı iddia ediliyor.


Frankfurter Allgemeine | Dokuz kişiye karşı Biden

Alman gazetesi FAZ da öne sayfasına dün akşam Demokrat başkan aday adayları arasında yapılan canlı yayın tartışmasını taşıdı. FAZ'ın ABD muhabiri Frauke Steffens de dokuz adayın genellikle Biden'a yüklendiğini ifade etti. Steffens ayrıca, "Biden ırkçılık konusunda sendeledi" ifadelerini kullandı.


Liberation | Hükümet ‘daha fazla baskı’ riskiyle karşı karşıya

Paris’te bütün toplu taşıma araçları greve başladı. Hükümetin RATP otobüs ağı çalışanlarının Cumhurbaşkanı Macron’un sözünü verdiği emeklilik sistemini kaldırmasına tepki olarak başlatılan grevde 10 metro hattı tamamen kapalı olurken, otobüsler de çalışmayacak. Fransa’da ulaşım çalışanlarının en son grevi 2007 yılında gerçekleşmişti.


Al Arabiya | Trump, İran liderinin ‘görüşmek istediğini’ söyledi

ABD Başkanı Donald Trump, İran liderlinin kendisiyle görüşmek istediğini söyledi ve gelecek Birleşmiş Milletler Zirvesi’nde İran heyetiyle bir görüşme ayarlamaya çalıştıklarını ekledi. Son zamanlarda İran Başkanı Hasan Rouhani ile görüşmeye yönelik ılımlı yorumları olan Trump’ın bu ay New York’da kendisiyle bir araya gelmesi bekleniyor. Rouhani ise çarşamba günü yaptığı bir açıklamada “Amerikalılar savaş kışkırtıcılığının işlerine yaramayacağını anlamalı” demişti.