Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | "Britanya İşçi Partisi Genel Başkanı Corbyn, başbakan olmaktan 'korkuyor'

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

23 Eylül 2019 09:34

T24 Dış haberler

Britanya basınının gündeminde ana muhalefet konumundaki İşçi Partisi'nin içinde yaşadığı karmaşa var. Independent'a göre partinin lideri Jeremy Corbyn yakında istifa edebilir. ABD'de ise Başkan Donald Trump'ın Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy ile yaptığı görüşmenin içeriği gündemde. "Skandal" olarak nitelendirilen görüşmenin ardından kıdemli Demokratların Trump'ın azledilmesini istediği belirtiliyor. Birleşmiş Milletler İklim Eylem Zirvesi, iklim kriziyle mücadele gündemiyle bugün gerçekleştirilecek.

23 Eylül 2019  tarihinde dünya basınından öne çıkan bazı manşetler şöyle...

The Guardian | Brexit politikasına isyan İşçi Partisi’ni kaosa sürüklüyor

İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn partisinin bir genel seçimde Avrupa Birliği’nde kalma kampanyası yürütmesini durdurmak isteyerek partililerden tepki çekti. İşçi Partisi’nin Brexit konusunda ‘kalma’ kampanyasını açıkça yapıp yapmaması tartışılırken Corbyn’e muhalif olan İşçi Partililer parti liderinin değişmesi gerektiğini söyledi. AB’de kalma kampanyası yürüteceklerini söyleyen partililer Corbyn’in başkan seçilirken verdiği “partiyi üyelerine geri verme” sözünü hatırlattı.


The Independent | Corbyn başbakan olmaktan ‘korkuyor’

İşçi Partisi’nden bir kaynak, parti lideri Jeremy Corbyn’in başbakan olmaktan ‘korktuğunu’ ve parti liderliğinin de uzun sürmeyebileceğini söyledi. Dün düzenlenen yıllık İşçi Partisi Konferansı’nda konuşan Corbyn, görevini çok sevdiğini ve eğer genel seçimde seçilirse tüm dönem çalışacağını söylese de Independent’a konuşan kaynak, sol kanattan siyasetçilerin Corbyn’den sonrasını kararlaştırmaya başladığını söyledi.

 

The Washington Post | Trump, Biden hakkında konuştuğunu ima etti

ABD, Başkan Donald Trump'ın Ukrayna lideri Volodomir Zelenskiy'den Joe Biden'ın eskiden Ukrayna'da çalışan oğlu hakkında yozlaşma soruşturması başlatmasını istediği iddiasıyla çalkalanıyor. Trump, pazar günü yaptığı açıklamalarda içeriğine girmeden Zelenskiy ile Biden hakkında konuştuğunu kabul etti. WP'nin haberine göre bazı kıdemli Demokratlar tekrar Trump'ın azledilmesi hakkında konuşmaya başladı.


New York Times | Trump, Ukrayna ile Biden hakkında konuştuğunu kabul etti

ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna lideri Volodomir Zelenskiy ile yaptığı telefon konuşmasında Joe Biden'ın oğlu hakkında konuştuğunu kabul etti. NYT'nin aktardığına göre başkanın bir siyasi rakibini yenmek amacıyla yabancı bir ülke liderine gitmesinin ardından Trump'ın azledilmesi için Demokratlara yapılan baskı arttı. Demokrat Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, skandalı ortaya çıkaran şikayetin tamamının perşembe gününe kadar Kongre'ye sunulmasını istedi. 


Moscow Times | Sandıkta yolsuzluk iddialarından rahatsız olmayan yeni St. Petersburg belediye başkanı, Moskova tarzı 'hayata geri dönüş' sözü verdi

Rusya'da St. Petersburg kentinin yeni Belediye Başkanı Aleksander Beglov, yemin ederek görevine başladı. Beglov, St. Peterburg'da "Moskova tarzı yenilikler yapılacağını" belirtti. Beglov'un yüzde 61 ile belediye başkanı seçildiği seçimin son yıllarda en çok yolsuzluk yapılan siyasi yarışlardan biri olduğu iddia ediliyor. Birçok yorumcu, Beglov'un Rusya'nın en büyük ikinci şehrini yönetmeye uygun bir insan olmadığını ifade etti.


Liberation | İklim: Şimdi ya da hiç

Birleşmiş Milletler İklim Eylem Zirvesi, iklim kriziyle mücadele konusuyla bugün gerçekleşecek. Zirvenin gündeminde ‘sıfır karbon’ olacak. Liberation, Fransa Cumhurbaşkanı’nın iklim krizi konusunda ‘çok lafı fakat az adımı’ olduğunu yazdı.


Al Arabiya | Britanya da petrol tesisi saldırılarından İran’ı sorumlu tutuyor

irleşmiş Milletler Genel Kurul’una gitmek üzere uçakta olan Britanya Başbakanı Boris Johnson, ABD ve Suudi Arabistan gibi Suudi Aramco petrol tesislerine yapılan saldırılardan İran’ın sorumlu olduğunu söyledi. Husilerin daha önce üstlendiği saldırı hakkında konuşan Johnson, “Britanya, Aramco saldırılarında İran’ın yüksek oranda sorumluluğu olduğunu düşünüyor. ABD’li ve Avrupalı arkadaşlarımızla Körfez’de gerilimi azaltma çalışmaları yapacağız” dedi.