Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Dünya medyasının gündemi sokaklardaki isyan

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

18 Kasım 2019 10:02

T24 Dış haberler

Dünya basınının gündeminde son günlerde farklı ülkelerde yaşanan protestolar geniş yer buldu. The New York Times, Bolivya'da Evo Morales'in darbeyle istifaya zorlanmasının ardından yaşanan 'etnik çatlağı' gündemine taşırken The Washington Post, Le Monde gibi gazeteler haftalardır süren Hong Kong protestolarının üniversite kampüsüne taşındığına yer verdi. Le Monde, Hong Kong'daki üniversite protestoları için "Üniversiteler isyanın kalesi" başlığını kullandı. Al Arabiya ise akaryakıt zammına tepkiye başlayan ve iki günde 36 kişinin hayatını kaybettiği İran protestolarını manşete taşıdı. 

18 Kasım 2019 tarihinde dünya basınında öne çıkan bazı başlıklar şöyle...

The New York Times | Bolivya’da etnik çatlak yeniden açılıyor

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales’in istifaya zorlanıp Meksika’ya iltica etmesinin ardından ülkede gergin atmosfer sürüyor. Morales’in istifasının ardından kendini geçici devlet başkanı ilan eden Jeanine Anez’in ardından ülkenin yerli halkı Morales ile edindikleri politik kazanımları kaybetme endişesi taşıyor. Anez’in kendini geçici devlet başkanı ilan etmesinin ardından ülkenin polisleri formalarındaki yerlilik sembolünü çıkartırken Anez yeni kabinesini tek bir yerli üye olmadan belirledi.


The Financial Times | Hong Kong’da petrol bombaları ön safta

Hong Kong’da protestolar gittikçe şiddetleniyor. Polytechnic Üniversitesi etrafında yoğunlaşan protestolarda üniversiteye giden köprüyü kapatan protestocular bir polis aracını petrol bombasıyla ateşe verdi.


The Washington Post | Hong Kong’da üniversite kampüsünde kaos artıyor

Hong Kong'da protesto gösterileri Pazar gecesi, içinde yüzlerce göstericinin bulunduğu Polytecnic Üniversitesi çevresinde yoğunlaştı. Polis, kampüsün boşaltılmaması durumunda 'gerçek mühimmat kullanılabileceği' uyarısında bulundu. Gece yarısını kampüste geçiren göstericilerden bazıları sabah kampüsten ayrılmak istedi ama polis göstericilerin çıkışına göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullanarak engel oldu. 


The Independent | “Seçmenler için iklim ekonomiden daha önemli”

Bir araştırmaya göre Britanya’da seçmen 12 Aralık seçimi için iklim krizine ekonomi, eğitim ve göçten daha çok önem veriyor. Ipsos Mori araştırmasının sonucunun siyasi partilere iklim krizine yönelik politikalarına ağırlık vermeleri konusunda bir baskı olacağı belirtiliyor. Ankette seçmene sorulan “Britanya’nın karşısındaki en ciddi sorun” sorusuna seçmenin yüzde 21’i çevre ve kirlilik dedi.


The Guardian | Prens Andrew’a tepki: Jeffrey Epstein’in kurbanlarından özür dile

Kraliçe Elizabeth'in üçüncü çocuğu Prens Andrew, cinsel taciz suçundan sabıkası olan ve cezaevinde ölü bulunan Amerikalı milyarder Jeffrey Epstein ile arkadaşlığı ve hakkındaki reşit olmayan bir kadınla cinsel ilişkiye girdiği iddialarına verdiği yanıtlarla gündem oldu. Prens röportajda iddiaları yalanladı ve olayın yaşandığı söylenen 10 Mart 2001 tarihinde kızı Beatrice ile pizza yemeye gittiğini söyledi. Andrew’un yanıtları inandırıcı bulunmadı.


Le Monde | Hong Kong: Üniversiteler isyanın kalesi

Haftalardır şiddetli protestoların yaşandığı Hong Kong’da üniversite öğrencileri pek çok kampüsün kontrolünü ele geçirdi. Üniversitelerde gerçekleşen eylemler yönetim tarafından sert tepkiler görürken eğitimciler ve halkı ikiye böldü.


Al Arabiya | İran’da protestoların ikinci gününde 36 kişi öldü, 1000 kişi gözaltına alındı

İran’da akaryakıt zammına tepki olarak başlayan protestoların ikinci gününde 36 kişi hayatını kaybetti. 1000 kişinin de gözaltına alındığı protestolar “Benzin başkaldırıyor” sloganıyla devam ediyor.