Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Hong Kong’da kurşun ve kan gölü"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

02 Ekim 2019 09:23

T24 Dış haberler

Britanya Başbakanı Avrupa Birliği'ne "Son Brexit önerimi kabul edin yoksa ‘anlaşma yok’" çağrısında bulundu. Birçok gazete ilk sayfasına Hong Kong'da 18 haftadır süren hükümet karşıtı eylemlerde il defa birinin polis tarafından vurulmasına yer verdi. ABD'nin gündeminde ise Demokratların azil soruşturmasında devlet çalışanlarının Trump'a karşı şahitlik yapmasını istemesi var.

2 Ekim 2019  tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Johnson’ın AB’ye tehditi: Son Brexit önerimi kabul edin yoksa ‘anlaşma yok’

Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın Avrupa Birliği’ne sunması beklenen son Brexit teklifinin detayları ortaya çıktı. Teklife göre,  Birleşik Krallık ile İrlanda Cumhuriyeti arasındaki kara sınırını oluşturan Kuzey İrlanda'da bazı gümrük kontrolleri yapılması gerekecek fakat adada fiziki bir sınır olmayacak. Bu kontroller sınırlar yerine farklı noktalarda yapılacak. Bu Johnson'ın "son teklifi" olacak, AB kabul etmezse yeni bir müzakere yapılmayacak.


The Independent | Hong Kong’da kurşun ve kan gölü

Çin Halk Cumhuriyeti’nin 70’inci yıl dönümünü kutlanırken Hong Kong’da binlerce protestocu hükümeti protesto etmek için yine sokağa çıktı. Hong Kong'da birçok noktada sabahın erken saatlerinde başlayan gösterilerde protestocuların polise molotof kokteyli ve taş attığı, polisin ise biber gazı ve tazyikli su sıkarak müdahale ettiği bildirildi. Tsuen Wan bölgesinde ise bir grup protestocunun polise protestoların sembolü haline gelen şemsiyelerle saldırdığı ve bunun üzerine bir güvenlik görevlisinin yakın mesafeden 18 yaşındaki bir protestocuya ateş ettiği bildirildi.


New York Times | Pompeo soruşturma liderleriyle şahitlik konusunda mücadele etti

Trump hükümetinden yetkililer, başkanın azledilmesi için başlatılan soruşturmaya liderlik eden Demokrat Temsilciler Meclisi üyeleriyle duruşmalarda şahitlik yapacak insanlar hakkında anlaşmazlık yaşadı. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, komitenin Trump'ın Ukrayna lideri Zelenskiy ile yaptığı görüşmeye şahit olmuş dışişleri bakanlığı çalışanlarına şahitlik yaptırmak istemesine tepki gösterdi. 


The Washington Post | Hong Kong'da polis ateş açtı, bir protestocu vuruldu

Çin'in komünist sisteme geçişinin 70. yıl dönümünde Hong Kong sokaklarında bir kez daha büyük protestolar düzenlenirken ilk defa eylemlere katılan bir kişi polis tarafından vuruldu. The Washington Post, olanların Hong Kong sokaklarında yeni bir "öfke dalgasına" sebep olabileceğini yazdı.


Moscow Times  | Rusya, Greta Thunberg'i parlamentoda konuşma yapmaya davet etti

Rusya milletvekili Vasili Vlaslov, 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg'i istediği zaman konuşma yapmak üzere Duma'ya davet etti. Moscow Times'ın aktardığına göre Rusya'da birçok kişi Thurnberg'in Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşmaya tepki göstermişti.


Le Monde | Xi Jinping’den gövde gösterisi

Çin Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 70. yıl dönümü dolayısıyla başkent Pekin'de düzenlenen askeri geçit töreninde ülkenin nükleer ve hipersonik füzeleri sergilendi. Ülke içinde her 10 yılda bir büyük etkinlikler ve askeri geçitlerle kutlanan yıl dönümleri bu yılda Çin’in askeri gücünün teşhir edildiği bir gövde gösterisine dönüştü.


Al Arabiya | ABD’li komutan, İran meselesini Suudi deniz komutanıyla görüştü

ABD Deniz Kuvvetleri Komutanı Riyad’ı ziyaret ederek Suudi Arabistan’ın Deniz Komutanlığı yetkilileriyle görüştü. Görüşmelerin gündeminde İran vardı. ABD, Avrupa ve Suudi Arabistan, Aramco petrol tesislerine düzenlenen saldırıdan İran’ı sorumlu tutmaya devam ediyor