Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin üzerinden bir yıl geçti

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

03 Ekim 2019 10:59

T24 Dış haberler

Britanya'nın gündeminde İrlanda sınırı tartışması var. The Washington Post, gazetenin eski yazarı Cemal Kaşıkçı için İstanbul'da yapılan anma törenlerini ilk sayfasına taşıdı. New York Times ise ABD Başkanı Donald Trump'a karşı başlatılacak olan azil soruşturmasındaki son gelişmeleri aktardı. Moscow Times, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 16 yaşındaki iklim aktivisti Greta Thunberg'e yönelttiği eleştirileri öne çıkardı.

3 Ekim 2019 tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Johnson’ın teklifi Brüksel’i tatmin etmedi

Guardian gazetesi manşetinde Brüksel'de hakim olan duygunun ümitsizlik olduğunu aktardı. Gazeteye Johnson'ın planında iki tarafın da adada hiçbir zaman sınır kontrolü uygulamamasına yönelik bir madde olduğunu ve AB'nin Brexit baş müzakerecisi Michelle Barnier'nin Kuzey İrlanda'nın ortak pazarda kalmayı tercih etmemesi durumunda AB'nin bu madde nedeniyle ortak pazarını koruyamayacağını düşündüğünü yazdı.


The Independent | Johnson’ın ‘açık sınır’ çözümü: İki sınır

Britanya Başbakanı Boris Johnson’ın Avrupa Birliği’nden ayrılık anlaşması için Kuzey İrlanda ve İrlanda sınırınındaki durumu belirleyen teklifi AB’yi tatmin etmedi. Johnson’ın yeni teklifinde"backstop" olarak bilinen tedbir maddesinin kaldırılmasını talep ediliyor. Johnson, AB ve Britanya’nın gümrüğü ayrı ayrı işletmesini teklif etti.


New York Times | Demokratlar uyardı: Beyaz Saray'a mahkeme çağrısı yakın

Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratlar, Beyaz Saray'ın Cuma gününe kadar Trump'ın azil soruşturması için gerekli belgeleri teslim etmemesi durumunda mahkemeye başvuracacağını açıkladı. Demokratlar mahkeme kararıyla belgeleri Beyaz Saray'ın teslim etmemesi durumda da teslim alabilir.


The Washington Post | Cemal Kaşıkçı'nın öldürülmesinin üzerinden bir yıl geçti

WP, gazetenin 2 Ekim'de İstanbul'daki Suudi Başkonsolosluğu'nda öldürülen eski yazarı Cemal Kaşıkçı için yapılan anma törenlerini manşetine taşıdı. Kaşıkçı'nın öldürüldüğü Suudi Başkonsolosluğu binasının önünde gerçekleştirilen anma töreninde yapılan kısa saygı duruşunun ardından adalet ve basın özgürlüğü için "bağrılmaya" başlandığı belirtildi. Organizasyona Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz ile BM raportörü Agnes Callamard'ın yanı sıra Amazon ve The Washington Post'un sahibi Jeff Bezos da katıldı.


The Moscow Times | Putin, iklim aktivisti Greta Thunberg'in BM konuşmasını sert bir biçimde eleştirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 16 yaşındaki İsveçli aktivist Greta Thunberg'in BM İklim Zirvesi'nde iklim değişikliği için adım atılması talebinde bulunduğu konuşmasıyla ilgili 'duyulan genel heyecanı paylaşmadığını, birilerinin çocukları kendi çıkarları için kullanmasının kınanması' gerektiğini söyledi. Putin konuşmasının devamında, "Kimse Greta'ya modern dünyanın zorlu olduğunu, çok farklı yönleri olduğunu, hızla geliştiğini ya da Afrika'daki, Asya'daki insanların da İsveç'tekiler gibi yaşamak istediğini açıklamamış. Peki bu nasıl yapılmalı? Onları Afrika'da zaten yeterince olan güneşin enerjisini kullanmaya mı zorlayalım? Birileri bunun ne kadara mal olduğunu açıklamış mı?" ifadelerini kullandı.


Le Monde | Hong Kong’da protestolar sertleşiyor

Hong Kong’da haftalardır süren protestolar da güvenlik güçlerinin müdahalesi daha sert bir hal almaya başladı. Bir öğrencinin göğsünden vurularak ağır yaralandığı eylemlerlerde bir gazeteci de gözünden plastik mermiyle vurularak gözünü kaybetti.


Al Arabiya | Irak’ta protestolarda 11 kişi hayatını kaybetti

Irak'ın başkenti Bağdat'ta güvenlik güçlerinin, hükümeti protesto eden göstericilere müdahalesi sonucu ölü sayısı 11'e yükseldi. 200'den fazla da yaralı olduğu biliniyor. Ülke çapında sosyal medya erişimi engellenirken bazı bölgelerde de sokağa çıkma yasağı ilan edildi.