Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Dünya iklim hareketi için birleşti

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

21 Eylül 2019 10:18

T24 Dış haberler

Dünya basının gündeminde dün 150 ülkede gerçekleşen Küresel İklim Grevi vardı. Pek çok gazete manşetine binlerce çocuk ve yetişkin aktivistin katıldığı eylemlerden fotoğrafları taşıdı. The Independent, "Dünya iklim hareketi için birleşti" başlığına yer verdi. The New York Times, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile gerçekleştirdiği bir telefon görüşmesinde Demokrat Başkan adayı Joe Biden'ın oğluna soruşturma açılmasını talep ettiğini manşete taşıdı. Al Arabiya ise petrol rafinelerine saldırı düzenlenen Saudi Aramco şirketi CEO'sunun "Her zamankinden daha güçlüyüz" sözlerine yer verdi. 

21 Eylül 2019  tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | İnsanların sokağı ele geçirdiği gün

Milyonlarca insan iklim krizine ‘dur’ demek için sokaktaydı. 150 ülkede dün yapılanKüresel İklim Grevi’nin tarihin en büyük iklim eylemi olduğu belirtildi. 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg’in başlattığı Küresel İklim Grevi üçüncüsünde ilk kez yetişkinleri de dahil etti.


The Washington Post | “Okyanuslar gibi biz de yükseliyoruz”

Washington Post, dünya çapında gerçekleşecen Küresel İklim Grevi’ni manşete taşıdı. Dünyanın her yerinden binlerce genç aktivist, iklim krizine mücadele için harekete geçilmesini talep etti. Eylemler Birleşmiş Milletler’in İklim Eylem Planı Zirvesi’nden üç gün önce gerçekleşti. Genç aktivistler ülkelerinde politikacılarının kendilerini dinlemediğini ısrarla vurguladı.


The Wall Street Journal | Petrol saldırılarının ardından İran Merkez Bankası, ABD yaptırımlarının hedefinde

Suudi Arabistan’da petrol tesislerine gerçekleştirilen saldırı sonrası ABD-İran gerilimi sürüyor. ABD Başkanı Donald Trump, dün İran Merkez Bankası’nın yaptırım listesine alındığını açıkladı. ABD, İran’a askeri müdahale yerine seçtiği yaptırım yolunda Birleşmiş Milletler ve Avrupalı müttefiklerinden destek bekliyor. İran ise saldırının arkasında olduğu iddialarını redderken ABD’den olası bir askeri müdahalede ‘topyekun’ savaşa gireceklerini söyledi.


The New York Times | Trump, Ukrayna liderinden Biden soruşturması

ABD Başkanı Donald Trump'ın, temmuz ayında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'le yaptığı bir telefon görüşmesinde Joe Biden'ın oğlu Hunter'ı soruşturmasını istediği ve Zelenskiy'e bu süreçte Rudy Giuliani'yle birlikte çalışmasını 8 kere tekrarladığı öne sürüldü. Trump'ın görüşme sırasında Ukrayna'ya soruşturma için dış yardım sağlamaktan bahsetmediği belirtildi. Giuliani, Joe Biden'ın, başkan yardımcısı olduğu sırada (Barack Obama dönemi) oğlu Hunter Biden'ı, Ukraynalı doğalgaz şirketi Burisma Group'la olan bağıyla alakalı bir soruşturmadan koruduğunu dile getirmişti.


The Independent | Dünya iklim hareketi için birleşti

The Independent da Küresel İklim Grevi’nden fotoğraflar manşetine taşıdı. Dünyanın dört bir yanından iklim grevlerine yer verilen kapakta “İklim kriziyle mücadele için dünya birleşti” ifadeleri yer aldı.


Le Figaro | Almanya iklim koruma paketi için 100 milyar Euro ayırdı

Almanya’da koalisyon ortakları küresel ısınma ile mücadeleyi artırmak için yeni yasal düzenleme üzerinde uzlaşma sağladı. Yeni düzenleme fazla karbondioksit salınımı için belirli bir ücret ödenmesini öngörüyor. Bu çerçevede, 2021'den itibaren benzin, mazot ve doğal gazın yol açacağı karbondioksitten ton başına 10 euro alınacak. Bu miktar, 2025'e kadar kademeli olarak 35 euroya yükseltilecek. Kirletme bedelini tüketiciler değil, bu ürünleri piyasaya sunan şirketler ödeyecek. 


Al Arabiya | Aramco CEO’su: Şirket saldırılardan ‘hiç olmadığı kadar güçlü’ çıktı

Suudi Arabistan’da Aramco şirketinin petrol tesislerine yapılan saldırıların ardından şirketin CEO’su Amin Nasser, hiç olmadıkları kadar güçlü olduklarını söyledi. “Saudi Aramco’yu yok etmek isteyen saldırıların beklenmedik bir sonucu oldu” diyen  Nasser, “70 binlik ekibimizi hızlı ve güvenli bir iyileşme sürecine soktular. Şimdi hiç olmadığımız kadar güçlüyüz” dedi.