Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Erdoğan’ı ağırlamadan önce Trump’tan ikinci mektup"

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

13 Kasım 2019 11:00

T24 Dış haberler

ABD medyası bugün gerçekleşecek Erdoğan-Trump görüşmesine ilk sayfalarında geniş yer verdi. ABD'de Kongre tarafından hoş karşılanmayan görüşme öncesi ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a ikinci bir mektup gönderdiğini yazan The Washington Post, mektupta Erdoğan'a yapılan tekliflerin Kongre'de tepki çektiğini vurguladı. The New York Times ise Ankara-Washington ilişkilerinin arkasında 'aile bağlantılarının' yer aldığını öne süren bir makaleyi ilk sayfasına taşıdı. Fransız gazete Le Monde, Bolivya'da Evo Morales'in darbe ile istifaya zorlanmasına yer verirken Britanya basının gündemine Avustralya'da haftalardır yaşanan ve durdurulamayan yangınlar yer aldı.

13 Kasım 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle: 

The New York Times | Aile bağlantıları Ankara ve Washington arasında gücü birbirine bağlıyor 

The New York Times gazetesi Erdoğan-Trump görüşmesi öncesi Trump’ın Türkiye’ye yönelik ‘sıcak’ tutumunun arkasında üç tane damadın olduğunu yazdı. Gazetede ilk olarak Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ABD ile ilişkilerde payı olduğu, ikinci olarak Türk zengin bir iş insanının oğlunun Trump Vakfı ile iş ortaklığı olduğu belirtildi. Üçüncü olarak da Trump’ın damadı Jared Kushner’ın başkan danışmanı olarak dış politikada geniş bir portföyü olduğu belirtildi. New York Times bahsi geçen üç ‘damadın’ Trump ve Erdoğan arasında gayri resmi olarak bir iletişim geliştirdiğini yazdı.


The Wall Street Journal | Google’ın yeni sağlık uygulaması veri gizliliği konusunda soru işareti yaratıyor

Google’ın ABD’de yürüteceği yeni sağlık uygulamasıyla 50 milyon ABD’li hastanın bilgileri toplanacak. Veri gizliliğini ihlal edeceği düşünülen Google hakkında federal mahkemede soruşturma başlatıldı. Google’ın daha iyi bir sağlık servisi sunulabilmesi için hasta verilerinin toplanacağını öne sürdüğü uygulaması Kongre üyeleri arasında da tartışma konusu oldu.


The Guardian | Avustralya’da yangınlar aylarca sürebilir

Avustralya’da haftalardır devam eden pek çok canlının hayatını kaybetmesine ve insanların evlerini kaybetmesine neden olan yangınlar durdurulamıyor. İtfaiyecilerden yapılan açıklamada yaklaşık 10 bin kilometre kare alanın yandığı ve yangının kontrol edilmesinin aylar sürebileceği belirtildi.


The Washington Post | Erdoğan’ı ağırlamadan önce Trump’tan ikinci mektup

Washington Post, ABD Başkanı Donald Trump'ın bugün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la yapacağı görüşmeden bir hafta önce Erdoğan’a bir başka mektup gönderdiğini yazdı. Trump yönetiminden yetkililerin aktardığına göre yeni mektupta Türkiye-ABD arası 100 milyar dolarlık ticaret anlaşmasının ve Türkiye’nin S-400 alımı sonrası uygulanması öngörülen yaptırımlardan vazgeçilmesinin hâlâ mümkün olduğu yazdı. Trump’ın Erdoğan’a tekliflerinin Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu kızdırabileceği söylendi.


Le Monde | Bolivya: Evo Morales sürgüne zorlandı

14 yıldır süren devlet başkanlığının ardından Bolivya’da Evo Morales sosyal baskılar ve ordudan gelen baskı sonucu istifaya zorlandı. Morales, istifanın ardından Meksika’ya gitti. Morales, Bolivya’nın ilk yerli başkanı olarak umutlarla başladığı yönetiminin sonlarında yozlaşma suçlamalarıyla karşı karşıya kalıyordu.


Al Arabiya | “Suriye’de tutulan IŞİD tutukluları patlamaya hazır birer bomba”

ABD Dişişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Suriye’nin kuzeydoğusunda tutulan 10 bin IŞİD tutuklusunun ciddi bir güvenlik riski oluşturduğunu söyledi. Yetkili, ülkelere kendi vatandaşı olan tutukluları alması yönünde çağrıda bulundu. Bir konferans görüşmesinde konuşan yetkili “Çoğu yabancı savaşçı olan 10 bin tutuklunun burada bulunması patlama hazır bir bomba.” dedi. IŞİD tutuklularının ülkelerine gönderilmesi konusunda küçük bir gelişme yaşandığını söyleyen yetkili sadece bazılarının Orta Doğu ve Orta Asya ülkeleri tarafından geri alındığını söyledi.